Konutlarda ısı yalıtımıyla 1 milyar metreküplük doğal gaz tasarrufu hedefleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi" ile 2024’ün sonuna kadar toplamda 1 milyar metreküplük doğal gaz tasarrufu hedefleniyor.

Gündem - 4 yıl önce

Ankara
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de ısı yalıtımı olmayan bir hanenin, bugünün fiyatlarına göre ortalama yıllık doğal gaz faturası 6 bin 656 lira olarak hesaplanıyor.
Isı yalıtımıyla yüzde 35 tasarruf sağlandığı dikkate alındığında, konut başına yıllık tasarruf miktarı ise 2 bin 330 lira, aylık ise 194 lira oluyor. Açıklanan kredi paketiyle 20 bin lira kredi çeken bir hane ise aylık 468 lira ödüyor. Böylelikle sadece 274 lira fazla ödeyerek haneye ısı yalıtımı yaptırılıyor.
Doğal gazda yüzde 99 dışa bağımlı olan Türkiye’de kullanılan gazın üçte biri konutlarda tüketiliyor. Son yıllarda değişen iklim şartları, büyüyen ekonomi ve artan nüfusla beraber kullanılan doğal gaz miktarı da artış gösteriyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarla ısı yalıtımını sağlamak amacıyla başlatılan kredi paketine bugün başvurular başladı.
Kredi paketiyle 2022'den itibaren her yıl 300 bin konutun ısı yalıtımı yaptıracağı planlanıyor ve 2024’ün sonuna kadar toplamda 1 milyar metreküplük doğal gaz tasarrufu hedefleniyor.
Paketle, 50 bin liraya kadar 60 ay vadeli 0,99 faiz oranıyla kredi kullanımı sağlanacak. Krediden yararlanmak isteyenler, ilk olarak yalıtım firmalarıyla Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne uygun olarak yalıtım sözleşmesi yapacak.
Ardından sözleşme, kredi kullandıracak bankaya verilecek ve kredinin yüzde 60'ı yüklenici firmaya ödenecek. Yalıtım işleminin bitmesinin ardından alınan ve en az C sınıfı olan Enerji Kimlik Belgesi'nin bankaya verilmesiyle yüzde 40'lık kalan kısmın da ödemesi gerçekleşecek.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nahçıvan Duzdağı içinde bulunan tuz mağaraları alerji ve astım hastalarına şifa dağıtıyor

2022-06-28 15:24 - Çevre-Hayat

Milli hava araçlarının "kuş çarpma testleri" Türkiye'de yapılacak

2022-06-26 12:07 - Teknoloji

Bayburt'taki Demirözü Barajı kar ve yağmur sularıyla tam doluluğa ulaştı

2022-06-26 12:28 - Çevre-Hayat

İngiltere'nin tartışmalı 'aşırıcılıkla mücadele' programını eleştirenler hedefte

2022-06-24 12:34 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

İki çocuğa sıcak yuva veren aile bu kez kız çocuk için gönüllerini açacak

2022-06-29 15:06 - Çevre-Hayat

Cuma hutbesinde, kurban ibadetini yerine getirme şartları hatırlatıldı

2022-06-24 14:07 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

ABD'de tüketici güveni, enflasyon endişeleriyle 16 ayın en düşük seviyesine geriledi

2022-06-28 18:21 - Ekonomi

Bolu Dağı'nda sis nedeniyle görüş mesafesi 30 metreye kadar düştü

2022-06-27 11:59 - Çevre - Seyahat

İleri teknolojiyle üretilen ham madde, zırhlı araçların dayanıklılığını artıracak

2022-06-27 13:20 - Teknoloji

Uzmanlardan İpek Yolu projesini Türkiye'nin yönlendirmesi gerektiği vurgusu

2022-06-25 14:34 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

İlgili Haberler

Gümüşhaneli iş insanı özel uçağıyla köyünden Ankara'ya uçtu

09:38 - Gündem

Kemer'deki orman yangını kontrol altına alındı

09:28 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan: Mısır'la Gazze’de daha ciddi tedbirlerin alınması konusunda mutabık kal

08:28 - Gündem

Terörle mücadelede yaralanıp malul sayılmayanların başvuru süreci 1 Eylül'de başlayacak

22:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Mezuniyet Töreni'nde konuştu

19:47 - Gündem

Günün Manşetleri

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde can kaybı 281'e çıktı

10:13 - Dünya

Borsa güne yatay başladı

10:07 - Ekonomi

Rusya: Karadeniz’de 2 römorkörü ve İzmail Limanı’ndaki tren istasyonunu vurduk

10:02 - Dünya

İngiltere'de yolcu treninin raydan çıkması sonucu 11 kişi yaralandı

09:52 - Dünya

Gümüşhaneli iş insanı özel uçağıyla köyünden Ankara'ya uçtu

09:38 - Gündem