?>

Küresel LNG ihracatı ilk çeyrekte yüzde 3,1 arttı

Küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatı, soğuk hava dalgası ve Rus gazının Ukrayna üzerinden sevkiyatının durmasının etkisiyle ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 artarak 109,3 milyon tona yükseldi.

Ekonomi - 2 ay önce

Ankara

AA muhabirinin, Petrol İhraç Eden Arap Ülkeler Örgütünün (OAPEC) 2025 1. Çeyrek LNG Piyasası raporundan derlediği verilere göre, ilk çeyrekte Avrupa'da kış boyunca etkili olan soğuk hava koşulları nedeniyle ısıtma sektöründe gaz talebinin yükselmesi, Ukrayna üzerinden taşınan Rus gazının Ocak 2025’te tamamen durmasıyla Avrupa’nın LNG ithalatına yönelmesi ve Mısır’da yerel üretiminin talebi karşılayamaması faktörleri LNG talebinin artmasında etkili oldu.

????

Küresel (LNG) ihracatı yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 artarak 109,3 milyon tona yükseldi.

İlk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre ABD'nin LNG ihracatı yüzde 14,8 artışla 26,6, Katar'ın ihracatı yüzde 5,8 artışla 21,9 milyon tona ulaşırken, Avustralya'nın ihracatı ise yüzde 5,9 düşüşle 19,3 milyon tona geriledi.

Dünyanın 4. büyük LNG tedarikçisi durumundaki Rusya'nın LNG ihracatı Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan bu yana ilk kez azalarak, yüzde 4,6 düşüşle 8,3 milyon tona geriledi.

Söz konusu düşüş ülkede 2 sıvılaştırma tesisinin kapatılmasından kaynaklandı.

LNG ithalatı Asya'da Çin kaynaklı azaldı

İlk çeyrekte küresel LNG ithalatında ise Avrupa piyasası ve Mısır kaynaklı LNG talebinde artış görüldü.

Söz konusu dönemde yapılan LNG ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artışla yaklaşık 110,5 milyon ton olarak gerçekleşti.

Toplam ithalatın yaklaşık 67,9 milyon tonu Asya piyasalarına yapılırken, Asya'ya giden LNG geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 azaldı.

Çin, Japonya, Güney Kore ve Tayvan'a ise bu dönemde 51,4 milyon ton LNG sevk edildi. Çin'in ilk çeyrek LNG ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azalışla 15,8 milyon ton olarak gerçekleşti.

Avrupa'nın LNG ithalatı yüzde 13,8 azaldı

Türkiye ve İngiltere'nin dahil edildiği tabloda Avrupa'nın LNG ithalatı ise ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,8 artarak yaklaşık 36,8 milyon ton olarak gerçekleşti.

Avrupa'da LNG'ye olan talebin artışında kışın soğuk geçen hava şartları, Rusya'nın Ukrayna üzerinden gönderilen gaz sevkiyatının durması etkili oldu.

LNG portföyünde tedarikçi ülke payları bakımından ABD yüzde 51,2 ile ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi yüzde 17,7 ile Rusya, yüzde 10 ile Katar, yüzde 6,2 ile Nijerya, yüzde 3,2 ile Norveç, yüzde 4,2 ile Cezayir takip etti. Diğer ülkelerin payı ise yüzde 7,2 oldu.

Kuzey ve Güney Amerika'nın LNG ithalatı ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 düşüşle 3,2 milyon tona inerken, Orta Doğu'nun ithalatı ise yüzde 117 artışla 2,6 milyon tona yükseldi.

Yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre, Endonezya, Angola, ABD, Ekvator Ginesi, Mozambik, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Papua Yeni Gine, Malezya ve Umman LNG ihracatını artıran ülkeler oldu.

Bu dönemde en fazla ihracatı 26,4 milyon ton ile ABD yaparken, oran bazında ihracatını en çok artıran ülke ise Endonezya olarak belirlendi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Memişoğlu, Dünya Sağlık Asamblesi'nin 78'inci toplantısına katıldı

2025-05-19 18:52 - Siyaset

19 Mayıs coşkuyla kutlanıyor

2025-05-19 09:34 - Gündem

İlim Yayma Ödülleri'ne başvurular başladı

2025-05-20 15:53 - Gündem

Sudan ordusu başkent Hartum'un HDK'den "tamamen" temizlendiğini açıkladı

2025-05-20 18:28 - Dünya

Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi Tiran'da başladı

2025-05-16 13:28 - Dünya

Papa 14. Leo, ABD Başkan Yardımcısı Vance ile görüştü

2025-05-19 14:23 - Dünya

Yozgat'ta otizmli çocuğun polislik hayali gerçekleştirildi

2025-05-17 00:13 - Çevre-Hayat

Balat'taki seyyar satıcı cinayetine ilişkin dava açıldı

2025-05-22 11:35 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 21 Filistinli can verdi

2025-05-21 10:32 - Dünya

Ankara'da 11 kişinin öldüğü kazayla ilgili kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi

2025-05-21 10:48 - Gündem

İlgili Haberler

ULAK Haberleşme ile Gürbağ Savunma arasında IDEF 2025'te stratejik işbirliği anlaşması imzalandı

19:47 - Ekonomi

Türkiye'nin enerjetik malzeme ihtiyacını karşılayacak mutabakatın imzaları IDEF 2025'te atıldı

17:22 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı günlük 1612 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu

17:17 - Ekonomi

AB, şirketlerinin Çin pazarına erişimi için Pekin'in somut adımlar atmasını bekliyor

17:12 - Ekonomi

Uzmanlar, TCMB'nin faiz kararını değerlendirdi

16:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yurdun çeşitli bölgelerindeki orman yangınlarına müdahaleler sürüyor

00:22 - Gündem

UEFA Konferans Ligi 2. eleme turu ilk maçları tamamlandı

00:17 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nde 2. eleme turu ilk maçları tamamlandı

00:00 - Spor

Beşiktaş sezona mağlubiyetle başladı

23:53 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit ormancının babasıyla telefonda görüştü

23:42 - Gündem