?>

Konya Ovası'ndaki obruklar turizme kazandırılmayı bekliyor

Konya Ovası'nda bulunan ve doğal güzellikleriyle dikkati çeken obruklar, turizme kazandırılmayı bekliyor.

Gündem - 5 yıl önce

Konya

Çoğunlukla Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan obruklar, zaman içerisinde aldıkları şekilleriyle ilgi odağı haline geldi.

Drone ile havadan görüntülenen obruklar, kimi zaman bir yerleşim yerinde kimi zaman ise tarlaların arasında oluşuyor. Konya Ovası'nda 350 kadar irili ufaklı obruk bulunuyor.

Karapınar ilçesinin kuzeybatısında yer alan Çıralı Obruğu, 17 bin 500 metrekarelik yüzölçümüyle ön plana çıkıyor. İlçe merkezine 35 kilometre uzaklıktaki obruk, milattan öncesine ait yaşam izlerini de barındırıyor. Yapılan incelemelerde, obruğun içerisinde insan yapımı mağaraların da bulunduğu gözleniyor.

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her ne kadar "korkulan doğal afet oluşumları" olarak anılsa da obrukların, zamanla doğal güzellikleriyle ön plana çıkabildiğini söyledi.

"Obruklar turizme kazandırılabilir"

Obrukların, gerekli önlemler alındığı taktirde turizme açılabileceğini belirten Nalbantçılar, şunları kaydetti:

"Aslında Konya'daki obruklar dünyada sayılı jeolojik yapılar arasında. Dünyada 'jeoturizm' diye bir olgu var. Her ne kadar Türkiye'de çok fazla gelişmemiş olsa da jeolojik ortamların turizm amaçlı gezilmesi söz konusu. Önlemler alınırsa seyir teraslarıyla buralar turizme kazandırılabilir. Dünyada örnekleri var. Dağcılık, tırmanış, hatta suyu olan obruklarda kanoyla gezinme imkanları da olabiliyor."

Obrukların, Karapınar ilçesi etrafında oluşmasının nedeninin, hala bir çok araştırmaya konu olduğunu aktaran Nalbantçılar, "Obruklar, bölgedeki kayaç yapının suyun kimyasıyla birlikte eriyebilir nitelikte olmasıyla, buna yer altı sularının çekilmesinin eşlik etmesiyle oluşmuş yapılar. Bu obruklar Konya Ovası varolduğundan beri varlar. Olmaya da devam edecekler." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BDDK üç yabancı bankaya işlem yasağını kaldırdı

2020-05-11 14:02 - Ekonomi

Sigaradan alınan asgari maktu vergi tutarı artırıldı

2020-05-13 13:07 - Ekonomi

Ordu'da 11 kişi immün plazma bağışı yapmayı kabul etti

2020-05-14 02:47 - Sağlık

Son 24 saatte 1610 kişiye Kovid-19 tanısı kondu

2020-05-16 23:12 - Sağlık

Bakan Karaismailoğlu'dan 'PTT personeline destek ödemesi' açıklaması

2020-05-13 02:02 - Ekonomi

BTA yeni ürünleriyle Getir'de

2020-05-13 15:35 - Ekonomi

Dünya genelinde Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 310 bini geçti

2020-05-16 22:28 - Genel

Morhipo.com'dan "Bedenimi Bul" uygulaması

2020-05-14 14:13 - Ekonomi

Yokohama'da karantinada tutulan Diamond Princess gemisi Japonya’dan ayrıldı

2020-05-17 01:17 - Dünya

Ticaret Bakanı Pekcan: Dijital ticaretin önemi bu dönemde daha iyi anlaşıldı

2020-05-15 14:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

Can Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Can gözaltına alındı

23:13 - Gündem

2. Karabağ Savaşı'nda hayatını kaybedenler için Ankara'da anma etkinliği düzenlendi

22:43 - Gündem

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, İsrail tohumu iddialarına cevap verdi

20:33 - Gündem

İstanbul'da akşam saatlerinde trafik yoğunluğu yüzde 72'ye çıktı

20:08 - Gündem

Fatih'te 11 binadan oluşan 33 yıllık sitenin yıkımına başlandı

18:52 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump: İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak etmesine izin vermeyeceğim

00:18 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Bu yıl 1,5 trilyon doların üzerinde ekonomik büyüklük hedefliyoruz

23:58 - Ekonomi

Starbucks, bazı kahve dükkanlarını kapatacak ve çalışanlarını işten çıkaracak

23:28 - Ekonomi

Can Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Can gözaltına alındı

23:13 - Gündem

2. Karabağ Savaşı'nda hayatını kaybedenler için Ankara'da anma etkinliği düzenlendi

22:43 - Gündem