?>

Karamanlı profesör, binin üzerinde yabani geyicek fidanının bakımını yaptırdı

Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hacı Kurt, doğup büyüdüğü Karaman'ın Sarıveliler ilçesinde geyicek elmasının tekrar çoğalması için binden fazla fidanın bakımını yaptırdı.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Karaman

Kurt (60), AA muhabirine, Göktepe beldesine bağlı Esentepe Mahallesi'nde doğup büyüdüğünü, hiçbir zaman köyünü unutmadığını söyledi.

Çocukluğunda Toros Dağlarında geyicek ağacının doğal olarak yetiştiğini belirten Kurt, "Geyicek ağacı Toroslar'da yetişen bir tür yabani meyve ağacı. Yaprakları çınara, meyvesi ise elmanın küçüğüne benzer. Bu yabani meyve, köylümüz elma üretimine başlamadan önce kış aylarında tüketilen önemli bir meyveydi. Zaman içinde köye elma geldi, bu meyvenin değeri köylülerin gözünde azaldı. Kesmeye başladılar." dedi.

Kurt, özellikle kıtlık zamanlarında geyicek meyvesinin kurutulup dövülerek un haline getirildiğini ve buğday unuyla karıştırılarak tüketildiğini, bu sebeple köy halkı için çok değerli olduğunu anlattı.

"Bir şeyler yapmak gerektiğini düşündüm"

Köy içindeki bahçelerde sadece 4-5 ağaç kaldığını söyleyen Kurt, "İlk önce geyicekle ilgili bir şiir yazdım. Bunu bazı basın organlarında yayınlattım, köylülere okudum. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde sempozyumda geyicekle ilgili bir bildiri sundum. Bu Karaman Araştırmaları kitabında yayınlandı. Daha sonra bir şeyler yapmak gerektiğini düşündüm. Tamam üzülmek güzel bir şey ama bir şeyler de yapmazsan anlamsız." dedi.

Kurt, arazilerde tarama yaptığını, hala sağlıklı olan geyicek fidanlarını tespit ettiğini belirterek, "Çalıların arasında kendilerini korumuşlar. Köyden 2 arkadaşla görüştüm. Ücretleri karşılığında bu fidanların bakımını yaptırdım. Etraflarını temizledik, budadık. Bu belli bölgelerde aralıklarla devam etti. 3 yılda binin üzerinde geyicek fidanının bakımını yaptırdık. İçinde meyve verenler var." diye konuştu.

"Geyicek elması ilerde geçim kaynağı olabilir"

Bu çabaların köyde de bilinçlenmeyi sağladığını dile getiren Kurt, şunları kaydetti:

"Dedelerimizin babalarımızın ayakta kalmasında bugünlere gelmesinde bu ağaçların katkısı var. Sadece bize yardım eden insanlara yardım etmek yetmiyor. Bu çalışmamız bizim doğamıza bir borcumuz diye düşünüyorum. Günümüzde doğal ve yabani meyvelere ilgi çok fazla. Bölgemizde geyicekin yanı sıra yabani armut, yabani erik, alıç, ahlat gibi doğada bolca bulunan yabani meyve ağaçları var. Geyicek, elma gibi tüketilebildiği gibi şerbeti, pekmezi, ekmeği yapılabiliyor. İyi bir organizeyle bu ürünler kazanca dönüşebilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yeryüzü Doktorları Gazze için harekete geçti

2022-08-16 19:08 - Dünya

Uyarı - Remark -Ramazan Topraklı yazdı-

2022-08-15 06:39 - En Son Yazılar

İspanya'da temmuz enflasyonu son 38 yılın en yükseğine çıktı

2022-08-12 15:04 - Ekonomi

Arzum dünyanın 60'tan fazla ülkesinde kullanılıyor

2022-08-18 11:56 - Ekonomi

Muşlu gurbetçiler tatil için geldikleri köylerinde memleket hasreti gideriyor

2022-08-19 13:46 - Çevre-Hayat

Galatasaray'da Mertens, 10 numaralı formayı giyecek

2022-08-12 20:35 - Spor

Türkiye’nin ilk döngüsel mağazası açıldı

2022-08-16 11:34 - Ekonomi

NATO, Zaporijya nükleer tesisinde UAEA'nın incelemesine izin verilmesini istedi

2022-08-17 17:59 - Dünya

Yürümeyen merdivenler, çalışmayan asansörler İstanbulluları bezdirdi

2022-08-18 15:53 - Gündem

Sağlık Bakanı Koca'dan "intern doktorların ödemeleri"yle ilgili açıklama

2022-08-15 22:10 - Sağlık

İlgili Haberler

Gümüşhane'deki Çit Deresi'ne 10 bin alabalık yavrusu bırakıldı

16:33 - Çevre-Hayat

İzmir'in Çeşme ilçesinde mahalle sakinleri yangını anlattı

16:28 - Çevre-Hayat

Artvin'de üç aydır antrenman yapan boğalar arenaya çıkmaya hazır

16:17 - Çevre-Hayat

Burdur'da çıkan yangının 112'ye bildirilmesini sağlayan 5 yaşındaki çocuk ödüllendirildi

15:48 - Çevre-Hayat

İzmir'de alerji, solunum ve bağışıklık sistemi sorunu yaşayanlar "arı havası" alıyor

13:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Fransa, yanıltıcı ticari uygulamalar nedeniyle Shein'a 40 milyon avro ceza verdi

17:22 - Dünya

İsrail basınında, Gazze'de yeni ateşkes teklifinin detayları tartışılıyor

17:18 - Dünya

En düşük emekli aylığı 16 bin 881 liraya yükseltilecek

17:13 - Ekonomi

Avrupalı şirket yöneticileri AB'den yapay zeka yasasının ertelenmesini istedi

17:08 - Dünya

Beşiktaş, yeni sezon hazırlıklarının ilk etabını tamamladı

17:03 - Spor