?>

Kosovalı iki lise öğrencisi, Türkçe eğitim alabilmek için her gün kilometrelerce mesafe kat ediyor

Kosova'nın kuzeyindeki Mitroviça şehrinde yaşayan Elif Köroğlu ve Elif Bunyaku, şehirlerinde lise düzeyinde Türkçe eğitim imkanı bulunmadığı için her gün yaklaşık 80 kilometre mesafe katederek başkent Priştine'deki okullarına gidiyor.

Çevre-Hayat - 7 ay önce

PRİŞTİNE

Kosova'nın kuzeyindeki Mitroviça şehrinde yaşayan Elif Köroğlu ve Elif Bunyaku, şehirlerinde lise düzeyinde Türkçe eğitim imkanı bulunmadığı için her gün yaklaşık 80 kilometre mesafe katederek başkent Priştine'deki okullarına gidiyor.

Priştine'nin Sami Frasheri Lisesi'nde 11. sınıfta eğitim gören Köroğlu ve Bunyaku, 1,5 yıldır hafta içi her sabah saat 08.00'de başlayan derslerine yetişebilmek için erkenden uyanıyor.

Öğrenciler, şehirlerinde lise düzeyinde Türkçe eğitim imkanı bulunmadığı için her gün 40 kilometre gidiş, 40 kilometre dönüş yolunu, biri şehirler arası diğeri şehir içi olmak üzere 2 otobüs değiştirerek gidip geliyor ve 2 saatlik yolculuğun ardından okullarına ulaşıyor.

Köroğlu, AA muhabirine, kışın okula giderken daha çok zorlandıklarını belirterek, "Genelde kışları problem oluyor çünkü sabah çok erken olduğu için karanlık ve hava daha soğuk." dedi.

İlkokulu Mitroviça'da Türkçe okuyarak tamamladıktan sonra liseye de Türkçe devam etmek istediğini belirten Köroğlu, "Sadece Türkçe eğitim alabilmek için her gün Mitroviça'dan Priştine'ye geliyorum. Notlarım çok iyi, tüm o yolun karşılığı oluyor. (Üniversiteyi) Türkiye'de, İstanbul'da okumayı düşünüyorum." diye konuştu.

Bunyaku da genellikle sabahları otobüslerin çok kalabalık olduğunu ve ayakta yolculuk yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

İlk ve ortaokulu Mitroviça'da Arnavutça okuduktan sonra Türkçe'ye geçiş yaptığını anlatan Bunyaku, "Daha iyi bir gelecek için, aslında Türkiye'de okuyabilmek için. Priştine'ye gelmemin amacı liseyi Türkçe okuyup, sonrasında Türkiye'ye giderek üniversite eğitimi almak. Şehir ya da bölüm hakkında hiç düşünmedim." ifadelerini kullandı.

Okulundan ve öğretmenlerinden çok memnun olduğunu belirten Bunyaku, ailesinin maddi ve manevi desteği sayesinde okuyabildiğini sözlerine ekledi.

Kosova'da Türkçe eğitim

Eski Yugoslavya döneminde 1951'de alınan kararla Kosova topraklarında yaşayan Türk topluluğu için Türkçe derslerin görüleceği sınıflar açıldı. Kosova'nın bağımsız olmasından sonra da Kosovalı Türklere tanınan bu hak aynı şekilde devam etti.

Kosova'da halihazırda Türkçe eğitim, öğrenci sayısı son yıllarda azalmış olsa da Prizren, Priştine, Mamuşa, Mitroviça ve Gilan belediyeleri ile Dobruçan köyünde çeşitli düzeylerdeki okullarda devam ediyor.

Ayrıca Priştine ve Prizren üniversitelerinde lisans ve yüksek lisans düzeylerinde Türkçe bölümler bulunuyor.

Kosova'da geçen yıl yapılan nüfus sayımına göre ülkede 19 bin 419 Türk yaşıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ramazan öncesinde vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gereken her türlü tedbiri alıyoruz

2025-02-24 20:02 - Siyaset

2025'te mobil oyunlaştırma, trendler, tahminler ve en iyi platformlar

2025-02-27 16:06 - İnsan&Hayat

Crocus Group, Rus Gayrimenkulünün Kralları listesinde 7. sırada

2025-03-02 00:26 - Özel Haber

KazanForum 2025: Rusya’da İslam dünyası ülkelerine yeni fırsatlar

2025-02-25 10:23 - Özel Haber

İçerik oluşturma ipuçları: İçerik pazarlama için en iyi araçlar

2025-02-26 18:06 - İnsan&Hayat

Büyükelçi Yaprak Balkan: Latin Amerika ile ticaret hacmi 16 milyar dolara çıkarıldı

2025-03-01 12:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Birlikte tekvandoya başlayan akondroplazili çift, ilk şampiyonada altın madalyaya uzandı

2025-02-27 12:32 - Spor

Kariye Camisi'nde 80 yıl sonra ilk teravih namazı kılındı

2025-03-01 00:43 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Milli uyduyla dünyadan 36 bin kilometre uzaklıkta haberleşme dönemi başlıyor

2025-03-02 11:28 - Teknoloji

İstanbul Çocukları Vakfından proje tanıtım toplantısı

2025-02-27 21:38 - Gündem

İlgili Haberler

Adana'da taksi sürücüsü aracında dünyaya gelen bebekle buluştu

12:43 - Çevre-Hayat

Gazzeli baba ailesine kavuşmak için heyecanla ateşkes sürecini bekliyor

12:38 - Çevre-Hayat

İzmir'de huzurevi sakinleri sanat etkinlikleriyle sosyalleşiyor

12:07 - Çevre-Hayat

Kerkenes'te Proto-Türklerle ilişkilendirilen mezarlar keşfedildi

11:57 - Çevre-Hayat

Su seviyesi düşen barajda eski köy gün yüzüne çıktı, balık kafesleri toprağa yapıştı

11:42 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

2025 Nobel Barış Ödülü sahibini buldu

12:42 - Dünya

Bursa'da 6 gün planlı su kesintisi uygulanacak

12:22 - Gündem

THY ile Cezayir Hava Yolları arasında işbirliği anlaşması

12:18 - Gündem

Almanya'da yaklaşık 50 bin evsiz sokaklarda yaşama mücadelesi veriyor

12:12 - Dünya

Afrika'da yeniden doğuşun hikayesi: Somali

12:08 - Dünya