?>

Leylekle balıkçının dostluğu La Fontaine masallarını andırıyor

Türkiye'nin Avrupa leylek köyleri ağına üye tek Türk köyü olan Eskikaraağaç'ta bir balıkçı ile leyleğin 5 yıllık dostluğu La Fontaine masallarını aratmıyor.

Gündem - 9 yıl önce

Balıkçının teknesine konup elinden yemek yiyen leyleğin görüntüsü, ziyaretçileri hayrete düşürüyor. Göçle geldiği halde alıştığı balıkçının teknesinden bir an bile ayrılmayan leylek, balıkçının verdiği balıkları havada kapıyor. Bursa’nın Karacabey ilçesi Eskikaraağaç Köyü'nde balıkçılık yapan Adem Yılmaz ile 5 senelik dostu leyleğin öyküsü La Fonteine masallarını andırıyor. Yılmaz isimli teknesiyle göle av için açıldığı sırada bir leyleğin teknenin baş kısımına konduğunu ve kendisinin de gölden avladığı balıkları leyleğe attığını anlatan Yılmaz, O günden bu güne her yıl köye düzenli olarak göç eden leyleğin köyde kaldığı sürece her sabah teknesine uğrayıp elinden balık yediğini anlattı.

Adem Yılmaz'ın eliyle attığı balıkları havada kapan leylek, halinden oldukça memnun görünürken Yılmaz ise leyleğin göç etmemesi için her gün dua ettiğini söyledi. Karacabey’in Eskikaraağaç Köyü, 12 yıldır leylek festivalinin kutlandığı "Leylek Dostu Köyler Projesi" kapsamında Türkiye'yi Avrupa’da temsil eden tek köy olma özelliğini taşıyor. Karacabey Belediyesi tarafından ‘Leylek Festivali’ olarak da kutlamaların yapıldığı bu köyde, leylekler başta olmak üzere doğaya büyük özen gösteriliyor ve farkındalık çalışmaları yapılıyor. Köyde yüksek gerilim hatları kontrol altına alınıyor. Tüm leylek yuvaları kurulan platformla sağlamlaştırılıyor.

Leyleği ile meşhur köyün leylek dostu olan sakinlerinden biri olduğunu belirten Adem Yılmaz, her sabah leylek ile gölün ortasında kayıkta buluştuklarını anlattı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte göle attığı ağları toplamaya çıktığını, ağa takılan küçük balıkları göre geri bırakmayıp her sabah kayığın ucuna konan leyleğe yedirdiğini anlatan Yılmaz, ''4-5 yıldır bu şekilde arkadaşlığımız sürüyor. Her yıl gelip köyümüzde yavru yapan leylekler arasındaki yerini alır. Ve her sabah erken saatte benim kayığıma gelip yemek yer. 

Attığım balıkları havada kapar. Her yıl onun yolunu gözlüyorum. Bu elektrik tellerine takılıp ölen leylekleri görünce içim cız ediyor. "İnşallah bizimki değildir" diye iç geçiriyorum. İnsanlar bu konuda doğaya daha fazla duyarlı olmalılar. Doğaya saygı gösterince bir şekilde karşılığını alıyorsunuz'' dedi.

Köydeki arkadaşlarının bile başta inanmayıp gözle gördükten sonra kendisine inandıklarını belirten Yılmaz, Her yıl beni unutmuyor ve baharda gelir gelmez benimle randevu noktamızda buluşuyor. Leylek gerçekten çok akıllı ve özel kuşlar” dedi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'de bir ilk ! Deveye dolgu ve kanal tedavisi uygulandı

2016-06-08 13:09 - Gündem

Öğretmenlerden uçurtma şenliği

2016-06-05 15:37 - Gündem

Mustafa Akif Ekşi: 'Almanya kendi kuyruk acısını...'

2016-06-02 21:02 - Gündem

Aranan evraklar nehir kenarında bulundu !

2016-06-02 17:25 - Asayiş

Ders: Köksal Baba

2016-06-04 12:44 - Genel

Ceza için ormana bırakılan çocuk sağ bulundu

2016-06-03 15:15 - Dünya

Mahalle muhtarları rafting heyecanı yaşadı

2016-06-06 15:28 - Gündem

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir: Tek teselli kaynağımız...

2016-06-07 21:12 - Gündem

Leylekle balıkçının dostluğu La Fontaine masallarını andırıyor

2016-06-08 14:32 - Gündem

Türkiye Diyanet Vakfı’ndan Gazze’de bin kişilik iftar sofrası

2016-06-07 15:27 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye, Ekvador'da düzenlenen saldırıyı kınadı

00:12 - Gündem

Sivas'ta şiddetli yağışlar sele neden oldu

23:27 - Gündem

Kağıthane'de servis aracının çarptığı 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

22:03 - Gündem

Sağlık Bakanlığı 81 ilde vatandaşların vücut kitle indeksini ölçecek

20:02 - Gündem

Bakan Göktaş: Anneler Günü sadece bir gün değil her gün kutlanması gereken çok kıymetli bir gün

19:12 - Gündem

Günün Manşetleri

Türkiye, Ekvador'da düzenlenen saldırıyı kınadı

00:12 - Gündem

Zelenskiy'nin, Putin'le Türkiye'de görüşme çağrısı, dünya basınında geniş yer buldu

23:32 - Dünya

Sivas'ta şiddetli yağışlar sele neden oldu

23:27 - Gündem

Hamas, Washington yönetimiyle görüşmesi sonucu ABD vatandaşı esirin serbest bırakılacağını açıkladı

23:13 - Dünya

Trump, düzensiz göçmen sorunu çözülmezse ABD'nin "üçüncü dünya ülkesi olacağını" savu

23:07 - Dünya