?>

Küçükkaya ve Okan'ın hakaret davasında gerekçeli karar açıklandı

İsmail Küçükkaya ve Fidel Okan'ın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'nın eşi hakkındaki iddialarına ilişkin 1 yıl 4 ay 20'şer gün hapisle cezalandırıldıkları davanın gerekçeli kararı açıklandı.

Gündem - 7 yıl önce

İSTANBUL

Fox TV Haber Spikeri İsmail Küçükkaya ve avukat Fidel Okan'ın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın eşi İlyas Kaya hakkındaki "ByLock" iddiaları üzerine 1 yıl 4 ay 20'şer gün hapisle cezalandırıldıkları davanın gerekçeli kararı hazırlandı.

Bakırköy 18. Asliye Ceza Mahkemesi, 25 Nisan'da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'nın eşi İlyas Kaya hakkındaki "ByLock" iddiaları üzerine yargılanan Fidel Okan ve İsmail Küçükkaya'ya, "kamu görevlisine alenen hakaret" ve "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama" suçlarından verilen ve ertelenen 1 yıl 4 ay 20'şer günlük hapis cezasına ilişkin gerekçeli kararının yazımını tamamladı.

Kararda, sanıklar Okan ile Küçükkaya'nın haber kaynaklarıyla ilgili karşılıklı suç atfında bulundukları, ancak beyanlarını ispatlayacak sözden başka yasal delil ibraz edemedikleri belirtildi.

Dava konusu haberin basın yasasına göre suç olmadığını ifade eden sanıkların haber kaynaklarının gerçeği yansıttığına dair bir ispat olmadığı dile getirilen kararda, kesin olarak doğruluğu ispat edilemeyen bir konuda haber yapıldığı ve sanık Fidel Okan'ın da akabinde habere dayanarak müşteki bakanla ilgili birebir tweet attığı kaydedildi.

Kararda, sanık İsmail Küçükkaya'nın haber kaynağını gazeteci olduğu için açıklayamayacağına dair beyan verdiği hatırlatılarak, şöyle devam edildi:

"Bu konunun belgelendirilemeyeceği, sanığın yanlışını kabul ettiği, haberin reyting amacıyla, kişilerin onur ve haysiyeti düşünülmeden yapıldığı, doğruluğu belli olmadan habere geçirildiği açıkça saptanmıştır. Sanıklar birbirlerine suç atfında bulunarak, haber kaynağı dedikleri gerçeğin ne olduğunu açıklamamışlar, soyut kalan beyanlarını doğrulayıcı kesin delil ibraz edememişlerdir."

Dosyadaki delillerin değerlendirildiği kaydedilen gerekçeli kararda, yayınlanan haberin gerçek, hukuka uygun, kamunun ilgi ve yararına olması, küçültücü sözler içermemesi gerektiği vurgulandı.

Kararda, ancak dava konusu haberde kişiler hakkındaki sözlerin aşağılayıcı, asılsız iddiaya dayalı olduğu ve hukukun temel prensiplerine aykırı olduğu belirtilerek, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin bir bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'yla ilgili sanık Fidel Okan'ın açıkça kabul ettiği ilgili tweeti attığı, İsmail Küçükkaya'nın da televizyondaki yayınlarının hakaret içerdiği anlatıldı.

Gerekçeli kararda, "Sanıklar, hukuka uygunluk sınırlarını aşmıştır. Gerek sosyal medyada gerek televizyonda Türkiye Cumhuriyeti Devleti, TBMM üyesi olan Bakanı ve ailesini bir terör örgütüyle bağdaştıran sanıklar, kesin olmayan bir konuda yayın yapıp, sosyal medyadan paylaşımda bulunmuşlardır. Bu şekilde Bakanı ve ailesini alenen aşağıladıkları, yapılan özür dilemenin olayı suç olmaktan çıkarmayacağı açıktır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Muhabir: Melike Gallenkuş

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İBB'den ilçe belediyelerine 150 milyon liralık yardım

2018-05-18 16:42 - Genel

Küçükkaya ve Okan'ın hakaret davasında gerekçeli karar açıklandı

2018-05-24 13:32 - Gündem

Siirt'te 2 terörist daha etkisiz hale getirildi

2018-05-23 17:51 - Genel

'Dünya Kenti' Ani ziyaretçilerini cezbediyor

2018-05-20 16:32 - Kültür Sanat

TSK'nın gizli evrakları darbe sanığı subayda bulundu

2018-05-17 15:00 - Genel

Otokar, Kazakistan'da 3 aracını sergileyecek

2018-05-21 13:57 - Ekonomi

Fenerbahçe kupaya hasret

2018-05-20 14:46 - Spor

Bileyici Hasan ustanın dünyası

2018-05-20 15:32 - Çevre-Hayat

Davul sesiyle oynayan at

2018-05-17 14:07 - Genel

FETÖ'nün 'askeri mahrem yapılanması'na büyük darbe

2018-05-17 17:29 - Genel

İlgili Haberler

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026'da iki kez yapılacak

15:03 - Gündem

İzmit Körfezi'nden 7 bin 90 metreküp atık ayrıştırıldı

14:57 - Gündem

Mardin'de zabıta yere çöp atanları artık yaka kamerasıyla tespit edecek

14:47 - Gündem

Çatıdan düşen kar ve buz nedeniyle sakat kalan öğrenciye 20 milyon lira tazminat kararı

14:38 - Gündem

ÖSYM Başkanı Ersoy'dan Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı açıklaması

14:33 - Gündem

Günün Manşetleri

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026'da iki kez yapılacak

15:03 - Gündem

İzmit Körfezi'nden 7 bin 90 metreküp atık ayrıştırıldı

14:57 - Gündem

Çin Başbakanı Li, Afrika ülkesi Zambiya'yı ziyaret ediyor

14:53 - Dünya

Mardin'de zabıta yere çöp atanları artık yaka kamerasıyla tespit edecek

14:47 - Gündem

Diyanet'ten hacı adaylarına 'pasaport geçerlilik süresi' uyarısı

14:43 - İslam-Hayat - Cemaziyelevvel 1447