?>

Ladin ormanlarını 65 bin faydalı böcek koruyacak

Giresun Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarlarında üretilen faydalı böcekler, ladin ağaçlarının kurumasına yol açan zararlı böcekleri bertaraf edecek.

Gündem - 5 yıl önce

Giresun

Giresun'da laboratuvar ortamında yetiştirilecek 65 bin faydalı böcek, ladin ağaçlarının kurumasına yol açan zararlı böceklerle mücadele edecek.

Giresun Orman Bölge Müdürlüğünün gözlemleri sonucunda, "Dendroctonus micans" isimli dev kabuk böceğinin, ladin ağaçlarında zarara yol açtığı belirlendi. Bunun üzerine bu yıl Kulakkaya ve Ordu'nun Çambaşı yaylalarında biyolojik mücadele laboratuvarı oluşturuldu.

Laboratuvarda hazırlanan kütükler içerisinde "Rhizophagus grandis" yırtıcı böceği üretimine başlandı. Üretimi tamamlanan böceklerin bir kısmı, belirlenen alanlardaki ağaçlara yerleştiriliyor.

Biyolojik mücadele çalışması, Giresun Orman Bölge Müdürlüğü kapsamında yer alan Giresun ve Ordu'daki ormanlarda yürütülüyor.

Çalışmayla ormanlardaki ladin ağaçlarına verilen zararın, biyolojik yöntemle önlenmesi ve popülasyon dengesinin sağlanması amaçlanıyor.

Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'de ladin ormanlarında 1960'lı yıllardan itibaren Gürcistan'dan gelen ve dumansız yangın etkisi bırakan bir böcek zararı oluştuğunu söyledi.

Uzun süren mücadele neticesinde 1980'li yıllarda bu zararın bertaraf edildiğini belirten Güneş, böcekle biyolojik yöntemle mücadele edilerek zarar vermesinin önlendiğini aktardı.

Güneş, yaklaşık 5 yıldır mücadelenin yapılmadığını ancak bu yıl tekrar zarar gözlemlenmesiyle laboratuvar oluşturup mücadeleye başladıklarını ifade ederek, "Şu anda bu şekilde iki laboratuvarda 65 bin faydalı böcek üreterek ormanlarımızda zararlı böceklerin problem oluşturduğu ağaçlara yerleştirip, popülasyon dengesini sağlamayı hedefliyoruz." dedi.

Yararlı böcekler 50-60 günde erginleşiyor

Laboratuvarda zararlı böceklerin larvalarını toparlayarak, hazırlamış oldukları kütüklere yerleştirdiklerini anlatan Güneş, daha sonra ise yararlı böceklerin erginlerinden 2 erkek, 1 dişiyi aynı kütüklere yerleştirdiklerini kaydetti.

Güneş, yararlı böceklerin üreyip, beslenmesini tamamlayıp kütüklerden çıktığını ve 50-60 gün içerisinde erginleşerek araziye bırakılacak hale geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Her bir kütük içerisinden yaklaşık 120 ergin böcek elde edip zarar görülen ağaçlara yerleştiriyoruz. Geçmişte çok ciddi manada zararlar oluşturmuştu ama şu an teşkilatımız tarafından ormanlarımız günbegün gözlemlenmekte ve oluşan bu zararlar anında tespit edilerek tedbirler alınmaktadır. Daha önceki yıllarda ormanlarımızda aktif 6 zararlı böcek vardı, bugün ise aktif halde 3 zararlı böcek var. Bunlarla ilgili her türlü önlemi alıyoruz. Yöntem olarak biyolojik ve mekanik mücadele ediyoruz, kesinlikle kimyasal mücadele yöntemini kullanmıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'nın “Perm” bölgesinde ilk özel ekonomik bölge inşa edilecek

2020-08-14 08:26 - Özel Haber

Ladin ormanlarını 65 bin faydalı böcek koruyacak

2020-08-17 19:47 - Gündem

El bileklerinde morarmalar, ezilme ve burkulma belirtisi olabilir

2020-08-12 18:37 - Genel

Merkez Bankası Ağustos Ayı Beklenti Anketi yayımlandı

2020-08-14 18:32 - Ekonomi

Diyarbakır'da evlat nöbetindeki Özbağ: Lütfen dönün gittiğiniz yol yol değil

2020-08-13 19:03 - Gündem

CarrefourSA “C-Mobil“ uygulamasıyla çalışanlarını salgına karşı takip ediyor

2020-08-14 13:12 - Genel

Kılıçdaroğlu'ndan ABD Başkan Adayı Biden'ın açıklamalarına tepki

2020-08-16 19:32 - Siyaset

Avustralya’da Kovid-19’dan ölenlerin sayısı 379’a çıktı

2020-08-15 10:32 - Dünya

Terör örgütü PKK, hain saldırılarıyla 36 yıldır kan döküyor

2020-08-14 18:47 - Gündem

Samsung’un ilk sanal Galaxy Unpacked etkinliğini 56 milyon kişi izledi

2020-08-12 13:42 - Bilim & Teknoloji

İlgili Haberler

Başkentte gıda zehirlenmesi şüphesiyle 154 kişi hastanelere başvurdu

23:18 - Gündem

İstanbul'da 19 yıl önceki cinayete ilişkin gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklandı

20:57 - Gündem

Türkiye, Hong Kong'da çıkan yangında hayatını kaybedenler için Çin halkına taziye diledi

19:32 - Gündem

İletişim Başkanı Duran'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa 14. Leo görüşmesine ilişkin paylaşım

19:08 - Gündem

Bahçelievler'de yıkımı yapılan binaya bitişik apartmanın duvarının olmadığı anlaşıldı

18:58 - Gündem

Günün Manşetleri

UEFA Konferans Ligi'nde 4. hafta maçları tamamlandı

01:48 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nin 5. haftası 9 maçla sona erdi

01:43 - Spor

Samsunspor, deplasmandan 1 puanla döndü

01:38 - Spor

İstanbul Perakendeciler Derneği yıl sonuna kadar kırmızı et ve tereyağı fiyatlarını sabitledi

00:02 - Ekonomi

Lafarge'ın terör finansmanı davasında şikayetçi eski Suriyeli çalışan dinlendi

23:38 - Dünya