?>

Küresel metan emisyonları 2022'de rekor seviyede kalmaya devam etti

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol, "Metan emisyonları hala çok yüksek ve yeterince hızlı düşmüyor. Küresel ısınmayı sınırlandırmak için metan emisyonlarını azaltmak en ucuz opsiyonlar arasında ve bunu yapmamanın bir bahanesi yok." dedi.

Dünya - 3 yıl önce

Londra

Küresel metan emisyonları geçen yıl 135 milyon tonla rekor seviyede kalmaya devam etti. Metan emisyonlarının yüzde 75 azaltılmasına imkan sağlayan teknolojiler mevcut olmasına rağmen, fosil yakıt üreticileri bu düşüşü sağlamak için 2022'deki gelirlerinin sadece yüzde 3'üne denk gelen 100 milyar dolarlık yatırımı gerçekleştirmedi.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) Küresel Metan Takipçisi raporuna göre, Sanayi Devrimi'nden bu yana görülen küresel sıcaklık artışının yüzde 30'u metan emisyonlarından kaynaklanıyor. Küresel enerji sektörü metan emisyonlarının yüzde 40'ını oluştururken, tarımdan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Metan, hem karbondioksitten daha hızlı dağılıyor hem de daha kısa ömürlü olmasına rağmen karbondioksitten daha güçlü bir sera gazı.

İklim değişikliğiyle mücadele hedefleri ve çabalarına rağmen, enerji sektöründe ağırlıklı olarak fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonları 2019'daki rekor seviyesinin hafif altında kalarak 2022'de 135 milyon ton oldu ve rekor seviyeye yakın seyretti.

Kömür, petrol ve doğal gaz sektörlerinin her biri 40 milyon ton metan emisyonuna yol açtı. Uydu görüntüleri sadece 2022'de petrol ve gaz operasyonlarından kaynaklı 500 "süper salım" olayı tespit ederken, kömür operasyonlarından da 100 metan emisyon salımı belirlendi.

IEA raporuna göre, petrol ve gaz sektöründen kaynaklanan metan emisyonları mevcut teknolojilerle yüzde 75 azaltılabilir. Buna rağmen, sektörün metan emisyonlarını azaltmak için aksiyon almaması bu düşüşün sağlanmasını engelliyor.

Petrol ve gaz şirketlerinin enerji krizindeki yüksek fiyatlar nedeniyle 2022'de yüksek seyreden gelirlerinin sadece yüzde 3'ü ile metan emisyonlarını yüzde 75 azaltmak için gerekli 100 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyuluyor.

IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde, metan emisyonlarının azaltılmasında ufak da olsa ilerleme olduğunu belirterek, "Metan emisyonları hala çok yüksek ve yeterince hızlı düşmüyor. Küresel ısınmayı sınırlandırmak için metan emisyonlarını azaltmak en ucuz opsiyonlar arasında ve bunu yapmamanın bir bahanesi yok." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Kuzey Akım doğal gaz boru hattındaki patlamanın atmosferde büyük miktarda metan emisyonuna yol açtığını dile getiren Birol, şunları kaydetti:

"Ama dünyadaki normal petrol ve gaz operasyonları her gün Kuzey Akım boru hattının patlamasından kaynaklı miktar kadar metan emisyonuna yol açıyor. Maalesef, metan emisyonları yeni bir konu değil ve inatçı şekilde yüksek seyretmeye devam ediyor. Birçok şirket, küresel enerji krizi nedeniyle uluslararası gaz ve petrol piyasalarındaki türbülans döneminde yüksek karlar elde etti. Fosil yakıt üreticileri metan emisyonlarını azaltmak için hızla harekete geçmeli ve tabii politika yapıcılar da."

Küresel metan emisyonlarını azaltmak için İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP26'da birçok ülke Küresel Metan Taahhüdü'ne imza atmıştı. Katılımcı ülkelerin sayısı 150'ye ulaşırken, bu ülkeler 2030 itibarıyla metan emisyonlarını yüzde 30 azaltma taahhüdünde bulunmuştu.

Söz konusu katılımcı ülkeler insan aktivitelerinden kaynaklanan metan emisyonlarının yüzde 55'i ve fosil yakıt operasyonlarından kaynaklı metan emisyonlarının da yüzde 45'ini oluşturuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Malatya Doğanşehir'in kırsalında deprem nedeniyle yarıklar oluştu

2023-02-15 14:58 - Gündem

Gaziantep'te depremzedeler çadır kentte yaşamlarını sürdürüyor

2023-02-18 14:56 - Çevre-Hayat

Adıyaman'da depremin 207. saatinde 12 yaşındaki çocuk kurtarıldı

2023-02-14 20:10 - Gündem

UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde play-off turu heyecanı

2023-02-15 10:44 - Spor

KADEM'in deprem bölgesine yardımları sürüyor

2023-02-18 00:23 - Gündem

Türkiye Diyanet Vakfı deprem bölgesine 1183 tır yardım malzemesi gönderdi

2023-02-19 23:29 - Gündem

VakıfBank'tan 1,8 milyar dolarlık yeni kaynak

2023-02-20 08:56 - Ekonomi

Malatya Valiliği: (Depremde) Yıkılan bina sayısı 2 bin 528

2023-02-20 00:02 - Gündem

Deprem bölgesinde 100 milyon ton enkaz çıkması bekleniyor

2023-02-17 15:34 - Gündem

Depremde çocuklarını korumak için girdiği dolabın altında omzunu kırdı

2023-02-14 17:52 - Gündem

İlgili Haberler

BMGK, Suriye Cumhurbaşkanı Şara'ya yönelik yaptırımların kaldırılması kararını kabul etti

23:57 - Dünya

BM: İsrail, Gazze'de yürürlüğe giren ateşkesten beri 107 insani yardım girişi talebini reddetti

23:23 - Dünya

Gazze’de kayıp binlerce Filistinli için uluslararası kurtarma ekibi gönderilmesi çağrısı

22:53 - Dünya

ABD yönetimi, Abraham Anlaşmaları'na bir ülkenin daha katılacağını açıkladı

21:48 - Dünya

Trump, ABD'deki zayıflama ilaçlarının fiyatlarını düşürecek anlaşmayı duyurdu

21:18 - Dünya

Günün Manşetleri

BMGK, Suriye Cumhurbaşkanı Şara'ya yönelik yaptırımların kaldırılması kararını kabul etti

23:57 - Dünya

BM: İsrail, Gazze'de yürürlüğe giren ateşkesten beri 107 insani yardım girişi talebini reddetti

23:23 - Dünya

Erzurum Valisi Çiftçi, il genelindeki sahipsiz hayvanların hepsinin toplandığını açıkladı

23:12 - Gündem

PFDK'den 6 Süper Lig kulübüne ceza

23:03 - Spor

Gazze’de kayıp binlerce Filistinli için uluslararası kurtarma ekibi gönderilmesi çağrısı

22:53 - Dünya