?>

Kütahya'da 'tesbih'in pazarı

Kütahya'daki tarihi bir han, yıllardır tespih alıcı ve satıcılarının buluştuğu mekan olarak hizmet veriyor.

Gündem - 9 yıl önce

Paşam Sultan Mahallesi Ulu Camii Caddesi üzerindeki 150 yıllık Alan Hanı'na gelenlerin tamamı ya tespih almaya, ya da satmaya geliyor. "Tespih Borsası' olarak da adlandırılan mekanda, 5 TL'den 3 bin TL'ye kadar tespih bulmanın mümkün olduğunu belirtildi.

Handa yıllardır tespih alıp sattığını belirten Selahattin Mazılı, "Burada kehribar, katalin ve oltu taşı olmak üzere 100'ü aşkın tespih türü bulunuyor. Bunada her keseye uygun tespih var. Genelde pahalı olmasına rağmen kehribar tespihleri ilgili görüyor. Tespihlerin fiyatları 5 TL'den başlayıp 3 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bilhassa hafta sonları il dışından çok sayıda tespihsever Kütahya'ya geliyor" diye konuştu.

Osmanlı'da tespih kültürü

Osmanlı devletinde tespih kültürünün çocukluktan başladığını belirten Mazılı, “Osmanlı zamanında 8 yaşında bir çocuğun eline tespihi verirlermiş ta ki 80 yaşına kadar. Yani bu ‘tespih kıro işidir’ diyen ya bilmediğinden söylemiştir ya da kafadan uydurma bir şeydir. Tespih taşımak kıroluk değildir. Bence tam bir erdemdir. Tam bir erkek işidir. Nasıl kadının kolyesi, bilekliği varsa erkeğinki de tespihtir” şeklinde konuştu. "Tespih elde sallamak için kullanılan bir malzeme değildir" diyen Selahattin Mazılı, "Güzelin ismini güzelle anmak lazım" dedi. Adil Dağ, "Tespihi elimize aldığımız zaman, ‘La ilahe illallah’ dediğimiz zaman, ‘Subhanallah’ dediğimiz zaman insan vücuduna ve insan ruhuna yararlıdır. Bazı insanlar var ellerine tespihi alıp sallıyorlar. Sallamakta bir şey var zannediyorlar. Tespih bir zikir aletidir. Şimdi Cenab-ı Allah’ın tek tek ismini zikrediyorsun. Cenab-ı Allah’ın isimleri zaten birbirinden güzel. En güzel isimleri en güzel isimle anmak daha güzeldir" ifadelerini kullandı.

"Fiyatı uygun olan tespihleri kaçırmak istemiyoruz"

Koleksiyonlarındaki eksik tespihleri tamamlamak için hemen hemen her gün pazara geldiklerini belirten tesbihseverler, “Daha çok emekliler ile yaşlıların buluştuğu nokta tesbih pazarı oluyor. Zamanımızı geçirmek için günümüzün çoğu bu pazarda geçiyor. Kahvede çayımızı demleyip pazara gelen yeni tesbihleri gözden geçiriyoruz. Fiyatı uygun olan tespihleri kaçırmak istemiyoruz. Tespihin yanı sıra gümüş yüzük ve eski kol saati tutkunu olanlar da buraya geliyor" diye konuştular.

Hüseyin Efe KÜTAHYA

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hemşehrileri yeni First Lady Melania'yı bekliyor

2016-11-13 15:37 - Dünya

Kadın polis müdürü, dolandırıcı ’kadın çeteyi’ çökertti

2016-11-12 15:47 - Asayiş

Rusya'dan doğalgazda Ukrayna uyarısı

2016-11-10 20:22 - Ekonomi

Market zinciri sahibinden şantajla para alanlar yakalandı

2016-11-13 21:32 - Asayiş

Bu kez eski eş saldırısının mağduru baba oldu

2016-11-12 14:17 - Asayiş

'Doların düşüşe geçeceğini öngörüyorum'

2016-11-09 14:37 - Ekonomi

HSYK'ya ait atama kararları Resmi Gazete'de

2016-11-10 10:08 - Gündem

Market zinciri sahibine kapsamlı şantaj: 3 tutuklama

2016-11-14 02:47 - Asayiş

Batman'da alt yapı sorununu çözmek için çalışma başlatıldı

2016-11-10 16:22 - Gündem

Kütahya'da 'tesbih'in pazarı

2016-11-15 23:07 - Gündem

İlgili Haberler

Bartın'da inşaat alanında yaşanan göçüğün ardından yan apartmanın sakinleri tahliye edildi

08:48 - Gündem

Hakkari'de 378 kilogram, Ağrı'da 773 litre uyuşturucu madde ele geçirildi

08:42 - Gündem

KADEM kadına yönelik şiddete karşı farkındalık çalışması düzenledi

23:48 - Gündem

Fatih'te Böcek ailesinin ölümüne ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu hazırlandı

21:42 - Gündem

Emine Erdoğan, DSÖ heyetiyle görüştü

19:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde yarın Ferencvaros'u konuk edecek

09:07 - Spor

Bartın'da inşaat alanında yaşanan göçüğün ardından yan apartmanın sakinleri tahliye edildi

08:48 - Gündem

Hakkari'de 378 kilogram, Ağrı'da 773 litre uyuşturucu madde ele geçirildi

08:42 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile görüşmeye kapıyı açık bıraktı

04:07 - Dünya

Gazze'de yaşamaya uygun olmayan çadırların yerine prefabrik ev talebi

02:52 - Dünya