?>

Küresel çelik endüstrisine "temiz dönüşüm" çağrısı

Küresel karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 9'undan sorumlu çelik endüstrisinin temiz üretime geçmesi ve kömüre bağlılığından kurtulması için "acil" dönüşüme ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Berlin

İklim odaklı yeni bir gözlemci kuruluş olan SteelWatch'un ilk raporu "Çelikte Kömürün Sonu"na göre, kömür bazlı çelik üretiminin devam etmesine yönelik olağan bir yaklaşım 2050'ye kadar dünyanın toplam karbon bütçesinin yaklaşık yüzde 25'ine karşılık geliyor.

Çelik üretiminden kaynaklanan karbon emisyonlarının yüzde 90'ı kömür bazlı üretimden kaynaklanırken, sektörün küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefiyle uyumlu olması için 1,8 gigaton karbon emisyonunun azaltılması gerekiyor.

Dünya genelinde kömür bazlı yüksek fırınlara dayanan yaklaşık 400 çelik tesisinin yüzde 71'inin gelecek 7 yılda en az bir fırınının yenilenmesi veya yeniden kaplanması gerekiyor. Bu da çelik endüstrisini kömürsüz olarak yeniden şekillendirmek ve emisyonsuz modern bir gelecek için tek fırsat olarak görülüyor.

Sektördeki karar vericilerin karbonsuzlaşma için hızla harekete geçmelerine ihtiyaç duyulurken, SteelWatch sektörün rotasını değiştirmek için kömüre dayalı çelik üretiminde kesin bir kırmızı çizgi belirlenmesi çağrısında bulunuyor.

SteelWatch'a göre, bugünden itibaren OECD ülkelerinde veya OECD merkezli şirketler tarafından yeni ya da yeniden inşa edilecek kömür bazlı yüksek fırın tesislerine yatırım yapılmaması, gelişmekte olan ekonomilerde Ocak 2028'den itibaren faaliyete geçecek mevcut kömür bazlı yüksek fırın tesislerinin yenilenmesi veya yeni kömür bazlı yüksek fırın tesislerinin inşası için yatırım yapılmaması gerekiyor.

SteelWatch Direktörü Caroline Ashley, yaptığı değerlendirmede, "Çelik endüstrisi yaşanabilir bir gezegen için tamamen raydan çıkmış durumda." ifadesini kullandı.

Çelik sektöründe sorunun kömür olduğunu aktaran Ashley, kömüre dayalı çelik üretiminin emisyonları ve kirliliğini artırdığını belirterek, "Çelik, gelişen bir sıfır emisyon ekonomisinin önemli bir parçası olacak, ancak iklim hedefleri ve eylem 2049'da değil, şimdi gerekli." değerlendirmesinde bulundu.

Dönüşüm, Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon hedefi için gerekli

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) Kurucu Direktörü Bengisu Özenç ise Türkiye’deki çelik üretiminin dünya ortalamasının tersine, yüzde 70 elektrikli ark ocaklarından gerçekleştirildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Yine de Türkiye'deki çelik üreticilerini karbonsuzlaşmaya yönelik önlemler almaya iten birçok etken bulunuyor. Çelik talebinde beklenen artış, elektrik bazlı üretim için gerekli hurda çeliğin tedarikinde yaşanan sorunlar, uluslararası ticarette sınırda karbon düzenlemelerinin yaygınlaşacağı yönündeki beklentiler ve bu uygulamaların ileriki dönemlerde üreticilerin elektrik tedarikini de kapsayacak bir hale dönüşecek olması, çelik üretiminde karbonsuzlaşmayı mecbur kılıyor. Rekabetçiliği koruma motivasyonuyla öne çıkan bu gündemin iklim hedefleriyle ve Türkiye'nin 2053 net-sıfır hedefiyle uyumlu bir hızda ve yönde gerçekleşmesini önemsiyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Messi'nin, Inter Miami formasıyla ilk maçına gelecek ay çıkması planlanıyor

2023-06-20 21:07 - Spor

Yol kenarlarını diktiği meyve fidanlarıyla yeşillendiriyor

2023-06-27 11:57 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe Futbol Takımı'nın 2023-2024 sezonda giyeceği formalar tanıtıldı

2023-06-20 20:14 - Spor

Yeni Bir Koltuk Almadan Önce Kumaşlar ve İsimleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

2023-06-21 11:15 - İnsan&Hayat

Etin yanında baharat kullanımı sağlık risklerini azaltıyor

2023-06-26 10:18 - Çevre-Hayat

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Kurban Bayramı mesajı

2023-06-27 13:44 - Siyaset

Theodora ve Justinianus’un ölümsüz aşkı -Hülya Ayhan yazdı-

2023-06-23 07:00 - En Son Yazılar

Küresel çelik endüstrisine "temiz dönüşüm" çağrısı

2023-06-27 13:47 - Ekonomi

Fenerbahçe'de kombine fiyatları belirlendi

2023-06-21 20:02 - Spor

Senegal Kurban Bayramı'na hazır

2023-06-27 12:38 - İslam-Hayat - Şaban 1447

İlgili Haberler

Sabiha Gökçen, Avrupa'da yolcu sayısını en fazla artıran havalimanı oldu

20:59 - Ekonomi

Fitch Ratings, Türkiye görünümü hakkında panel düzenledi

19:28 - Ekonomi

FCR GYO, Sancaktepe'deki projelerini tanıttı

19:02 - Ekonomi

İngiltere ve ABD'den kritik minerallerde mutabakat zaptı

16:42 - Ekonomi

İngiltere Merkez Bankası politika faizini yüzde 3,75'te sabit bıraktı

16:30 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Afrika'da 600 milyondan fazla kişi elektriksiz yaşıyor

20:58 - Dünya

Ziraat Türkiye Kupası'nda Kocaelispor ile Beşiktaş 1-1 berabere kaldı

20:39 - Spor

Sacha Boey, resmen Galatasaray'da

20:32 - Spor

Axios: ABD ve Rusya arasındaki süresi dolan New START nükleer anlaşması yenilendi

20:29 - Dünya

Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'nde mayın temizleme çalışmaları kameralara yansıdı

20:08 - Dünya