Bayburt'taki Demirözü Barajı kar ve yağmur sularıyla tam doluluğa ulaştı

Bayburt'ta geçen yıl kuraklıktan etkilenen Demirözü Barajı'ndaki doluluk oranı, kar ve yağmur sularıyla yüzde 100'e ulaştı.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Bayburt
Demirözü ilçesinde 113 bin dekarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılan 62 milyon metreküp kapasiteli Demirözü Barajı'ndaki su seviyesi, geçen yıl yağışların azalması ve kuraklık nedeniyle düştü.
Geçen yılın haziran ayında yüzde 80 olan en yüksek doluluk oranı, daha sonraki aylarda barajı besleyen derelerdeki suyun da azalmasıyla yüzde 50'nin altına kadar geriledi.
Bu yıl bölgenin beklenenden fazla yağış almasına bağlı olarak barajda da su seviyesi arttı.

Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, karların erimesi ve yağmur sayesinde barajın doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı.
Barajda bir yılda yaşanan değişim, dron ile kaydedilen görüntülere de yansıdı. Kayıtlarda, geçen yıl suyun çekilmesiyle ortaya çıkan alanların bu sene yeniden su altında kaldığı görülüyor.

"Baraj sayesinde böyle yeşil bir sezon geçirmeye başladık"

Demirözü Belediye Başkanı Arslan Gürer, AA muhabirine, geçmiş yıllarda 15 Haziran'da sararıp kuruyan bölgenin, barajın yapılmasının ardından eylülün sonuna kadar yeşil kaldığını söyledi.
Barajın tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bölge sakinleri için hayati önem taşıdığını vurgulayan Gürer, "Yapılan barajla birlikte müthiş derecede şeker pancarı oluyor. Bu da su sayesinde olmaya başladı. Bunun dışında süt hayvancılığında kullanılan silajlık mısır önceden çok kısıtlı ekilirken şimdi bolca ekiliyor." dedi.

Gürer, önceki yıllarda yoncanın bir defa, mevsim yağışlı geçerse belki iki defa biçildiğini anımsatarak, "Şimdi dört kez hasat yapılıyor. Baraj sayesinde böyle yeşil bir sezon geçirmeye başladık." diye konuştu.
Geçen yıl bölgede kuraklığın etkili olduğuna işaret eden Gürer, bunun sonucunda da barajdaki suyun 20 ile 30 metre geri çekilerek 17 milyon metreküpe kadar düştüğüne dikkati çekti.

Gürer, bölgenin bu kış yoğun kar aldığını, baharda da yağmurun etkili olduğunu dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Barajdaki su seviyesi 62 milyon metreküpe çıktı. Bunun anlamı şu, su artık tahliye noktasına geldi. Baraj doldu, tahliye de akmaya başladı. Tam o noktadayız şu anda. Çiftçilerimizin tarımsal sulamaya başlamalarına rağmen hala kaynaklardan su gelmeye devam ediyor. Bu da önümüzdeki 15-20 gün daha barajın 62 milyon metreküp seviyesinde olacağını gösteriyor. Bu vesileyle tarımın bereketli geçeceğini düşünüyoruz."
Barajın doluluk oranının çiftçi için de sevindirici olduğunu belirten Gürer, "Su azaldığı zaman çiftçide doğal bir tedirginlik oluyor. Fazla su kullanımı sağlıyor. Bu da barajın hızlı bir şekilde boşalmasına neden oluyor. Ama şimdi biraz daha kontrollü, daha sağlıklı kullanım olacağını düşünüyoruz." dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kaybolan babasını bulmak için İstanbul-Sivas yolunu ilanlarla donattı

2022-06-19 14:06 - Çevre-Hayat

Milli hava araçlarının "kuş çarpma testleri" Türkiye'de yapılacak

2022-06-26 12:07 - Teknoloji

NATO ve AB'den Madrid Zirvesi öncesinde Avrupa'nın savunmasında birlik mesajı

2022-06-20 17:24 - Dünya

Üniversite öğrencileri atık malzemeleri teknolojiyle buluşturdu

2022-06-21 13:53 - Teknoloji

Dinamo Kiev-Fenerbahçe maçı Polonya'da oynanacak

2022-06-22 15:28 - Spor

Hem tekvando hem de kick boksta uluslararası başarı peşinde

2022-06-21 12:24 - Spor

Türkiye Maarif Vakfı Belçika’da faaliyetlerini genişletiyor

2022-06-22 21:58 - Çevre-Hayat

Ağrı'da aylardır özenle bakılan kurbanlıklar pazara indi

2022-06-21 09:55 - Çevre-Hayat

Bayburt'taki Demirözü Barajı kar ve yağmur sularıyla tam doluluğa ulaştı

2022-06-26 12:28 - Çevre-Hayat

Kurbanlıkların İstanbul'a girişi 24 Haziran'da başlayacak

2022-06-20 22:06 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde buluştu

17:32 - Çevre-Hayat

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Şanlıurfa'da termometreler 47 dereceyi gösterdi

14:18 - Çevre-Hayat

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta 'Tuba' Bodrum açıklarında hayatını sürdürüyor

12:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD'de mahkeme, Trump'ın düşük değerli gönderilerde tarife muafiyetini kaldırma yetkisini

23:47 - Dünya

BM: Lübnan'da İsrail ordusunun tek taraflı ihlalleri ve saldırıları devam ediyor

23:43 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, Pakistan'ın güvenlik alanındaki meşru hassasiyetlerin

23:37 - Gündem

CENTCOM, ilk çok uluslu "tek yönlü saldırı İHA'larından oluşan görev gücünün kurulacağını&

23:32 - Dünya

Apple, ABD'nin Houston kentinde üretim merkezi açtı

23:17 - Ekonomi