"Kreşler için bütüncül kamu politikası hayata geçirilmeli"

-"İş ve Özel Yaşam Dengesi Yolunda Çocuk Bakım ve Eğitim Hizmetlerinin (kreşlerin) Yaygınlaştırılması" raporu: -"Türkiye’de kreş arz ve talebini geliştirmeye yönelik bütüncül bir kamu politikası hayata geçirilmelidir"

Ekonomi - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), AÇEV ve PwC tarafından hazırlanan "İş ve Özel Yaşam Dengesi Yolunda Çocuk Bakım ve Eğitim Hizmetlerinin (kreşlerin) Yaygınlaştırılması" raporunda Türkiye’de kreş arz ve talebini geliştirmek için bütüncül bir kamu politikasının hayata geçirilmesi gerektiği bildirildi.
TÜSİAD açıklamasına göre, TÜSİAD, AÇEV ve PwC tarafından hazırlanan "İş ve Özel Yaşam Dengesi Yolunda Çocuk Bakım ve Eğitim Hizmetlerinin (kreşlerin) Yaygınlaştırılması" raporu açıklandı. Rapor, Global Compact Türkiye, AÇEV, TÜSİAD, UNFPA, UN Women, YANINDAYIZ Derneği iş birliği ile bugün düzenlenen “İş Dünyasında Kadının Güçlenmesi için Çocuk Bakım ve Eğitim Hizmetlerinin Yaygınlaşması” başlıklı bir konferansta tanıtıldı.
Raporda, Türkiye’de kreş arz ve talebini geliştirmek için bütüncül bir kamu politikasının hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi
Bu kapsamda, gerek kamunun doğrudan destekleri gerekse özel sektöre yönelik teşviklerle, her ailenin erişebileceği kaliteli çocuk bakım ve eğitim hizmetleri yurt çapında yaygınlaştırılmasının gerektiği vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi:

"MEB 2023 Vizyonu’nda hedeflendiği gibi ilkokul öncesinde bir yıl okul öncesi eğitim zorunlu olmalı ve kademeli olarak daha erken yaşlar için zorunluluk kapsamı genişletilmelidir. Kamu bu hizmeti ücretsiz sunmalıdır. Kreşlerin yaygınlaştırılması belediyelerin görev alanlarına dahil edilmeli ve kreşlerin kurulum ve işletme giderleri için belediyeler desteklenmelidir. Kreş kuruluş ve işleyiş esaslarının kolaylaştırıcı olması bakımından ilgili mevzuat ve standartlar gözden geçirilmelidir.

Kaliteli hizmetlere erişimi kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak için daha esnek modeller de oluşturulmalıdır. Kreş yatırımına yönelik mevcut teşvikler geliştirilmelidir (Kreş yatırımlarının 6. bölge teşvikleri kapsamına alınması, KOBİ desteklerinden kreş girişimcilerinin öncelikli olarak yararlanması, kreşlerde çalışanlara yönelik vergi-prim teşvikleri getirilmesi, OSB kreşlerine çocuk başına destek sağlanması). İşletmelerin çalışanlarına sağladığı kreş desteklerinin “kreş çeki” kullanılarak verilmesinin önü açılmalıdır. Şehirleşmenin getirdiği imkanlar kreşlerin yaygınlaştırılması amacıyla değerlendirilmelidir (toplu konut projeleri, alışveriş merkezleri gibi hazır kiralanabilir arsa kapasitesi olan yerler)."

Haftanın Öne Çıkanları

Muğla'da 128 bekçi göreve başladı

2019-03-02 05:32 - Asayiş

Uçakta verilen yemekten öyle bir şey çıktı ki...

2019-02-28 20:36 - Dünya

İşçi servisi tıra çarptı: 3 yaralı

2019-02-28 19:02 - Asayiş

CHP’ye ‘Türkiye Uzay Ajansı’ eleştirisi

2019-03-06 16:28 - Politika

'İstanbul Fellowship, dünya yayımcılığı açısından önemli bir kavşak olacak'

2019-03-02 15:32 - Kültür Sanat

Vakıf kültürünü Anadolu'ya taşıyan medeniyet: Selçuklu

2019-03-02 17:14 - Kültür Sanat

Almanya'da yabancı terör örgütlerinde savaşanları vatandaşlıktan çıkarma hazırlığı

2019-03-05 00:57 - Dünya

Yargıtay’dan “güvenlik kamerası" kararı

2019-03-03 13:59 - Genel

İnternet Yardım Merkezinden haberiniz var mı ?

2019-03-03 15:15 - Teknoloji

Futbolda 'El Clasico' heyecanı

2019-03-01 17:47 - Spor

İlgili Haberler

AB, ABD'den Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasını sürdürmesini istedi

17:37 - Ekonomi

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin enerji stratejisinde nükleerin kritik olduğunu belirtti

17:13 - Ekonomi

60 saniyede ekonomide bugün (10 Mart 2026)

17:08 - Ekonomi

Turizmde "yüzen oteller"in popülerliği artıyor

17:02 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığından yemek sipariş platformlarına "şeffaflık" düzenlemesi

16:52 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul'da uluslararası forex dolandırıcılığı operasyonunda 140 şüpheli yakalandı

17:42 - Gündem

AB, ABD'den Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasını sürdürmesini istedi

17:37 - Ekonomi

ABD Savunma Bakanı Hegseth: Bugün yine İran içindeki en yoğun saldırı günümüz olacak

17:32 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Dahiye bölgesine hava saldırısı düzenledi

17:17 - Dünya

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin enerji stratejisinde nükleerin kritik olduğunu belirtti

17:13 - Ekonomi