?>

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gündüz 'küresel aşı eşitsizliği'ne dikkati çekti

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, yeni tip koronavirüs aşılarının, aşıya erişmekte zorlanan ülkelere de gönderilmesi gerektiğini belirterek, "Bu üretici ülke için de önemli çünkü salgın küresel ve herkesi etkiliyor." dedi.

Sağlık - 4 yıl önce

Adana

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, Kovid-19'un bölgesel değil, küresel bir sorun olduğunu ifade etti.

Salgının sınır tanımadığını vurgulayan Gündüz, "Salgının bir ülkede tamamen ortadan kalkması, diğer ülkelerde devam etmesi o ülkeyi korumuyor çünkü salgın sınır tanımıyor. İnsan hareketliliği her zaman var. İnsanlar bir ülkeden diğerine gidebiliyor ve bu hastalığı rahatlıkla diğer tarafa taşıyabilir." diye konuştu.

Gündüz, küresel aşı eşitsizliğiyle ilgili çalışma yapılması gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Özellikle aşıya erişimin zor olduğu ülkelerin mutlaka göz önüne alınması gerekiyor. Aşı üreticisi olan ülkelerin en azından toplam üretimin bir bölümünü bu ülkelere göndermesi gerekiyor.

Bu, üretici ülke için de önemli çünkü salgın küresel ve herkesi etkiliyor. Bir eşitlik oluşması lazım.

Belki Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kuruluşlar, bununla ilgili bir karar almalı ve aşıya erişimi olmayan ülkeleri gözeterek kararlar almalı.

Bu küresel bir olay ve salgın sınır tanımıyor."

"Salgınla bölgesel değil küresel olarak mücadele etmeliyiz"

Hastalık yayılmaya devam ettiği sürece başka ülkelerde yeni varyantların ortaya çıktığını hatırlatan Gündüz, şunları belirtti:

"Daha önce deneyimlediğimiz gibi değişik ülkelerden farklı varyantlar ortaya çıktı. Bu bütün dünyaya yayıldı.

Aşı üreticisi olan ülkeler de yeni varyantların oluşma olasılığına karşı risk altında. Bu gelişmiş ya da aşı üreticisi olan ülkelerin lehine olan bir şey.

Bu salgınla bölgesel, lokal olarak değil ama küresel olarak hep birlikte mücadele etmeliyiz.

Aşıda eşitlik son derece önemli çünkü bunun negatif olarak üretici ülkelere de yansıması olacaktır."

Gündüz, salgının aşısızlar arasında dolaştığını gördüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Hastanelerde yatanların çok önemli bir kısmının aşısız olduğunu, ağırlaşanların tamamının aşısız olduğunu görüyoruz.

Aşılanmayanların bu konuyu da düşünerek bir karar vermelerini isterim. Aşıyı olanlar veya olmayanlar bu salgın devam ettiği sürece mutlaka tedbirlerine devam etsinler çünkü bu hastalık gerçekten var ve sürüyor.

Hayat devam ediyor ama basit tedbirlere uyarak bu salgınla mücadeleye devam edelim. Umarım 2022 yılına daha iyi bir şekilde gireriz.

Toplumumuzun önemli bir kısmının bağışıklık kazanması 2022 yılına rahat girebileceğimiz anlamına gelebilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Medipol Başakşehir, Yukatel Kayserispor'u konuk edecek

2021-08-27 13:59 - Spor

Kazakistan’da askeri mühimmat deposunda patlama: 60 yaralı

2021-08-27 02:49 - Dünya

Fenerbahçe Altay deplasmanında 3 puana uzandı

2021-08-30 03:02 - Spor

Küresel piyasalar karışık bir seyir izliyor

2021-08-31 12:15 - Ekonomi

A Milli Futbol Takımı Karadağ maçına hazır

2021-09-01 00:02 - Spor

20 yıllık ABD işgali hem Afganistan'a hem dünyaya pahalıya mal oldu

2021-08-30 14:37 - Dünya

Akdeniz'in 'doğal havuzu' Yapraklı Koy tatilcilerin gözdesi oldu

2021-08-28 14:56 - Çevre-Hayat

LG'den toplu yaşam ve eğlence alanları için "LG Multi V 5" iklimlendirme çözümü

2021-08-27 13:28 - Genel

Gol perdesini Yusuf Yazıcı açtı, Lille ilk galibiyetini aldı

2021-08-29 23:56 - Spor

Kasımpaşa 2-0'dan döndü Galatasaray’dan 1 puanı aldı

2021-08-30 00:36 - Spor

İlgili Haberler

İstanbul'da Kurban Bayramı'nda 83 bin 901 sağlık personeli görev yapacak

18:03 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' uyarısı

17:47 - Sağlık

Aort anevrizmasında erken teşhis hayat kurtarıyor

13:38 - Sağlık

Dermatolojik testleri yapılmamış ıslak mendil cilt sağlığını tehdit ediyor

10:08 - Sağlık

İyot eksikliği gebelik ve çocuk gelişimini olumsuz etkiliyor

10:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

İçişleri Bakanı Yerlikaya, canlı yayında soruları cevapladı

01:17 - Siyaset

Gazze'de ateşkes için BMGK'ya sunulan karar tasarısı ABD'nin tek oyuyla veto edildi

00:43 - Dünya

Portekiz, UEFA Uluslar Ligi'nde adını finale yazdırdı

00:28 - Spor

"Antisemitizm" iddiaları gerekçesiyle Columbia Üniversitesi'ne akreditasyon engeli

00:03 - Dünya

Narin Güran cinayetinde sanık Nevzat Bahtiyar'a verilen cezanın bozulması için temyiz başvurusu

23:37 - Gündem