?>

Küresel enerji geçişi için elektrik altyapısına 2050'ye kadar 21,4 trilyon dolar yatırım gerekl

Küresel enerji sektöründe yenilenebilir kaynaklara yönelik yatırımlar artarken, altyapı ve piyasa yapılarındaki yetersizlikler nedeniyle sadece elektrik iletim altyapısına 2050'ye kadar 21,4 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerektiği hesaplanıyor.

Ekonomi - 12 saat önce

Ankara

AA muhabirinin uluslararası denetim ve analiz şirketi DNV'nin "Enerji Sektörü Analizi 2025 - Ayrık Yapılardan Bütünleşik Sistemlere" raporundan derlediği verilere göre, küresel enerji sistemleri ayrı sektörlerin bağımsız hareket ettiği bir yapıdan çıkarak, daha entegre ve karşılıklı bağımlı bir yapıya geçiyor.

????

Mevcut altyapı ve yönetim modelleri ise bu dönüşüme uyum sağlamakta yetersiz kalıyor.

DNV'nin rapor kapsamındaki araştırmasına katılan enerji yöneticilerinin yüzde 96'sı, mevcut elektrik iletim altyapısının yenilenebilir üretim noktaları ile yüksek talep bölgelerini bağlamakta yetersiz olduğunu belirtiyor. Yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösterenlerin ise sadece yüzde 19'u mevcut iletim planlamalarının yeterli olduğunu düşünüyor.

Rapor verilerine göre, elektrik iletim sistemlerinin modernizasyonu için iletim altyapısına 2050'ye kadar 21,4 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerekiyor.

Katılımcıların yüzde 84'ü, mevcut altyapının ihtiyaçları karşılamadığını, yüzde 86'sı izin süreçlerinin net sıfır hedefleri önünde en büyük engel olduğunu ifade ediyor.

Raporda, 2021'de ABD'nin Teksas eyaletinde doğal gaz üretim ve elektrik üretim altyapıları arasındaki bağlantı eksikliği sistemlerin çöktüğü enerji krizi önemli bir örnek olarak dikkati çekiyor. 200'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği olayda, sektörler arası koordinasyon eksikliğinin felaketi büyüttüğü vurgulanıyor.

Söz konusu raporda, enerji sistemlerinin birbirine bağımlı olduğu ve elektrik, doğal gaz ve tüketici davranışları gibi etkenlerin bütün olarak düşünülmesi gerektiği belirtiliyor.

Yatırımların doğru noktalara yönlendirilmesi kritik önemde

DNV'ye göre enerjide sadece yüksek miktarda yatırım değil, bu yatırımların doğru noktalara yönlendirilmesi kritik önem taşıyor.

Mevcut yaklaşımda birçok ülke iletim hatlarını inşa etmeden büyük yenilenebilir projelere onay veriyor. Bu durum, şebeke kısıtları nedeniyle üretilen enerjinin boşa gitmesine neden oluyor.

Rapor, enerji sistemine aktif katılım gösteren büyük tüketicilerin, özellikle sanayi tesislerinin, şebeke üzerinde hem yük hem de potansiyel çözüm unsuru haline geldiğini ortaya koyuyor.

Bu yıl itibarıyla enerji yoğun sektörlerin yüzde 35'inin doğrudan özel enerji üreticileriyle ikili anlaşmalar yaptığına işaret edilen raporda, yüzde 51’in şebekelerin yenilenebilir hedeflerini karşılamada yetersiz olduğunu düşündüğü kaydediliyor.

Enerji geçişini sadece kaynak değişimi değil "sistemsel bir evrim" olarak tanımlayan DNV raporuna göre, sadece teknolojik yatırımlar değil, piyasa yapıları, dijital sistemler, tüketici koordinasyonu ve altyapı izni gibi unsurlar da "bütüncül enerji sistemi" anlayışıyla yönetilmediği sürece enerji dönüşümü aksayacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran'ın BM Daimi Temsilcisi İravani: İran'a saldırı ABD tarihine kara bir leke olarak geçti

2025-06-23 01:37 - Dünya

İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışma 11. günde sürüyor

2025-06-23 10:57 - Dünya

Trump: Rejim İran'ı tekrar büyük yapmıyorsa neden rejim değişikliği olmasın?

2025-06-23 01:28 - Dünya

Trump ve Starmer, telefonda İran'ın müzakere masasına dönmesinin önemini görüştü

2025-06-23 00:53 - Dünya

Emekli öğretmen, evinin garajında 4 bin eser sergiliyor

2025-06-21 11:53 - Kültür Sanat

ABD: İran'a nükleer tehdidi ortadan kaldırmak ve İsrail'i korumak amacıyla saldırı düzenlendi

2025-06-23 00:32 - Dünya

Türkiye'den, Suriye'de kiliseye yapılan terör saldırısına ilişkin açıklama

2025-06-23 00:17 - Gündem

Arda Güler'in gol attığı maçta Real Madrid, Kulüpler Dünya Kupası'nda Pachuca'yı 3-1 yendi

2025-06-23 00:27 - Spor

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro: Her şey Filistinli çocukların bombalanmasıyla başladı

2025-06-23 04:02 - Dünya

Basketbol Süper Ligi play-off final serisi dördüncü maçı yapılacak

2025-06-23 08:23 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye ve Fas arasında ticareti ilişkilerin geliştirilmesi için ortak bildiri

21:27 - Ekonomi

Fed Başkan Yardımcısı Bowman, temmuz ayında faiz indirimini destekleyebileceğini söyledi

19:07 - Ekonomi

THY'ye "Avrupa'nın en iyi uçak içi internet" ödülü

18:57 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump'tan petrol fiyatlarını düşük tutma çağrısı

17:52 - Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası büyümede aşağı yönlü risk görüyor

17:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Rusya: ABD ve İsrail'in İran'a saldırıları, Orta Doğu'daki durumun gerginleşmesine yo

23:57 - Dünya

İran, İsrail ve ABD'nin saldırılarından sonra UAEA ile işbirliğini durduracak

23:52 - Dünya

Trump, Katar'daki ABD üssüne saldırıyı önceden haber verdiği için İran'a teşekkür etti

23:48 - Dünya

ABD'li milyarder Jeff Bezos'un Venedik'te yapacağı düğün protesto edildi

23:32 - Dünya

Arap ülkelerinden, İran'ın Katar'daki ABD üssüne saldırısına tepki

23:23 - Dünya