?>

Kredi kartı düzenlemesi için "kademeli geçiş" önerisi

Kredi kartlarına ilişkin düzenleme konusunda akademisyenler ve tüketici dernekleri, "kademeli geçiş" önerisinde bulundu.

Ekonomi - 1 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinesinde ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarının katılımıyla yürütülen kredi kartlarıyla ilgili düzenleme çalışmaları sürüyor.

Kısa süre önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında toplanan Finansal İstikrar Komitesinde de tüketici kredileri başta olmak üzere kredilerdeki son gelişmeler ve finansal istikrara etkileri ele alınmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da Enflasyon Raporu'nun tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda, "Kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, bankalar ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların görüşleri ışığında düzenlemeye son şekli veriliyor. Yapılacak rötuşların ardından düzenlemenin kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

"Taksit sınırlandırılmasında lüks mallar önceliklendirilmeli"

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, AA muhabirine, kredi kartlarına ilişkin düzenlemenin sürpriz bir gelişme olmadığını, 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda hedef olarak bulunduğunu söyledi.

Düzenlemenin, harcamaların yavaşlatılabilmesi için ilk başta makul bir uygulama olarak göründüğünü belirten Arzova, "Eğer sert tedbirler eşliğinde gelirse ekonomiyi durdurma noktasına getirebilir." uyarısında bulundu.

Arzova, daha önce kuyumculuğa yönelik getirilen taksit sınırlandırmasının etkilerine dikkati çekti. Türkiye ekonomisinin "vadeli" bir ekonomi olduğuna işaret eden Arzova, tüccarların ürünü alırken de satarken de vadeli işlem yaptığını, bununla da bankaların sağlamadığı finansmanı firmaların birbirlerine sağladığını dile getirdi.

Arzova, taksit sınırlandırılmasına ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:

"Eğer bir taksit sınırlandırılmasına gidilecekse bu sınırlandırma daha çok lüks mal gruplarını önceliklendirmeli. Bu esnada yapılacak taksit sınırlandırması, hiç taksit yapmamak ya da örneğin 8-9 taksitten bir anda 3 takside düşmek değil, kademeli bir geçişle taksit sayısını azaltarak olmalı. 8-9 taksit önce 6-7 taksite düşürülmeli, sonraki bir zaman aralığında gerekiyorsa önceden bildirilerek bir indirim daha yapılmalı."

"Sosyal etki" hassasiyeti

Arzova, Türkiye'de gelir düzeyi düşük kesimin alışverişlerini taksit yöntemiyle yaptığına dikkati çekerek, kredi kartı limitlerinde ani azalış ve sert taksit önlemlerinin bu kesimin yaşamını etkileyeceğini anlattı.

Limit azaltımı düşünülüyorsa gelir düzeyi yüksek kesimden başlanılması gerektiğini vurgulayan Arzova, şunları kaydetti:

"Son dönemlerde kredi kartı ile alışverişlerin artmasının nedenlerinden birisi de enflasyon nedeniyle mevcut para kupürlerinin alışverişe yetmemesi. Kredi kartı ile yapılan alışveriş nakit alıma göre daha değerli. Çünkü harcamaların neredeyse tamamı kayıt altına girmiş oluyor ve böylece kontrol mekanizmasını çalıştırmak da kolaylaşıyor. O zaman bankaların kredi kartı kullanımına ilişkin aldıkları komisyon tutarlarını düşürmek ve banka/kredi kartı kullanımını ekonomide yaygınlaştırmak, kayıt dışılık adına yapılacak en önemli çalışmalardan biri de olabilir."

Tüketici dernekleri de yakından izliyor

Kredi kartlarına ilişkin düzenleme çalışmalarını tüketici dernekleri de yakından takip ediyor.

Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) Genel Başkanı Aziz Koçal, Aralık 2023 verilerine göre tüketicilerin kredi kartı kullanma oranlarının yükseldiğine dikkati çekerek, "Bu durum önümüzdeki aylarda da benzer durumda olacaktır." dedi.

Koçal, tüketicilerin nakit yerine kredi kartlarıyla alışveriş yapmaya yöneldiğine işaret ederek, kredi kartı taksitlerinin azaltılmasının veya kaldırılmasının tüketicinin temel ihtiyaçlarından elektronik ve beyaz eşya gibi dayanıklı tüketim malları alımını da etkileyebileceğini söyledi.

Yerel üretilen ürünlerin kullanımını artırmak ve üreticiye destek için yerli üretim mallarında taksit sayılarının artırılmasının piyasalara olumlu yansıyabileceğini vurgulayan Koçal, "Temel ihtiyaç olmayan ithal ürünlerde taksit sayısı azaltılabilir hatta kaldırılabilir. Temel ihtiyaç olmayan ithal ürünlerde taksitleri azaltmak yerli üretimin güçlenmesini de sağlayacaktır." diye konuştu.

"Kredi kartları cebimizdeki nakit para değildir"

Koçal, tüketicilerin de harcama konusunda bilinçli olmaları ve ihtiyaç fazlası ürün almamaları gerektiğini belirterek, herkesin aylık bütçesini iyi ayarlaması gerektiğini ifade etti.

Kredi kartlarının gelecek aylardaki maaşın peşin harcamasını sağlayan bir araç olduğunu dile getiren Koçal, "Kredi kartları cebimizdeki nakit para değildir. Tüketici taksitleri zamanında ödeyemezse yüksek faizler oluşur ve icra kapılarına dayanır. Bu nedenle tüketici geleceğini bugünden harcamamalı." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ayhancan Güven, 2024 sezonuna birincilikle başladı

2024-02-18 14:57 - Spor

İsrail saldırıları altındaki Gazze'de çocuklar yaşanan gıda kıtlığını protesto etti

2024-02-21 12:13 - Dünya

Vodafone ve DAMAC, Türkiye'de 100 milyon dolarlık veri merkezi yatırımı yapacak

2024-02-19 13:48 - Ekonomi

Kayserispor Kulübü Başkanı Ali Çamlı, takıma ve Burak Yılmaz'a güveniyor

2024-02-22 12:18 - Spor

Yusufeli Merkez Viyadüğü'nde son aşamaya gelindi

2024-02-20 12:23 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzon mitinginde halka seslendi

2024-02-17 18:52 - Siyaset

Şanlıurfa'da sağanak ve dolu etkili oldu

2024-02-21 18:28 - Gündem

Eski FBI ajanı, Biden hakkında yürütülen rüşvet soruşturmasında yalan beyan vermekle suçlanıyor

2024-02-16 16:43 - Dünya

Rusya Merkez Bankası yılın ikinci yarısında faiz indirimine hazırlanıyor

2024-02-16 17:37 - Ekonomi

Afrika'nın güvenli ülkelerinden Senegal siyasi krizin eşiğinde

2024-02-16 11:58 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye, 2 yeni sondaj gemisiyle dünyanın en büyük 4. deniz enerji filosuna sahip

15:17 - Ekonomi

Bağdat-Erbil uzlaşısının ardından gözler yeniden Irak-Türkiye petrol hattına çevrildi

13:47 - Ekonomi

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda tüm zamanların uçuş ve yolcu sayısı rekoru kırıldı

13:33 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı çifte başarıya imza attı

12:53 - Ekonomi

Tarım Kredi Marketlerindeki dolum istasyonlarıyla fazladan ambalaj kullanımının önüne geçiliyor

12:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen hayatını kaybetti

15:22 - Siyaset

Türkiye, 2 yeni sondaj gemisiyle dünyanın en büyük 4. deniz enerji filosuna sahip

15:17 - Ekonomi

Avrupa'da yaşayan gurbetçilerin anavatanlarına gelişleri devam ediyor

15:08 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın KKTC'ye gidecek

14:58 - Siyaset

İsrail'in ablukası ve saldırıları altındaki Gazze'de çocuklar "açlıktan ağlıyor"

14:52 - Dünya