?>

2025 Nobel Barış Ödülü sahibini buldu

2025 Nobel Barış Ödülü, Venezuela'nın demokratik haklarını savunmak için verdiği mücadeleden dolayı Maria Corina Machado'ya verildi.

Dünya - 24 saat önce

Ankara

Norveç'in başkenti Oslo'daki Norveç Nobel Enstitüsünde yapılan basın toplantısında, 2025 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi açıklandı.

Venezuelalı Maria Corina Machado, "Venezuela halkının demokratik haklarını savunmak için verdiği mücadele ve diktatörlükten demokrasiye adil ve barışçıl geçiş sağlamak için verdiği çabaları" dolayısıyla ödülün sahibi oldu.

Nobel Barış Komitesinden yapılan açıklamada, "Sumate adlı, demokratik gelişime adanmış kuruluşun kurucularından biri olarak Machado, 20 yılı aşkın bir süre özgür ve adil seçimleri savundu." ifadesi kullanıldı.

????

Machado'nun, Venezuela'daki muhalefeti bir araya getiren kilit birleştirici bir figür olduğuna işaret edilen açıklamada, "Machado, Venezuela'da demokrasiyi ilerletme yönündeki çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü'nü alıyor." denildi.

2024 Nobel Barış Ödülü'nü dünyanın nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik çalışmalarından dolayı Japon kuruluş Nihon Hidankyo kazanmıştı.

Maria Corina Machado kimdir?

1967'de Venezuela'da dünyaya gelen ve mühendislik ile maliye eğitimine de sahip bir siyasetçi olan Machado, 1992'de başkent Karakas'taki kimsesiz çocuklara yardım etmek amacıyla "Atenea Vakfı"nı kurdu.

2002'de ise "özgür ve adil seçimleri destekleyen Sumate"nin kurucularından olan Machado, 2010'da rekor sayıda oy alarak Ulusal Meclis'e seçildi.

Hükümet tarafından 2014'te görevinden alınan Machado, "Vente Venezuela" muhalefet partisinde liderliğini sürdürüyor.

Nobel Ödülleri hakkında

İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine ölümünden sonra 9 Haziran 1900'de kurulan Nobel Vakfının insanlığa hizmette bulunanlara verdiği ödüller, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor.

Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere 5 dalda en başarılı kabul edilen kişiler veya kuruluşlara veriliyor.

Bunlara ek olarak, Nobel Ekonomi Ödülü, 1968'de İsveç Merkez Bankasının Alfred Nobel'in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaştırmasıyla, ilk kez 1969'da verildi.

Nobel Ödülleri, her yıl Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim ediliyor.

Öte yandan, ödüllerin 1901'deki başlangıcından bu yana verilmediği birkaç yıl oldu. Toplamda 49 defa yapılan ödül iptallerinin çoğu, Birinci ve İkinci Dünya savaşları sırasında gerçekleşti.

Ödül törenleri, Kovid-19 salgını nedeniyle 2020 ve 2021'de de yapılamamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hamas Müzakere Heyeti Başkanı: Arabulucular ve ABD'den Gazze’deki savaşın sona erdiğine dair garanti aldık

2025-10-09 22:47 - Dünya

2026 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde 7. hafta heyecanı başladı

2025-10-10 00:08 - Spor

Hastalığını atlatarak 13 ay sonra okuluna kavuşan öğrenciye duygulandıran karşılama

2025-10-10 11:58 - Sağlık

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Türkiye ile en iyi ilişkileri istiyoruz

2025-10-09 21:43 - Dünya

Antalya'da güneşli havayı fırsat bilenler denize girdi

2025-10-09 14:27 - Magazin

Sultan 2. Abdülhamid'in yaptırdığı binada eğitim alan aday din görevlileri, mezuniyete hazırlanıyor

2025-10-07 12:17 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

2025 Nobel Kimya Ödülü'nü Susumu Kitagawa, Richard Robson ve Omar M. Yaghi kazandı

2025-10-08 13:23 - Teknoloji

Şube başkanlığını yaptığı dernek yararına evinde dekoratif objeler üretiyor

2025-10-09 13:27 - Çevre-Hayat

Kerkenes'te Proto-Türklerle ilişkilendirilen mezarlar keşfedildi

2025-10-10 11:57 - Kültür Sanat

A Milli Futbol Takımı 644. maçına çıkacak

2025-10-10 11:43 - Spor

İlgili Haberler

ABD ile Çin arasındaki gerilim, ekonomi ve teknolojinin farklı cephelerinde tırmanıyor

12:22 - Dünya

Filipinler'de meydana gelen depremlerde 7 kişi hayatını kaybetti

11:08 - Dünya

Trump, Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Machado'nun ödülü kendisine ithaf ettiğini söyledi

11:02 - Dünya

Trump, federal çalışanların işten çıkarılmasının "Demokrat odaklı" olacağını söyledi

07:58 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Ateşkesin devam edeceğini düşünüyorum, herkes savaştan yoruldu

02:38 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD ile Çin arasındaki gerilim, ekonomi ve teknolojinin farklı cephelerinde tırmanıyor

12:22 - Dünya

AJet, 3 Kasım'da Ankara'dan Bağdat'a direkt seferlere başlayacak

12:17 - Ekonomi

Bitcoin fiyatı, Trump'ın Çin tehditlerinin ardından 110 bin doların altına indi

11:57 - Ekonomi

FAO 2026'da gençleri merkeze alan projelere odaklanacak

11:53 - Ekonomi

İstanbul'daki borsa yatırımcılarının toplam portföyü 3,1 trilyon liraya yükseldi

11:47 - Ekonomi