?>

Kulaçlarıyla denizleri aşan efsane yüzücü Ersin Aydın

Anamur-Girne arasını bir kez, Manş Denizini iki kez geçerek efsaneleşen milli yüzücü Ersin Aydın, 2 yıldır mücadele ettiği kansere yenik düştü.

Spor - 5 yıl önce

İzmir

Yüzme sporunda Türkiye'nin dünyaca üne sahip isimlerinden olan ve dün İzmir'de vefat eden Ersin Aydın, 1974 yılında Anamur - Girne arasını, 1975 ve 1977'de Manş Denizini geçerek hafızalara kazındı.

Adana'da 1947 yılında dünyaya gelen ve sulama kanallarında yüzmeyi öğrendikten sonra Adana Demirspor'da yüzme sporuna başlayan Aydın, 1964'te Galatasaray'a transfer oldu.

Uzun mesafe ve maraton sporcusu olarak birçok yarışa katılan Aydın, 1974'te 110 kilometrelik Anamur-Girne etabını 34 saatte yüzerek geçip Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine (KKTC) ulaştı.

Burada yüzlerce Kıbrıs Türkü tarafından karşılanan Aydın, aynı yıl Türkiye'de yılın sporcusu seçildi.

Manş Denizini 1975'te Fransa'dan İngiltere'ye, 1977 yılında da İngiltere'den Fransa'ya olmak üzere iki kez geçen Aydın, Arjantinli Antonio Abertondo'ya ait olan dünya suda kalma rekorunu da 43 saat 20 dakikaya yükseltme başarısını gösterdi.

Galatasaray'da hem yüzücü hem antrenör olarak görev yapan Aydın, 1979 yılında profesyonel sporculuğu bıraktı.

Arkasında başarılı bir kariyer bırakan Aydın, 2 yıldır gördüğü 3 farklı kanserden ikisini yenmeyi başarsa da mide kanserine yenildi.

Evli ve 2 çocuğu bulunan Aydın, evinde fenalaşmasının ardından kaldırıldığı Ege Üniversitesi Hastanesinde hayatını kaybetti.

"Dünya suda kalma rekoru hala babamda görünüyor"

Aydın'ın kızı Demet Gidiş, yaptığı açıklamada, babasının yüzmede dünya literatüründeki tanınan bir isim olduğunu söyledi.

Babasının ölmeden önceki sohbetlerinde vefat etmesi durumda ilk haberin Galatasaray Spor Kulübü ve Anadolu Ajansı'na verilmesini istediğini aktaran Gidiş, bunu bir vasiyet olarak görüp her iki kuruma da ölüm haberini verdiğini belirtti.

Milli sporcu babasının 12 yaşında Adana Demirspor'da yüzücülüğe başladığını aktaran Gidiş, şöyle konuştu:

"Galatasaray'da hem sporcu hem de antrenör olarak çalışmış. 2 kez Manş Denizi'ni 2 yönlü geçen bir milli sporcu. Aynı zamanda babam Anamur'dan Kıbrıs'a yüzen, oraya Türk bayrağını çeken bir sporcu.

Dünya suda kalma rekoru var babamın. 43 saat 20 dakika. Bu rekor hala kendisinde görünüyor. Bize yurt dışından da uluslararası yüzme federasyonundan da görüşmek için talepler gelmişti ama sağlığı el vermedi."

Babasının değişik seçmelerde 2 kez yılın sporcusu seçildiğini vurgulayan Gidiş, denize aşık olan babasının 1979'da sporu bıraktığını, son yıllarda çeşitli yarışmalara onur konuğu olarak katıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kulaçlarıyla denizleri aşan efsane yüzücü Ersin Aydın

2020-06-11 15:07 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Gönül Seferberliği' çağrısına destek

2020-06-09 21:24 - Siyaset

Trendyol “babaların tercihini“ karşılıyor

2020-06-11 13:58 - Genel

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Toplululuğu'ndan ABD'ye 'George Floyd' kınaması

2020-06-05 22:07 - Dünya

Terör örgütü PKK yine sivilleri hedef aldı

2020-06-09 15:02 - Gündem

Doğa araştırmacılarından 'akılcı su kullanımı' uyarısı

2020-06-05 14:57 - Gündem

İran'da bir düğüne katılan 40 kişiye Kovid-19 bulaştı

2020-06-10 13:02 - Dünya

Trabzonspor kalecisi Uğurcan Çakır: Öz güvenimiz yerinde

2020-06-09 16:57 - Spor

Yalova Valiliği Yürüyen Köşk arazisinin Millet Bahçesine dönüştürüleceği iddiasını yalanladı

2020-06-08 01:47 - Gündem

Manipülatörler SPK kıskacında

2020-06-10 18:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

Gaziantep FK'de teknik direktörlük görevine Burak Yılmaz getirildi

16:43 - Spor

Kocaelispor Başkanı Recep Durul, TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'nu ziyaret etti

16:23 - Spor

Kaptan Ulaş Kıyak iddialı: Halkbank'ın ruhunda her zaman kazanmak var

14:42 - Spor

TFF 1. Başkan Vekili Mecnun Otyakmaz: Yabancı oyuncu sayısının artırılmasına sıcak bakmıyorum

14:12 - Spor

Samsunspor 27 yıl sonra yeniden Avrupa sahnesine çıkacak

13:57 - Spor

Günün Manşetleri

Okul Servis Araçları Yönetmeliğindeki Değişiklik Resmi Gazete'de

17:18 - Gündem

AB liderleri, Ukrayna'da barış için ABD ile ortak çabaları ilerletme taahhüdünü yineledi

17:08 - Dünya

Bursa ve Sinop'ta çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

16:57 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, NSosyal'den ilk paylaşımını yaptı

16:53 - Siyaset

Trump, Ukrayna'nın NATO'nun asla bir parçası olmayacağını yineledi

16:48 - Dünya