BM: Etiyopya'da 10 milyondan fazla kişi ciddi gıda güvensizliği yaşıyor

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Etiyopya Direktörü Zlatan Milisic; çatışma, iklim krizi, ekonomik istikrarsızlık ve yerinden edilme krizleriyle mücadele eden Etiyopya'da 10 milyondan fazla kişinin gıda güvensizliği yaşadığını bildirdi.

Dünya - 10 ay önce

Milisic, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak değerlendirmelerde bulundu.
Çatışma, iklim krizi, ekonomik istikrarsızlık ve yerinden edilme gibi krizlerin bulunduğu Etiyopya'nın hızla kötüleşen bir insani durumla karşı karşıya olduğunu bildiren Milisic, "Etiyopya'da 10 milyondan fazla insan ciddi gıda güvensizliği yaşıyor. Buna, çatışma ve aşırı hava koşulları nedeniyle yerinden edilen 3 milyon kişi de dahil." dedi.
Milisic, yetersiz beslenme oranlarının da endişe verici derecede yüksek olduğuna dikkati çekerek toplam 4,4 milyon hamile kadın ve çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle acil tedaviye ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Komşu ülkelerdeki istikrarsızlığın Etiyopya'daki insani ihtiyaçları artırdığına da değinen Milisic, WFP'nin 100 bin Sudanlı mülteci dahil ülkedeki 800 bin mülteciye destek sağladığının altını çizdi.
Milisic, WFP'nin Etiyopya'daki müdahalesinin ciddi şekilde yetersiz finanse edildiğini belirterek "Kaynaklarımızı elimizden geldiğince zorladık. 2025'in ilk çeyreğinde 3 milyondan fazla kişiye gıda ve beslenme desteği sağladık." diye konuştu.
WFP'nin Etiyopya'daki operasyonlarının kırılma noktasında olduğuna işaret eden Milisic, "Sadece emtialarımız ve fonlarımız tükendiği için bu hafta 650 bin yetersiz beslenen kadın ve çocuğun tedavisini askıya almaktan başka seçeneğimiz kalmadı. Haziran ayına kadar 800 bin mülteci için gıda ve nakit yardımı tükenecek. Yeni gelenleri destekleme yeteneğimizi kaybetme riskimiz var. Şu anda geçen yılın fonunun sadece yüzde 50'sinden biraz fazlasıyla faaliyet gösteriyoruz. Bu, fon acilen gelmezse önümüzdeki haftalarda 3,6 milyon savunmasız insanın WFP yardımına erişimini kaybedebileceği anlamına geliyor. Bu sayı, 2025'te ulaşmayı planladığımız insanların yarısı." değerlendirmesini yaptı.
Milisic, WFP'nin Etiyopya'daki operasyonlarını sürdürmek ve 2025'te 7,2 milyon kişiye ulaşma hedefi için eylüle kadar 222 milyon dolara ihtiyaç duyduğunun altını çizerek, bağışçılara desteklerini artırma çağrısında bulundu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun tanıtımına katıldı

2025-04-15 16:22 - Siyaset

Dünyanın en genç profesörü Oktay Sinanoğlu'nun vefatının 10. yılı

2025-04-19 11:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Beşiktaş'ın unutulmaz efsanesi: 'Baba Hakkı'

2025-04-16 11:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfusumuzu artırmak için bir dizi önlem aldık, uygulamaya başladık

2025-04-19 15:18 - Siyaset

Yunus Akgün, Galatasaray formasıyla 100. maçına çıkmaya hazırlanıyor

2025-04-21 11:12 - Spor

Türkiye Atletizm Vakfının yeni başkanı Neşe Gündoğan oldu

2025-04-21 12:08 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 25 bin yeni öğretmen ataması sürecini başlattığımızın müjdesini paylaşmak istiyorum

2025-04-15 19:53 - Siyaset

Usta yönetmen Derviş Zaim: Hikaye anlatma geleneğini devam ettirmemiz lazım çünkü hikaye ilaçtır

2025-04-15 16:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Erbay Caferoğlu: TÜMKİAD sadece tabela derneği değil

2025-04-19 09:56 - Özel Haber

İsrail'in Gazze'nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda 29 Filistinli hayatını kayb

2025-04-20 13:42 - Dünya

İlgili Haberler

Tahran’ın çeşitli noktalarında toplanan halk, ABD ve İsrail saldırılarını protesto etti

23:07 - Dünya

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, BM'nin "giderek daha fazla güç kaybettiğini" belirt

23:03 - Dünya

Lufthansa uçağı kabin ekibi yetersizliği nedeniyle Abu Dabi'den boş döndü

22:37 - Dünya

Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Trump bölgesel gelişmeleri görüştü

22:33 - Dünya

ABD'de Federal Temyiz Mahkemesi, hükümetin tarife iadelerini erteleme talebini reddetti

22:28 - Dünya

Günün Manşetleri

İçişleri Bakanı Çiftçi, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığını ziyaret etti

23:32 - Gündem

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Soylu Edirne'de iftar programında konuştu

23:13 - Gündem

Tahran’ın çeşitli noktalarında toplanan halk, ABD ve İsrail saldırılarını protesto etti

23:07 - Dünya

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, BM'nin "giderek daha fazla güç kaybettiğini" belirt

23:03 - Dünya

Lufthansa uçağı kabin ekibi yetersizliği nedeniyle Abu Dabi'den boş döndü

22:37 - Dünya