Küresel Yenilenebilir Enerji İttifakı, ülkeleri yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmaya çağırdı

Küresel Yenilenebilir Enerji İttifakı, ABD ve İsrail'in İran'a saldırıları sonucu enerji piyasalarında yaşanan fiyat şoklarının hükümetlerin yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırması için bir hatırlatıcı anlamına geldiğini bildirdi.

Ekonomi - 1 saat önce

Ankara
Küresel Yenilenebilir Enerji İttifakının (Global Renewables Alliance) "Yenilenebilir Enerji Eylem Planı" başlıklı açıklamasında, Orta Doğu'da yaşanan enerji krizinin, dünyanın fosil yakıtlara bağımlı enerji sisteminin kırılganlığını bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi.
????
Açıklamada, "Hükümetler, küresel ekonomiyi etkileyen petrol ve doğal gaz fiyat şoklarını kritik bir dönüm noktası olarak ele almalı ve yenilenebilir enerjiye geçişi acilen hızlandırmalıdır." ifadeleri kullanıldı.
Küresel enerji piyasalarını etkileyen 1970'lerdeki petrol şokları, 1990'lardaki Körfez Savaşı, 2022'de Rusya-Ukrayna savaşıyla yaşanan gaz krizi ve Orta Doğu'da yaşanan çatışmada aynı enerji krizlerinin tekrar ettiği vurgulanan açıklamada, "İthal edilen ve fiyatı oynak olan fosil yakıtlara bağımlılık, ekonomileri fiyat sıçramalarına, arz kesintilerine ve ekonomik ile siyasi istikrarsızlığa karşı son derece hassas hale getiriyor." ifadelerine yer verildi.
Dünyanın dörtte üçünün ithal fosil yakıtlara bağımlı olması nedeniyle bu yakıtlara bağımlılığın istihdam ve geçim kaynakları açısından ciddi risk oluşturduğu, uluslararası fiyat şoklarının ulusal ekonomilere hızla yansıdığı, enflasyonun tekrar artmasına neden olduğu kaydedilen açıklamada, petrol ve gazın elektrik üretimi, ısınma, ulaşım ve sanayinin temelini oluşturması nedeniyle enerjideki fiyat artışlarının hane halkı faturalarını yükselttiği, kamu maliyesi üzerinde baskı yarattığı ve işletmelerin rekabet gücünü zayıflattığı kaydedildi.
Açıklamada mevcut krizin, fosil yakıt bağımlılığının doğasında bulunan risklerin ve hükümetlerin yerli yenilenebilir enerjiye geçişi neden hızlandırması gerektiği konusunda açık bir hatırlatıcı olduğuna işaret edilerek, "Rüzgar, güneş, hidroelektrik, jeotermal ve diğer yenilenebilir kaynaklar yerel kaynaklara dayanır ve işletme maliyetleri daha istikrarlıdır. Bu da küresel enerji fiyatlarındaki oynaklığa maruziyeti azaltır. Yenilenebilir enerjiye, şebekelere ve depolamanın payının artması yönünde yatırım yapan ülkeler, krizlere daha dayanıklı olduklarını kanıtladı." değerlendirilmesinde bulunuldu.
Yenilenebilir enerjinin kaynaklarının çeşitli çatışma ve savaşlardan kaynaklanan enerji krizi döngülerini kırabileceği belirtilen açıklamada, hükümetlere, izin süreçlerini kısaltma, şebeke ve depolama engellerini kaldırma, finansmanı hızlandırma ve sanayi ile iş gücü yatırımlarını artırma çağrısı yapıldı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ordulu Gümüş çiftinin hazırladığı Ramazan pideleri yarım asırdır sofralarda

2026-03-10 13:42 - İslam-Hayat - Ramazan 1447

İspanya Başbakanı Sanchez'den Türk bayraklı paylaşım

2026-03-07 23:53 - Dünya

Orta Doğu'daki çatışmalar Türkiye'nin lojistikteki güvenli konumunu öne çıkarıyor

2026-03-06 14:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Yaklaşık yarım asırdır terzilik mesleğini sevgiyle yapıyor

2026-03-06 17:07 - Kültür Sanat

Formula 1'de sezonun ilk durağı Avustralya Grand Prix'ini George Russell kazandı

2026-03-08 11:23 - Spor

Bayraktar AKINCI 150 bin uçuş saatine ulaştı

2026-03-07 01:03 - Teknoloji

Hürmüz gerilimi stratejik petrol rezervlerini yeniden gündeme taşıdı

2026-03-06 15:23 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Fas'ın Ankara Büyükelçisi Lazreq ve eşi, ülkelerine özel iftar sofrasıyla geleneklerini tanıttı

2026-03-07 12:58 - İslam-Hayat - Ramazan 1447

Türkiye'nin Brüksel Başkonsolosluğunda ipek kozaları kadınların elinde sanat eserine dönüştü

2026-03-08 17:48 - Kültür Sanat

Zürih Belediye Meclisi'ne seçilen ilk başörtülü üye Çelik: Müslümanlar ve azınlıkların korunması için...

2026-03-09 22:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Konut satışları şubatta yeniden artışa geçti

14:33 - Ekonomi

Almanya'da şirket iflasları son 11 yılın zirvesinde

12:52 - Ekonomi

İspanya'ya ihracat ocak-şubat döneminde rekor kırdı

12:23 - Ekonomi

Türkiye'nin toplam kurulu jeotermal kapasitesi 19 bin 836 megavat-termale ulaştı

12:18 - Ekonomi

Orta Doğu'daki arz krizi sonrası Hindistan'ın Rusya'dan ham petrol alımı yüzde 45 art

12:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Konut satışları şubatta yeniden artışa geçti

14:33 - Ekonomi

İran Dışişleri Bakanı Erakçi: Petrol fiyatları muhtemelen artmaya devam edecek

14:18 - Dünya

Eskişehir merkezli yasa dışı bahis ve dolandırıcılık operasyonunda 56 zanlı yakalandı

14:02 - Gündem

Axios: Trump, G7 liderlerine "İran'ın teslim olmak üzere olduğunu" söyledi

13:47 - Dünya

Polis ekipleri, bayram öncesi Büyük İstanbul Otogarı'nda denetim yaptı

13:18 - Gündem