Koruyucu ailenin sahiplendiği özel çocuk gelişim gösterdi

Kayseri'de yaşayan Döndü ve Ahmet Aydoğ çiftinin 10 yıl önce koruyucu ailesi oldukları devlet korumasındaki özel gereksinimli çocuk, aile ortamında gösterdiği gelişimle hem eğitim hayatına başladı hem de sosyal becerilerini artırdı.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Çevresinde "Pamuk Hemşire" olarak bilinen 59 yaşındaki Döndü Aydoğ, 3 evladını büyüttükten sonra "bir çocuğun elinden tutmak" hayalini gerçekleştirmek için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvurdu.
Hem görme hem de zihinsel engeli bulunan 8 aylık bir bebeğe kapılarını açan aile, sevgi ve ilgiyle büyüttükleri çocuğun yıllar içinde gösterdiği gelişimin sevincini yaşıyor.
Döndü Aydoğ, AA muhabirine, bir çocuğa bakmaya kendini hazırlamak için çocuk gelişim kurslarına gittiğini ve 4 yıl bir kolejde eğitici annelik yaptığını söyledi.
Özel gereksinimli olduğu için kurumun çocuğu önce misafir olarak kabul etmesini teklif ettiklerini anlatan Aydoğ, "Misafir olarak verdiler, ben hiç tereddüt etmedim. Ertesi gün eşimle kızım giderek beşiğini, biberonunu, örümceğini aldılar. 'Bu çocuk bu eve girdi, çıkamaz.' dedim. Yine de hayalim böyle, ömrümün sonuna kadar arkasındayım. O benim oğlum, o benim çok kıymetlim. Büyütüp, okutup onu evlendireceğim Allah nasip ederse." dedi.

Ailesinin çok destek verdiğini belirten Aydoğ, şöyle konuştu:
"Bana, 'Sen saat 5'e kadar bak, sonra bizde.' dediler. Sabaha kadar uykusuz kaldığımız günler oldu ama adım adım ilerledik. Zihinsel engelleri hiç kalmadı, görme durumu da çok iyi. Şu anda okuyup yazıyor, senin benim gibi değil ama görüyor hamdolsun. Bütün kardeşlerime tavsiye ederim, hiçbir şey bunun kadar mutluluk vermez bir insana, hele özel gereksinimi olan çocuklar. Önemli olan düşenin elini tutmak, ben zaten yolumda yürüyorum, kimsenin benim elimi tutmasına gerek yok ki önemli olan düşenin elini tutmamız. Ömrüm yeterse oğlumu büyütüp oğlum olgunlaşınca onun onayını alıp yine özel gereksinimli bir çocuk daha yetiştirmek isterim canı gönülden."
Aydoğ, çocuğunu bebeklikten itibaren beslerken dikkat ettiğini, özel gereksinimli olduğu için her zaman mücadele ettiğini söyledi.
Onu elma, havuç, cevizle beslediğini anlatan Aydoğ, "Tabii ki de her şey Allah'ın izniyle oldu. Eşim rengarenk deniz topları aldı, büyüyünce renkli balonlar aldı, renkleri seçsin gözleri diye. O ilerledikçe biz de mutlu olduk. Birkaç yıl önce sürekli ilgilenen hemşire aradı, 'Işığı hissediyor mu?' diye sordu. 'Benim oğlum okuyup yazıyor' dedim, inanamadı. Bazı videolarını attım, şok oldu." dedi.

Sevgiyle açılmayacak hiçbir kapının olmadığını vurgulayan Aydoğ, herkese tavsiye ettiğini belirtti.
Her çocuğa kucak açılması gerektiğini aktaran Aydoğ, "Çalışma hayatım da oldu, evde terzilik de yaptım ama hiçbir iş beni bunun kadar mutlu edemez. Evimizin huzuru da değişti, o gelince çocuklarla bağlarımız da daha iyi gelişti. Bütün abileri, ablaları onu çok seviyor. Telefon açınca ilk onu sorarlar. Kızlarım, damatlarım hepsi kucak açtı. Biz ailece, ömrümüzün sonuna kadar onun arkasındayız. Evlatlarıma, ben ölsem bile siz onun abisisiniz, ablasısınız, asla o sahipsiz değil. Onu mutlu ederseniz ben de mutluyum." dediğini kaydetti.
Aydoğ, diğer oğluna çeyiz hazırladığını, aynı hazırlığı küçük oğlu için de yaptığını, onun çeyizinin üstüne adını yazdığını dile getirdi.
Koruyucu aile olduklarını belli bir yaşa gelince çocuğa söylediğini anlatan Aydoğ, şunları kaydetti:
"Bir ay boyunca onunla evcilik oynadım. 'Bazı çocukların iki tane annesi olur, biri karından olur, biri kalpten. Her çocuğun tek annesi olmaz.' dedim. Bir ay böyle oynadık sonra, 'Oğlum ben seni kalpten doğurdum, seni sevdim, aldım.' dedim. Boynuma sarıldı, 'Anne, iyi ki varsın.' dedi. Okula başlaması hiç zor olmadı, 3 yaşından itibaren onunla oyunlar oynadım. Belirli bir yaştan sonra okul hayatının başlayacağını anlattım. Kreşe gittiği gün, 'Anne beklemene gerek yok, ben büyüdüm, okul hayatım başladı.' dedi. Öğretmen şaşırdı, '25 yıllık öğretmenim, hiçbir çocuktan böyle bir cümle duymadım.' dedi. Okulda da çok başarılı, öğretmenleri çok memnun. Kur'an kursuna götürüyorum, çok güzel Kur'an-ı Kerim okuyor. Hafta sonları yüzmeye götürüyorum. Yüzme gözlerine de çok fayda sağlıyormuş, ömrümün sonuna kadar yüzmeye devam ettireceğim."

Baba Ahmet Aydoğ ise çocukları büyüyünce ve evlenince eşinin bir çocuğa ailelik yapmayı teklif ettiğini, kendisinin de destek verdiğini belirtti.
Çocuğu eve getirdikleri günü unutamadığını aktaran Aydoğ, "Bir fırtına, bir yağmur, kucağıma sardım sarmaladım aldım, getirdim, bir daha da geri gitmedi. O gün bugün beraberiz. Tabi büyütmek kolay değil ama şükür bugünlere geldik. 8 aylıktı o zamanlar, küçüklüğünü hiç unutamıyorum. 10 yıldır bizimle beraber. Onu özellikle küçükken çok seviyordum, hatta çocuklarım soruyordu, 'Baba bizi de böyle sevdin mi?' diye, bu bir başka. Anne yok, baba yok yetim." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bilek güreşinde 16 Türkiye birinciliği olan Aynur Bozdemir, uluslararası şampiyonluklar peşinde

2025-04-21 11:28 - Çevre-Hayat

Sinop'ta köylerde atıl duran binalar köy yaşam merkezine dönüştürüldü

2025-04-26 19:02 - Çevre-Hayat

Bakan Bolat: Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakere aşamasındadır

2025-04-24 10:53 - Ekonomi

Aydınlı iş insanı ofisine kurduğu cam kovanlarda hobi amacıyla arı yetiştiriyor

2025-04-27 11:53 - Çevre-Hayat

İTO Başkanı Avdagiç: Yapı güçlendirme çalışmalarını bir an evvel yapmalıyız

2025-04-24 11:43 - Gündem

Trabzonsporlu taraftarlardan UEFA Gençlik Ligi maçına yoğun ilgi

2025-04-25 14:37 - Spor

Üniversite öğrencileri işitme engelli bireyler için "akıllı iletişim eldiveni" geliştirdi

2025-04-27 13:27 - Çevre-Hayat

Avrupa'da yaşayan Keldaniler yıllar önce terk ettikleri Şırnak'taki köylerine geri dönüyor

2025-04-21 11:42 - Çevre-Hayat

Gazzeli küçük kız çocuğu: Yiyeceğe ihtiyacım var

2025-04-22 19:28 - Dünya

İlaç şirketi Roche, ABD'ye 5 yılda 50 milyar dolar yatırım yapacak

2025-04-22 20:53 - Ekonomi

İlgili Haberler

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den çerçeve yasaya ilişkin açıklama

19:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

19:48 - Gündem

ABD Kongresi için yarışan Müslüman adaylardan Ilhan Omar, Minnesota'daki ön seçimleri kazandı

19:42 - Dünya

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya

Fransa'da 40 binden fazla kişi içme suyu kesintileriyle karşı karşıya

18:57 - Dünya