?>

Lavrov'un 'Katalan siyasi tutuklular' ifadesi Rusya ile İspanya arasında diplomatik krize yol açtı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, hapis cezası alan Rus muhalif Aleksey Navalnıy ile tutuklu Katalan siyasetçileri kıyaslaması, İspanya ve Rusya arasında diplomatik krize neden oldu.

Dünya - 5 yıl önce

Madrid

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, İspanya Ulusal Radyosu'na verdiği demeçte, "İspanya'da siyasi tutuklu yok. Tutuklu olan siyasetçiler var." dedi.

Ülkesinde "tam demokrasinin" olduğunu söyleyen Laya, Katalonya'daki ayrılıkçı siyasetçilerin yaptığı gibi Navalnıy'ın da Rusya'da özgür şekilde siyasi kampanya yapması temennisinde bulundu.

Laya, iki ülke arasında kıyaslama yapmak istemediğini söylese de "İspanya, dünyada tam demokrasinin olduğu 23 ülkeden biridir. Rusya ise 167 ülke içinde 126. sırada." şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugün Lavrov ile yaptığı görüşme sırasında, hapis cezası alan Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın serbest bırakılmasını istemişti.

Lavrov ise Navalnıy'ın durumunu İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde bağımsızlık girişimlerinden dolayı hapis cezası alan 9 Katalan siyasetçiyle kıyaslamış ve "Katalan siyasi tutuklular" ifadesini kullanmıştı.

İspanya'da koalisyon hükümetinin küçük ortağı Unidos Podemos partisinin başkanı ve Başbakan Yardımcısı Pablo İglesias da İspanya'da hakkında arama ve tutuklama emri bulunan eski Katalonya özerk hükümet başkanı ve şu anda Avrupa parlamenteri olan, Belçika'da yaşayan Carles Puigdemont için "sürgündeki siyasetçi" ifadesini kullanmış ve bu, muhalefet partileri başta olmak üzere ülke içinde sert tepki almıştı.

Tutuklu Katalan siyasetçilerin durumu

İspanya'da Anayasa Mahkemesinin iptal kararına rağmen 1 Ekim 2017'de Katalonya'da yapılan bağımsızlık referandumundan dolayı Yüksek Mahkemede tutuklu yargılanan eski Katalonya özerk yönetim hükümetinden 9 siyasetçi, isyana teşvik, kamu parasını kötüye kullanma ve devletin kurumlarına itaatsizlik suçlarından Ekim 2019'da açıklanan kararla 9 ila 13 yıl hapis cezası almıştı.

Katalonya özerk yönetim hükümeti başkanlığının, yarı serbestlik hakkı tanıdığı söz konusu Katalan siyasetçiler, geçen haftadan itibaren hafta içi gündüz sadece yatmaya gitmek şartıyla cezaevinden çıkmıştı.

Katalonya'da 14 Şubat'ta yapılacak yerel parlamento seçimlerinde, bağlı oldukları siyasi partilerin seçim kampanyalarına katılan tutuklu Katalan siyasetçiler, aynı zamanda merkezi hükümetten kendileri için af çıkarılmasını talep ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Nabil Dirar'ın yeni adresi belli oldu

2021-01-31 02:51 - Spor

Villa turizmine ilgi '5 yıldızlı konforu' beraberinde getirdi

2021-02-03 15:06 - Çevre-Hayat

Myanmar'daki darbeye en sert tepki Türkiye'den geldi

2021-02-01 17:40 - Dünya

Salgında yeni hayata uyumu 'mobil cihazlar' sağladı

2021-01-31 16:46 - Teknoloji

Yeni Suzuki Hayabusa Avrupa'yla aynı anda Türkiye'de satışa çıkacak

2021-02-05 20:13 - Genel

Lavrov'un 'Katalan siyasi tutuklular' ifadesi Rusya ile İspanya arasında diplomatik krize yol açtı

2021-02-06 01:21 - Dünya

Yurtiçi Kargo'dan Sevgililer Günü'ne özel yarışma

2021-02-01 16:03 - Genel

Bakan Pekcan: Tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracatı gerçekleşti

2021-02-02 16:03 - Siyaset

Yukatel Denizlispor evinde 3 puanı aldı

2021-01-31 21:26 - Spor

Pakistan'ın kültür başkenti: Lahor

2021-01-30 15:51 - Dünya

İlgili Haberler

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde "Tiencin Deklarasyonu" kabul edildi

04:48 - Dünya

Trump, İsrail'in ABD Kongresi üzerindeki etkisinin zayıfladığını belirtti

02:43 - Dünya

Kötü hava koşullarından Barselona'ya dönen tekneler tekrar Gazze'ye doğru yola çıktı

00:22 - Dünya

Maduro: Venezuela son 100 yılda kıtamızda görülen en büyük tehditle karşı karşıya

23:18 - Dünya

İsrail ordusunun Gazze'yi işgal için 60 bin yedek askeri silah altına almaya başlayacağı bildirildi

23:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde "Tiencin Deklarasyonu" kabul edildi

04:48 - Dünya

Trump, İsrail'in ABD Kongresi üzerindeki etkisinin zayıfladığını belirtti

02:43 - Dünya

Ederson, Fenerbahçe için İstanbul'da

02:13 - Spor

Vaclav Cerny, Beşiktaş için İstanbul'da

01:27 - Spor

Trabzonspor, kaleci Uğurcan Çakır'ın Galatasaray'a transferini duyurdu

00:57 - Spor