Köylere iç göç yaşatan panayır: Pavli

Kırklareli'nde 110 yıldır kurulan Pavli Panayırı'nı dört gözle bekleyen köylüler, panayır zamanı adeta "iç göç" yaşıyor.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

Kırklareli .w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Köylere iç göç yaşatan panayır: Pavli Kırklareli'nde 110 yıldır kurulan Pavli Panayırı'nı dört gözle bekleyen köylüler panayır zamanı adeta "iç göç" yaşıyor. Pehlivanköy ilçesinde Ergene Nehri yanına kurulan panayıra giden vatandaşlar, panayırın büyük bir bölümünü kaplayan lunapark da eğleniyor. ( Özgün Tiran - Anadolu Ajansı )

Kırklareli'nin en küçük ilçelerinden Pehlivanköy'de Ergene Nehri yanındaki büyük bir alana kurulan panayırda lunapark, açık hava lokantaları, seyyar satış alanları yer alıyor.
Eğlenceli geçen dört günden geri kalmamak için çevre köyler de neredeyse panayır alanına taşınıyor. Bayramlı, Övenler, Çerkezmüsellim, Mandıra, Tahal, Ağayeri, Kumköy gibi ilçeye yakın köylerde yaşayanlar, traktörlerinin römorklarına yükledikleri koltuk, kanepe ve yataklarla panayıra geliyor.
Üstleri naylonla kapalı römorklar sıra sıra panayır alanına diziliyor ve panayır bitimine kadar ,3 bin kişi burada konaklıyor.
Ev gibi döşenen "römork oteller"de yeme içme işlerini de halleden köy sakinleri, her yıl gelenek haline dönüşen bu etkinliği iple çekiyor.

Köyün neredeyse tamamı panayırda
Panayırın kurulduğu alana 20 kilometre uzaklıktaki Çerkezmüsellim köyünün muhtarı Sezai Sezgin, AA muhabirine, 3 bin 200 nüfuslu köyün yarısından fazlasının panayıra yatılı gittiklerini söyledi.
Panayırın bölge insanı için bir sene beklenen bir düğün niteliğini taşıdığını anlatan Sezgin, şunları kaydetti:
"Römorklar süslenir ve panayır süresince römorkta konaklanır. Eskiden insanlar bütün kışlık ihtiyacını yiyeceği, yakacağını oradan karşılardı. Karadeniz'de nasıl yaylaya çıkıyorlar, Akdeniz'de Yörükler nasıl yaylada bazı şenlikler eğlenceler tertip ediyor bizde de o şekilde Pomakların bayramıdır adeta bu panayır."
80 yıldır panayıra katılıyor
Panayıra 80 yıldır katıldığını ifade eden Remzi Kök de (85) çocukluğundan bu yana panayıra geldiğini söyledi.
Eskiden öküz arabalarıyla şimdi ise traktörlerle geldiklerini kendi şivesiyle anlatan Remzi Kök, şunları kaydetti:
"Geliyorduk buraya kıyafet alıyorduk, lastik ayakkabı alıyorduk, eğleniyorduk. Eski panayırlar böyleydi. Öküz arabasında kalıyorduk. O zamanki panayırlarda tiyatro vardı, eğlenceler vardı, tavşanlar vardı. Çocuk olarak eğleniyorduk. Bütün anılarımı hatırlıyorum. Hayvanlar vardı, satışa çıkarılırdı.Buraya gelince eski anılarımı hatırlıyorum. Tel üstünde geziyorlardı akrobasi yapıyorlardı. Şimdiki panayır daha konforlu oldu. Eskiden buralarda yağmur yağdığında çamur içindeydik. Burada gördüğün bütün arabalar bir köyündür, Çerkezmüsellim'indir. Ben ayın birinde geldim arabaya yer tutmak için. "

"Bu bir Pomak bayramıdır"
Panayırda yatılı olarak 70 yıldır katılan Rahime Kök de (80) panayır kurulmadan geldiklerini ve 3-4 gün burada römork içinde kaldıklarını belirtti.
Eğlence için yıl boyu panayırı beklediklerini anlatan Kök, "Ben 70 senedir geliyorum. Her yıl panayırı bekliyorum. Çocuklarım, 'Panayır, panayır' diye ağlardı. Biz hep panayıra römorkumuzla geliyoruz. 3-4 gün römorkta kalıyoruz. Bu römorkların hepsi Çerkezmüsellim köyünden. Bu bir Pomak bayramıdır. Buraya geliyoruz çocuklar lunaparkta eğleniyor, bizlerde pazara gidip alışverişimizi yapıyoruz. Çok eğleniyoruz." diye konuştu.
Gülşen Sevimer (35) de panayıra kendini bildi bileli katıldığını ifade etti.
Çocukken katıldığı panayıra şimdi çocuklarıyla geldiğini anlatan Sevimer, "Bu bizim için bayramdan çok daha kıymetli. Tüm Trakya'nın katıldığı kültürel ve akraba, arkadaş, kardeşlerimiz ile karşılaştığımız bir toplantı. Hem ticari yönü var hem eğlence yönü var. Lunaparkıyla, esnaflarıyla güzel bir değerimiz." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'KDK'ye ulaşmış dilekçeler var'

2019-09-12 16:32 - Gündem

'Katılım bankalarının aktif büyüklüğü 240 milyar liraya ulaştı'

2019-09-10 14:22 - Ekonomi

'ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret için yoğun çalışıyoruz'

2019-09-12 23:42 - Ekonomi

Köylere iç göç yaşatan panayır: Pavli

2019-09-13 15:47 - Çevre-Hayat

Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi ile 15 bin kişiye iş imkanı

2019-09-12 17:28 - Ekonomi

Geçen yıl kazandığı ralliye lider geliyor

2019-09-12 17:42 - Spor

Boğaziçi Film Festivali'ne doğru

2019-09-12 17:44 - Genel

Londra Borsası’na 32 milyar sterlinlik teklif

2019-09-11 19:07 - Ekonomi

İş Bankası'ndan Nysa Antik Kenti'ndeki kazılara destek

2019-09-09 15:16 - Ekonomi

Terör örgütünde 'Diyarbakır anneleri' endişesi

2019-09-12 18:02 - Gündem

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da termometreler 47 dereceyi gösterdi

14:18 - Çevre-Hayat

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta 'Tuba' Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Çevre-Hayat

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan: (Gazze’de Mısır’la) Daha ciddi tedbirlerin alınması konusunda mutabık kaldık

20:28 - Gündem

WSJ: ABD, İran'la gerginliğin devam ettiği Orta Doğu'ya yeni bir uçak gemisi göndermeye ha

20:17 - Dünya

İtalya'da mühimmat firmasına ait tesiste yangının ardından patlama meydana geldi

20:13 - Dünya

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yayman: AK Partimiz 2053 hedefleri için bugünden itibaren çalışmaya

20:07 - Gündem

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati: "Türkiye ve Mısır ilişkileri hakikaten güçlü temellere dayanıy

20:02 - Dünya