?>

Koronavirüsün yaz ve kış belirtileri arasında fark yok

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Buğdacı, tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden koronavirüsün yaz ve kış belirtileri arasında belirgin bir farklılık söz konusu olmadığını söyledi.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Sağlık - 5 yıl önce

Yakalandığı koronavirüste kendisini karantinaya alarak tedavi eden Prof. Dr. Mehmet Sait Buğdacı, insanlığın virüslerle ilk kez karşılaşmadığını ve bu konuda oldukça deneyimli olduğunu belirtti.

Geçmiş salgınlarının hiçbirinin sonsuza kadar devam etmediğini ifade eden Buğdacı, bunlardan en bileninin İspanyol gribi olduğunu hatırlattı.

"Vakalar artsa da ölüm oranları azalıyor"

Yaz döneminde virüsün gücünde azalma olduğunu anlatan Prof. Dr. Buğdacı, şunları söyledi:

"Yeni tip koronavirüste yaz döneminde diğer SARS ve MERS'te olduğu gibi azalma olacağını bildirmiştik, gerçekten azalıyor. Ülkemizde de azalıyor. Çok yaygın görülen Amerika'da sayı 60 binleri günlük bulsa bile ölüm oranlarının belirgin olarak azaldığını görüyoruz.

Yani mevsimsel etki sonucu virüsün gücünde azalma var gerçekten. Aynı kıtada komşu iki ülke olmasına rağmen ABD’de rekor sayılar varken, Kanada’da oldukça düşük sayılar olması mevsimsel etkinin varlığını gösterir. Ancak ABD’deki toplumsal etki, mevsimsel etkiden daha baskın olmuştur.

Mevsimsel etkinin de rüzgarıyla sonbahara olabilecek en dip sayılarla girmeliyiz."

"Virüs artık daha bulaşıcı özelliklere sahip"

Yapı olarak değişen virüsün artık daha bulaşıcı özelliklere sahip olduğuna dikkati çeken Buğdacı, "Bir realite var, Çinden çıkan ilk virüs yapı olarak değişti artık. Virüs kladları dediğimiz virüsün torunları gibi G varyantı dünyada hakim olmaya başladı.

G varyantı daha fazla yapışkan kolları olan virüs. Ülkemizde de en fazla görülen virüs de bu. Daha fazla bulaşma özelliğine sahip." dedi.

Yaz dönemindeki azalmanın aldatıcı olmaması gerektiğini belirten Buğdacı, ikinci dalga olmaması ve vakalarda dip noktanın yakalanması için herkesin elinden geleni mutlaka yapması gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Buğdacı, Tayland'ın virüste ikinci dalgayı yaşadığını anımsatarak, bu ülkedeki ikinci dalgaya yurt dışına giden yerli turistlerin neden olduğunu ifade etti.

"Yaz ve kış belirtileri arasında belirgin bir farklılık söz konusu değil"

Prof. Dr. Mehmet Sait Buğdacı, Kovid-19'un yaz ve kış belirtileri arasında belirgin bir fark olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Belirtilerde belirgin bir farklılık söz konusu değil. Yine ateş ön planda. Ülkemizde ateş daha erken ortaya çıkıyor. İshal ateşten sonra ortaya çıkan bir belirti ama son zamanlarda bazı hastalarda başlangıç başvuru nedeni olmak suretiyle ilk planda ortaya çıkmaya başladı.

Ana belirtilerde bir değişiklik yok. Yine koku alma duygusunda kayıplar, hastalarda şişlikler meydana gelebiliyor.

Hastalarda kusma ön planda olan bir bulgu değil. İshal ve kusma birlikteliğinde başka nedenleri de masaya yatırmak lazım. İlk planda koronayı düşünmek doğru bir yaklaşım olmasa gerek, özellikle yaz dönemlerinde.

İshalin ana bulgu olmadığının da altını çizmek lazım. Genel olarak halsizlik, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, bel ağrıları, bazı hastalarda bayılmalar, gözde bulanıklıklar merkezi sinir sistemi gibi belirtiler olabilir."

Temizlik, maske ve sosyal mesafenin önemine de vurgu yapan Buğdacı, okulların sonbaharda açılmasıyla birlikte koronavirüste ikinci dalganın yaşanmaması için bu tedbirlere azami şekilde uyulması gerektiğini dile getirdi.

Koronavirüsü atlatanlar yeniden yakalanabilir

Koronavirüsü atlatanların hastalığa tekrar yakalanabileceği tartışmalarına da değinen Buğdacı, şunları kaydetti:

"Bir daha yakalanır mıyız? Aslında evet, yakalanabiliriz. Aşılanmış kişiler de yeniden yakalanabilir. Bu yakanlanma dönemini daha hafif atlatacaklarını söyleyebiliriz. Ancak bu antikorlar hiç koruyucu olmayabilir mi? Önemli bir tartışma konusu.

Buna benzer bir senaryoyu hepatit virüsünde yaşadık. Hepatit virüsünde antikorların olmadığı hastalar karşımıza çıkmıştı. Ve hasta yeniden tekrar virüsle karşılaştığında antikorların yeniden ortaya çıktığını gördük.

Bu anlamda antikorların yokluğu demek etkisizliği anlamına gelmiyor. Antikorlar düşse de hafıza hücreler ömür boyu faaldir çünkü."

"Aşı çıkarsa başarılı olma ihtimali çok yüksek"

Virüsle mücadelede aşının önemine değinen Buğdacı, şöyle devam etti:

"Aşı olmasaydı çiçek hastalığı dünyada yok edilemezdi. Elbette bir takım riskler var. Her ilacın bir takım yan etkileri var ve bunlar kabul edilebilir yan etkilerdir. Bunlar aşı için de geçerli. Kar-zarar dengesinde yararının çok fazla olduğu ortada.

Alüminyumdan kaynaklı demans riski yok denecek kadar az. Bu kaygının yanlış olduğunu düşünüyorum. Aşıyla dünyada bir çok hastalığı önledik. Çocuk ölüm oranları düştü. Aşı konusunun medyada sürekli işlenmesi duyarsızlığa neden oluyor.

Hatta hiç aşı çıkmayacak algısına neden oluyor. Aşı her virüste başarılı da olamıyor. Mesala HIV, Hepatit C gibi. Virüsün genetik yapısının çok değişmediğinin altını çizeyim. Diğer influenza virüsleri gibi değil. Ancak eğer aşı çıkarsa başarılı olma ihtimali çok yüksek."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye Ege'de Yunan hayallerine geçit vermiyor

2020-07-22 22:37 - Gündem

FİSKOBİRLİK'ten üreticilere çağrı

2020-07-24 17:27 - Ekonomi

Beyaz yakalılar salgın sürecinde evden çalışmaktan memnun

2020-07-23 15:02 - Gündem

Bayram anıları “lifebox“ta güvende

2020-07-23 13:03 - Genel

Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

2020-07-29 11:27 - Siyaset

Kovid-19'da en sık görülen nörolojik bulgu baş ağrısı

2020-07-23 14:42 - Sağlık

Koronavirüsün yaz ve kış belirtileri arasında fark yok

2020-07-29 14:52 - Sağlık

'Mavi vatanın' koruyucu kartallarına yerli donanım imzası

2020-07-26 16:34 - Teknoloji

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Tehdit veya yaptırım söylemlerini asla kabul etmeyiz

2020-07-23 18:52 - Gündem

Rus turizm sektöründe 'Türkiye' sevinci

2020-07-26 19:50 - Gündem

İlgili Haberler

Su kaynaklarının nitrat kirliliğine karşı korunması için yılda 4 kez örnek alınacak

14:28 - Sağlık

Zayıf kişilerin, Kovid-19'u normal kilolulardan daha ağır geçirme riski taşıdığı belirlendi

13:02 - Sağlık

Obezite ve sigara kullanımı tromboz riskini artırıyor

12:58 - Sağlık

Uluslararası Rett Sendromu Konferansı İstanbul'da başladı

16:42 - Sağlık

Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme kan pıhtılaşması riskini azaltıyor

16:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

Zecorner Kayserispor'da anlaşmaya varılan Radomir Djalovic için imza töreni düzenlendi

15:13 - Spor

Milli kaleci Berke Özer, A Milli Futbol Takımı kampını izinsiz terk etti

15:08 - Spor

Papa, Gazze'de yürürlüğe giren ateşkesi "umut ışığı" olarak nitelendirdi

14:48 - Dünya

Türkiye fındık ihracatından 9 ayda 1,6 milyar doları aşkın gelir sağladı

14:32 - Ekonomi

Bakanlar Fidan ve Güler ile MİT Başkanı Kalın, Ankara'da Suriyeli mevkidaşlarıyla görüştü

14:17 - Gündem