?>

Kosova’da barikat savaşları

Kosovalı yetkililer, ülkedeki Sırp azınlığın her sorunda yollara barikat kurmasının Sırbistan tarafından organize edildiğini savunurken, Belgrad yönetimi ise bu iddiaları reddediyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 3 yıl önce

Kosova

Kosova, 2008'de Sırbistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesinin ardından ülkenin kuzeyinde yaşayan etnik Sırplarla meydana gelen anlaşmazlıklar nedeniyle birçok kez barikatlarla yolların kapanmasına tanık oldu.

Barikatlar, genellikle Kosova polisinin kuzeyde gerçekleştirdiği operasyonlara ve Kosova hükümetinin aldığı kararla tepki olarak doğdu.

Her soruna yollara barikat kurarak çözüm bulmaya çalışan Sırpların bu eylemleri hakkında Kosovalı yetkililer Sırbistan tarafından organize edildiğini savunurken, Sırbistan ise bu iddiaları reddediyor.

"Barikatların öyküsü" olarak devam edecek engeller serisinin ilki, 2011'de "Köprü Muhafızları" olarak adlandırılan grup tarafından Mitrovica kentindeki İbre Nehri'nin üzerindeki köprüye ve şehir genelindeki 15 farklı konuma koyulan barikatlarla başladı.

Köprü, 1999’daki savaşın bitiminden bu yana şehrin güneyinde yaşayan Arnavutlar ile kuzeyinde yaşayan Sırplar arasındaki bölünmüşlüğün sembolü haline geldi.

Köprü üzerine kurulan barikatlar, Kosova polisinin Jarinje ve Bernjak sınır kapılarını kontrol altına alma operasyonu sonrası gerçekleşti. Buradaki barikatların 2014'te çekilmesinin ardından bir gün sonra Sırplarca bu sefer betondan saksıların köprüye yerleştirilmesi protestolara neden olurken, bazı vatandaşlar yaralandı, araçlar da ateşe verildi.

Mitrovica’yı ikiye ayıran duvar

Mitrovica'daki Sırp yetkililer, 25 Ağustos 2015'te AB'nin arabuluculuğunda İbre Nehri üzerindeki köprünün yeniden canlandırılması projesi kapsamında Aralık 2016'da yaklaşık 2 metrelik bir duvar inşa etti.

Kosova ve Sırbistan arasında gerginliğe neden olan söz konusu duvarın yıkılmasıyla ilgili yasa tasarısı da 2016 sonlarına doğru Kosova Meclisince onaylandı ve duvarın Ocak 2017'de yıkılması kararı alındı. Duvar, ancak Şubat 2017’de yıkıldı.

Barikatlar

Mayıs 2019’da Kosova polisinin aralarında etnik Sırpların da bulunduğu Kosova polisi mensubu 19 kişiyi gözaltına alması sonrasında da yollar barikatla kapandı ancak aynı barikatlar, Kosova güvenlik güçlerince uzaklaştırıldı.

Operasyonda 5 polis ile operasyonun yapılmasını engellemek için yolları barikatla kapatmaya çalışan siviller yaralandı.

Eylül 2019’da da Kosova'nın, Sırbistan plakalı araçların geçişlerine izin vermemesi ve taşıtlara geçici Kosova plakası verilmesinden sonra ülkenin kuzeyinde protestolar başladı.

Bu kapsamda ülkenin kuzeyinde Sırbistan sınırında bulunan Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına giden yol, Kosovalı Sırp protestocularca kurulan barikatlarla kapatıldı.

Kosova ile Sırbistan arasında varılan anlaşma sonrası ekim başında barikatlar çekildi.

Bir diğer barikat koyma hadisesi, Kosova hükümetinin, Temmuz 2022’de Sırbistan'a mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda "Sırbistan kimlik kartlarıyla Kosova'ya giriş/çıkış yapanlara geçici beyan formları verilmesi" ve "Sırp makamlarınca Kosova'daki Sırplara verilen araç plakalarının 'RKS' (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi" ile ilgili kararların yürürlüğe gireceğini duyurmasıyla meydana geldi.

Kosova hükümeti, daha sonra Sırbistan ile sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılması şartıyla krize neden olan uygulamayı 1 Eylül'e erteleme kararı aldı.

Kosova tarafı, son olarak "yasa dışı" olarak nitelendirdikleri araç plakalarının yeniden tescil sürecinin Nisan 2023'e ertelendiğini, bu araçların sahiplerine önce uyarıda bulunulacağını ardından ceza verileceğini ve son olarak test plakalarının yerleştirileceğini duyurdu.

Son olay tazeliğini korurken, Kosova'nın kuzeyinde Sırp çoğunluklu 4 belediyede erken yerel seçim hazırlıkları sırasında geçen hafta Merkez Seçim Komisyonu ofisleri ile Kosova emniyet mensuplarına maskeli bir grup tarafından saldırı düzenlendi.

Kosova polisinin, saldırıların şüphelisi olarak değerlendirdiği Sırp kökenli eski emniyet mensubu Dejan Pantic'i gözaltına almasının ardından Kosovalı Sırplar, ülkenin kuzeyine 10 Aralık Cumartesi günü barikatlar kurdu.

EULEX'e bağlı devriye ekibi, Kosova'nın kuzeyindeki Zveçan Belediyesine bağlı Rudare bölgesinde, yerel Sırplarca kurulan barikatlar yakınında ses bombasıyla saldırıya uğradı.

AB, NATO, ABD ve İngiltere, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğin düşürülmesi çağrısında bulundu.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, bu olayların ardından yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyinde yer alan 4 belediyede 18 Aralık’ta düzenlenmesi planlanan erken yerel seçimlerin, oylama sırasında güvenliğin sağlanamayacağından ötürü Nisan 2023'e ertelendiğini duyurdu.

Ülkede son dönemde araç plakalarıyla ilgili olaylar nedeniyle Sırpların yerel kurumlardan çekilmelerinin ardından erken yerel seçim kararı alındı.

Kaynak: AA -Dzihat Alij -

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da kontakt lens temizleme solüsyonu üreten firma yurt dışına açıldı

2022-12-11 13:07 - Ekonomi

Gümrükte el konulan maymun yavruları 'Nene'nin koruması altında

2022-12-14 12:52 - Çevre-Hayat

Ünlü Azerbaycan ve Sovyet ses sanatçısı Bülbül'ün doğumunun 125. yılı anısına Moskova'da gece düzenlendi

2022-12-08 20:09 - Özel Haber

Cezayir tarihinin en büyük bütçesi Meclis'ten geçti

2022-12-09 00:09 - Dünya

Beyaza bürünen Tunceli dağlarında kış tırmanışları başladı

2022-12-13 12:10 - Magazin

Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi

2022-12-14 19:29 - Teknoloji

Dağların korunmasında kadınlar önemli rol üstleniyor

2022-12-10 11:46 - Spor

Çin, "Şiyan" sınıfı iki yer gözlem uydusunu uzaya fırlattı

2022-12-12 21:29 - Teknoloji

Başkentray seferleri 12 Aralık'tan itibaren artırılacak

2022-12-09 13:03 - Ekonomi

Balkan şampiyonu tekvandocu, yeni şampiyonluklar için çalışıyor

2022-12-12 12:32 - Spor

İlgili Haberler

Trump’ın "saldırıları derhal durdurun" çağrısına rağmen İsrail Gazze’yi bombalamayı sürdürüyor

14:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail'in saldırarak alıkoyduğu Sumud Filosu’ndaki Türk ve yabancı aktivistler İstanbul’a geldi

15:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Devletlerin teknolojik ve stratejik güç alanlarından biri olan uzay küresel yarışa eviriliyor

15:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

MİT'ten son 3 yılda Mossad'ın ajan ağına yönelik 6 operasyon

14:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Vicdan gemisiyle Gazze'ye giden aktivistler, ablukayı kırmakta kararlı

17:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Zelenskiy: "Ruslar 500'e yakın İHA ve 50'den fazla füze ile saldırı düzenledi"

14:08 - Dünya

Putin, Kiev'e Tomahawk füzelerinin verilmesi halinde ABD ile ilişkilerin bozulacağını söyledi

14:02 - Dünya

Otomotiv endüstrisinin eylül ihracatı 3,6 milyar doları aştı

13:58 - Ekonomi

Trabzonspor'un efsane futbolcuları, Emir Yuşa için sahaya çıkacak

13:52 - Spor

Nepal'de şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 39'a çıktı

13:38 - Dünya