?>

Kontrolsüz tansiyon aort yırtılmasına sebep olabiliyor

Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik, "Aort yırtılmalarında büyük oranda sebep kontrolsüz tansiyondur. Hastalarımıza belli yaşlarda ve belli periyotlarda hastaneye gitmelerini ve kontrol ettirmelerini öneriyoruz." dedi.

Sağlık - 2 ay önce

Ankara

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kalp Damar Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik, aort yırtılmalarının en büyük nedeninin kontrolsüz tansiyon olduğunu belirterek, "Hastalarımıza belli yaşlarda ve belli periyotlarda hastaneye gitmelerini ve kontrol ettirmelerini öneriyoruz." dedi.

???? Artık haberler size gelsinAA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.???? Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı???? Anlık gelişmeler için AA Canlı

Prof. Dr. Özatik, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in yaşadığı rahatsızlıkla gündeme gelen aort yırtılmasına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, aort diseksiyonlarının kalp damar cerrahisinin en acil durumu olduğunu söyledi.

Önder'e acil şifa dileyen Özatik, aort damarının kalpten çıkan ve bütün organları besleyen ana damar olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Özatik, aort damarını "ana bir su şebekesi" olarak da tanımladıklarını ifade ederek, "Kalpten çıktıktan sonra önce beyin bölgesine, kollara daha sonra vücudun diğer organlarına akciğere, karın damarlarına, karaciğere, bağırsaklara ve en son da bacak bölgesine kan yoluyla beslenmeyi sağlar. Bunun 2,5-3 santim civarında belli bir çapı var. Aslında bir tek tüp şeklinde fakat üç tabakadan oluşur. O üç tabaka birbirine yapışıktır. Gözle görebileceğiniz bir şey değil ama mikroskobik olarak üç tabakadan oluşur." bilgisini paylaştı.

Aort damarında yırtılma olduğunda damarın aniden patlayabildiğini ve hastanın o anda hayatını kaybedebildiğini aktaran Özatik, bu durumda hastalarda ciddi sırt ve göğüs ağrısı şikayetlerinin oluşabildiğini dile getirdi.

Özatik, aort yırtılmasında damarda patlama olmaması durumunda da damarın beslediği organlarda dolaşım bozukluğunun yaşanabileceğini belirterek, "Beyni besleyen damarlarda yırtık ilerlediyse ve bir tıkanmaya yol açtıysa felç durumu ortaya çıkabilir. Kol damarlarında bir tıkanıklık olabilir. Karın bölgesinde olduysa, karaciğer ve bağırsak gibi iç organların beslenmesi bozulabilir. Kasık damarlarında bir hadise olduysa bacakta bir dolaşım bozukluğu olabilir. Bir damar tıkanıklığı gibi tabloyla karşımıza çıkabilir. Tablo esasen bu şekilde. Kısa sürede hastaneye ulaşıp hastaya bir an önce müdahale edilmesi gereken tıbbi klinik bir durum." diye konuştu.

Acil müdahale büyük önem taşıyor

Prof. Dr. Özatik, TBMM Başkanvekili Önder'in yaşadığı sağlık durumunun çok ciddi olduğunu, bu durumdaki hastalara mutlaka acil müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı.

Aort yırtılmalarında ortaya çıkan ağrının kalp krizi ile karıştırılabildiğini, bunun iki nedeninin bulunduğunu ifade eden Özatik, şöyle devam etti:

"Kalp krizi dediğimiz hadisede de bir göğüs ağrısı olur ama burada genelde kriz ağır değilse hasta biraz istirahate alınınca oksijeni sağlanınca o ağrı geçebilir. Bu aort yırtılması durumunda ne yaparsanız yapın ağrı geçmez. Orada klinik tabloyu destekleyecek en önemli şey, tansiyonu ölçüldüğünde hastanın tansiyonunu ciddi bir şekilde yüksek bulmak söz konusu. Beyne giden damarlarda eğer bir dolaşım bozukluğu olduysa kişi tabii şuurunu da kaybeder. Bu yırtılma ise kalbi besleyen koroner dediğimiz damarlar bu aort damarın ilk dalları. Kalbin üzerine doğru seyreder. Bazen yırtılma onların üzerine de ilerleyebilir. O zaman bir kalp krizi tablosu da olaya eklenebilir."

"En az 10 kişilik ekipler gerektiren ameliyatlardır"

Aort ameliyatlarının uzun süren operasyonlar olduğunu belirten Özatik, şunları kaydetti:

"Bazen sadece o bölgeyi değiştirmeniz yetmiyor. Beyin damarlarına giden bölgede de bir problem varsa o kısmı da değiştirmeniz gerekiyor. Göğüs boşluğuna kadar giden kısmına yapılacak işlemin ağırlığına göre süre değişebilir. Rutin ameliyatlarımız da en az 10 kişilik ekipler gerektiren ameliyatlardır.

Aort yırtılmalarında büyük oranda sebep, kontrolsüz tansiyondur. Biz zaman zaman hastalarımıza hep bunu öneriyoruz. Belli yaşlarda ve belli periyotlarda hastaneye gidilip kontrol edilmesi yönünde. Özellikle kontrolsüz tansiyon varsa, tansiyon dediğiniz bu damarın içindeki basınç aslında. Normalde büyük tansiyonun 11-12, küçük tansiyonun da 7-8 civarında olması lazım. Bir an tansiyon yükselmesi oldu, tansiyon birden 19-20'lere çıktığında damarın içinde bir basınç artışı oluyor. Her tansiyonu yükselen hastanın elbette ki aortu yırtılamıyor. 3-4 milyonda bir olan tabloda bu yırtılmayı görüyoruz ama esas nedeni kontrolsüz tansiyonu yükselince o damar onu tolere edemiyor o basıncı ve yırtılma ile olay sonuçlanıyor. En yakın sağlık merkezine başvurulması en doğru durumdur."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin elektrik dağıtım hattı özelleştirme sonrası yüzde 50 büyüdü

2025-04-12 10:32 - Ekonomi

Savaş mağduru Ukraynalı çocuğa Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde dokularından kulak yapılacak

2025-04-11 10:03 - Sağlık

Türkiye Sigorta Türkiye Basketbol Süper Ligi'nde 25. hafta heyecanı yarın başlıyor

2025-04-10 11:22 - Spor

İsrail ordusunda, askerlerin dini nedenlerle sakal bırakması tamamen serbest hale getirildi

2025-04-09 16:08 - Dünya

Taha Akgül başkanlığındaki ilk Avrupa Güreş Şampiyonası'nda 14 madalya

2025-04-14 11:27 - Spor

KEİ Genel Sekreteri Comanescu'dan "ekonomik işbirliğinin güvenliği de artıracağı" mes

2025-04-12 16:23 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun tanıtımına katıldı

2025-04-15 16:22 - Siyaset

Kastamonu-Çatalzeytin kara yolu heyelan sebebiyle ulaşıma kapandı

2025-04-13 19:47 - Çevre & Seyahat

Seracılıkta hedef büyüten Erzincan'ın yeni desteklerle sebzecilikteki potansiyeli artırılıyor

2025-04-13 12:57 - Ekonomi

Babasının izinden giden Giresunlu tarih tutkunu, şehrin kültürel mirasını geleceğe taşıyor

2025-04-12 14:57 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 100. kök hücre bağışı için kutlama yapıldı

13:42 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından Aile Hekimliği Kanunu'nda yapılan son düzenlemelere ilişkin açıklama

12:48 - Sağlık

4 yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

11:27 - Sağlık

Kırgız hasta Türkiye'de yapılan karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu

11:33 - Sağlık

Doğu Anadolu'daki 5 ilde bağışlanan kanlar, bölgedeki 29 sağlık kuruluşuna ulaştırılıyor

13:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Jamaikalı eski atlet Usain Bolt, Sırbistan'da düzenlenecek EXPO 2027'nin resmi elçisi oldu

13:58 - Dünya

Malatya'da yanlarından geçen tırın patlayan lastiği 2 kişiyi yaraladı

13:53 - Gündem

İçişleri Bakanlığı'nda uyuşturucuyla mücadele konulu güvenlik toplantısı

13:47 - Gündem

BAE: Umman Körfezi'nde iki petrol tankeri çarpıştı, 24 kişi tahliye edildi

13:43 - Dünya

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel mezarı başında anıldı

13:38 - Gündem