?>

Küresel petrol arzı ağustosta günlük yaklaşık 280 bin varil arttı

Dünyada günlük petrol üretimi ağustosta bir önceki aya göre yaklaşık 280 bin varil artarak 101,5 milyon varil seviyesinde gerçekleşti.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) ağustos ayına ilişkin küresel petrol piyasası raporuna göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun petrol üretimi ağustosta önceki aya göre, günlük 200 bin varil artışla 51 milyon varil oldu. Söz konusu artışta İran, Nijerya, Irak ve Bahreyn'in üretim artışları etkili oldu. Grubun üretimi temmuzda Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintileriyle son iki yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Günlük ham petrol arzı 9,5 milyon varil seviyesinde sabit kalan Rusya, ağustosta üst üste ikinci ay Suudi Arabistan'ı geride bırakarak grubun en büyük ham petrol üreticisi olarak kayıtlara geçti.

OPEC+ dışı ülkelerin üretimi ise ocaktan bu yana günlük yaklaşık 1,9 milyon varil artış kaydederken, sadece ABD'nin üretimi günlük 800 bin varil civarında arttı. Söz konusu ülkelerin üretimi ağustosta Kanada ve Çin'den gelen ilave üretimle günlük yaklaşık 50,5 milyon varil seviyesine ulaştı.

Böylece, dünyada günlük petrol üretimi ağustosta bir önceki aya göre yaklaşık 280 bin varil artarak 101,5 milyon varil oldu.

Rapora göre, OPEC+ grubunun en büyük üreticileri Suudi Arabistan ve Rusya'nın günlük yaklaşık 1,3 milyon varil kesintiyi yıl sonuna kadar uzatacağını duyurması piyasaları ciddi bir arz açığıyla karşı karşıya getirdi.

Küresel petrol üretiminin bu yıl geçen yıla göre günlük 1,5 milyon varil artışla 101,6 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. Bu artışta ABD, İran ve Brezilya en büyük paya sahip olacak.

Mayıstan bu yana uyguladığı gönüllü kesintilerle üretimi geçen yıla göre yaklaşık günlük 900 bin varil azalan Suudi Arabistan'ın ise bu yıl üretimi en çok düşen ülke olması bekleniyor.

Gelecek yıl ise küresel petrol arzının bu yıla göre 1,7 milyon varil artışla günlük 103,3 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. Söz konusu arz artışına OPEC+ dışı ülkelerin katkısının günlük 1,3 milyon varil, OPEC+ ülkelerinin ise günlük 400 bin varil olması bekleniyor.

Çin'de ekonomik toparlanma beklentisi talep artışında etkili olacak

IEA, küresel petrol talebinin bu yıl sonunda geçen yıla göre günlük 2,2 milyon varil artışla 101,8 milyon varile ulaşarak salgın öncesi seviyelerin üstüne çıkacağını tahmin ediyor. Bu artışta, Çin'de yeniden canlanan tüketimle birlikte jet yakıtı ve petrokimya hammaddelerine talebin etkili olması bekleniyor.

Küresel talebin gelecek yıl ise bu yıla göre günlük 990 bin varil artarak günlük 102,8 milyon varile ulaşacağı öngörülüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk askerinden Kosova'da eğitime destek

2023-09-11 15:37 - Gündem

Rize ve Artvin için sağanak uyarısı

2023-09-08 15:32 - Gündem

MXGP Türkiye rekorlarla tamamlandı

2023-09-08 11:02 - Spor

OPEC'in petrol üretimi ağustosta günlük 113 bin varil arttı

2023-09-12 16:38 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Ertuğrul Gazi Türbesi'ni ziyaret etti

2023-09-10 13:09 - Gündem

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Dışişleri Bakanı Fidan’ı kabul etti

2023-09-11 16:10 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan'dan ayrıldı

2023-09-10 16:33 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomi Koridoru Türkiyesiz olmaz

2023-09-11 17:12 - Siyaset

Küresel petrol arzı ağustosta günlük yaklaşık 280 bin varil arttı

2023-09-13 13:33 - Ekonomi

Sırbistan ve Kosova liderleri Brüksel'de görüşecek

2023-09-12 15:28 - Dünya

İlgili Haberler

Kimya sektörü temmuzda 3,4 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdı

15:42 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan dış ticaret verilerine ilişkin paylaşım

15:37 - Ekonomi

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattıyla 7 ayda 250 bin ton yük taşındı

14:52 - Ekonomi

Kamu işçisinin zam görüşmeleri sonuçlandı

14:33 - Ekonomi

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı

14:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

DMM'den "400 akademisyenin usulsüz şekilde atandığı" iddiasına ilişkin açıklama

20:18 - Gündem

Portekiz'de aşırı sıcaklar nedeniyle son bir haftada 264 kişi öldü

20:03 - Dünya

Ticaret Bakanı Bolat: İhracata 7 aylık veriler itibarıyla baktığımızda da yüzde 5,2'lik artış var

19:52 - Siyaset

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları İsveç'te protesto edildi

18:08 - Dünya

İçişleri Bakanlığınca Suriyelilerin gönüllü geri dönüşlerini konu alan kısa film hazırlandı

16:53 - Gündem