Konya'da ekim alanı azalan ayçiçeğinde bu yıl yüksek verim bekleniyor

Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yüzde 15'ini karşılayan Konya'da bu yıl rekoltenin 300 ila 320 bin ton arasında olması bekleniyor.

Ekonomi - 4 yıl önce

Konya
Türkiye'nin ayçiçeği ekim alanın yüzde 10'una tekabül eden Konya'daki çiftçiler, tarlalarını yaklaşan hasada hazır hale getiriyor.
Geçen yıl 874 bin dekar ayçiçeği ekim alanında 360 bin ton üretim gerçekleşirken bu yıl 751 bin dekarda rekoltenin 300 ila 320 bin ton civarında olacağı tahmin ediliyor.
Geçen yıla göre yaklaşık 120 bin dekar ekim alanında daralmanın görülmesine rağmen bu yıl bitki gelişiminin de iyi olmasıyla dekarda 425 kilogram ile geçen yıla yakın rekolte bekleniyor.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, AA muhabirine, ovadaki bitki gelişimini değerlendirdi.
Bu yılın yağışlı geçtiğine işaret eden Soylu, "Ayçiçeği üretiminde Konya, Trakya'dan sonra Türkiye'nin en önemli bölgesi diyebiliriz. Türkiye'nin yağlık ayçiçeği ekim alanının yüzde 10'unu, üretimin ise yüzde 15'ini karşılayan önemli bir bölge. Ekili alanlarda şu anda bitki gelişimleri gayet iyi." diye konuştu.
Soylu, yağlık ayçiçeğin münavebede yer almasının önemine işaret ederek, çiftçinin bu ürün tercihinde kârlılığı ön planda tuttuğunu aktardı.

"Çiftçilerimizin yüksek fiyat beklentisi var"

Önemli gıda ürünü olan yağlık ayçiçeğinde üretimin artırılmasının önemine değinen Soylu, "Bakanlığımızdan çiftçilerimiz bu yıl iyi bir fiyat beklentisi var. İnşallah bu olursa seneye, bölgemizdeki yağlık ayçiçeği ekim alanında ciddi artış olacağını tahmin ediyoruz." ifadesini kullandı.

Ovada dekarda 400-500 kilogram verim elde ediliyor

Soylu, Türkiye'nin yağ ihtiyacının yüzde 65'ini yerli üretimle karşıladığını işaret ederek şöyle konuştu:
"O yüzden ekim alanını artırabilirsek ciddi anlamda yurt dışına döviz kaçışını da engellemiş olacağız. Bölgemiz özellikle ayçiçeği yetiştiriciliği açısından son derece uygun. Konya Ovası'nda dekarında 400-500 kilogram aralığında yüksek verim değerlerine sahibiz. O yüzden mutlaka Konya Ovası'nın bu yağlık ayçiçeğindeki üretim potansiyeli çok daha üst düzeye çıkarılmalıdır."

"300-320 bin ton civarında rekolte bekliyoruz"

Bölgede ay sonunda yağlık ayçiçeğinde hasadın başlayacağı bilgisini paylaşan Soylu şunları kaydetti:
"Eylülün sonuna kadar hasat devam edecek. Bölgede 3-4 büyük yağ işleyen tesis var. Önümüzdeki yıllarda ovadaki ayçiçeği ekim alanının artışını mutlaka fiyat politikası belirleyecektir. Konya için baktığımız zaman aşağı yukarı 300-320 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Geçen yıla göre ekim alanı azaldığı için rekoltede bir miktar azalma olacaktır ama birim alanda verimin yüksek olacağını tahmin ediyoruz."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Hasan Cengiz; Aleksandr Dugin’i 4 ay önce uyardım -Erhan Altıparmak, Moskova'dan bildiriyor-

2022-08-21 20:06 - Özel Haber

Karamanlı profesör, binin üzerinde yabani geyicek fidanının bakımını yaptırdı

2022-08-19 14:32 - Çevre-Hayat

Trabzonspor-Galatasaray maçına sarı-kırmızılı taraftarlar alınacak

2022-08-25 21:28 - Spor

Bakanlıktan Marmara Denizi ÖÇK bölgesine yönelik iddialara ilişkin açıklama

2022-08-20 21:34 - Gündem

Milli sporcu Yüksel Sarıçiçek gümüş madalya kazandı

2022-08-21 00:07 - Spor

Formula 1'de sıradaki durak Belçika

2022-08-26 10:53 - Spor

Emekliler banka promosyonu karmaşasından rahatsız

2022-08-21 11:20 - Ekonomi

Antwerp Teknik Direktörü Mark van Bommel: Turu geçip, gruplara kalmak istiyoruz

2022-08-24 15:58 - Spor

Fındıkta ocak sistemine alternatif tek dal üretimle verim artışı hedefliyor

2022-08-21 11:45 - Ekonomi

Ankara'da sahte içki imalatı için hazırlanan 3 ton 140 litre etil alkol ele geçirildi

2022-08-23 10:34 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Yumaklı: Silvan Barajı'nda Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlıyoruz

18:07 - Ekonomi

Rusya: Kiev'in Azak Denizi ve Karadeniz'deki eylemleri küresel gıda güvenliğini baltalıyor

17:57 - Ekonomi

Güneş tutulması Avrupa'da elektrik fiyatlarını akşam saatlerinde yükseltecek

16:48 - Ekonomi

ABD'de enflasyon temmuzda beklentilere paralel gerçekleşti

16:38 - Ekonomi

OPEC'in günlük ham petrol üretimi temmuzda 1,66 milyon varil arttı

16:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bahçeli: Terörsüz Türkiye hedefi ile 'Terörsüz Bölge' ülküsünü buluşturan bütüncül irade n

18:13 - Gündem

Bakan Yumaklı: Silvan Barajı'nda Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlıyoruz

18:07 - Ekonomi

Suikast timindeki Burkay Karatepe'yi ablası ve babası dağlık alana bırakmış

18:02 - Gündem

Rusya: Kiev'in Azak Denizi ve Karadeniz'deki eylemleri küresel gıda güvenliğini baltalıyor

17:57 - Ekonomi

Trump: "ABD Hürmüz Boğazı üzerinde tam kontrole sahip"

17:52 - Dünya