?>

Kömür işçileri hem havanın hem ateşin sıcaklığıyla mücadele ediyor

Diyarbakır'da mangal kömürü üreten işçiler bunaltıcı sıcakta ateş karşısında alın teri döküyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Diyarbakir

Mardin'den aileleriyle birlikte meşe ağaçlarından mangal kömürü üretmek için Diyarbakır'ın Çermik ilçesine gelen işçiler, Orman İşletme Müdürlüğünce belirlenen bölgelerde kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.

İşçiler, Orman İşletme Müdürlüğünün orman sahalarında yürüttüğü "gençleştirme çalışmaları" kapsamında kesime ayrılan meşe ağaçlarından piramit şeklinde büyük ocaklar kuruyor. Toprakla kaplanan ve yaklaşık 15 gün yavaş yavaş yanan ocakların başında 24 saat esasına göre mesai yapılıyor.

Meşe ağaçlarını mangal kömürüne dönüştüren ve "torakçı" olarak adlandırılan işçilerin mesaisi 40 dereceyi aşan kavurucu sıcaklarda daha da zorlaşıyor.

Duman ve isin arasında saatlerce çalışan işçilerin yüzleri ve bedenleri de kömür karasıyla kaplanıyor.

"Kömürün sıcaklığı da eklendiğinde sıcaklık ikiye katlanıyor"

İşçilerden 16 yıldır mangal kömürü üretimi yapan Mecnun Topaloğlu, AA muhabirine, ilkbaharda meşe ağaçlarını keserek zorlu mesailerine başladıklarını söyledi.

İstifledikten sonra üzerini saman ve toprakla kapattıkları odunların "ocak" adını verdikleri piramit şeklini aldığını ifade eden Topaloğlu, "Ocakları yakma dönemi temmuz ve ağustos aylarına denk geliyor. Bu aylar Türkiye'nin her ili sıcak oluyor. Diyarbakır'ın sıcaklığı biraz daha etkili oluyor. Bu ocakların ateşi güneşle birleştiği için daha da etkili oluyor. Kömürün sıcaklığı da eklendiği zaman sıcaklık ikiye katlanıyor. Çalışmak da daha zahmetli oluyor." dedi.

Mesai saatlerinin olmadığını, ateşin kontrolünü sağlamak için sürekli nöbette olduklarını belirten Topaloğlu, kömür üretiminin çok zahmetli bir iş olduğunu, ekmek mücadelesinin sonbahar mevsimine kadar sürdüğünü belirtti.

Emrullah Topaloğlu da ilkbahardan sonbahara kadar aralıksız çalıştıklarını söyledi.

Sabaha kadar nöbet tuttuklarını anlatan Topaloğlu, "Erken kalkıyoruz ve akşama kadar çalışıyoruz. Yemek yerken bile mecburen ocaklara bakıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Günde 20-30 litre su içiyoruz"

Sadık Delek de 30 yıldır torakçılık yaptığını bu nedenle sürekli evinden uzakta gurbette yaşadığını belirtti.

Delek, şunları söyledi:

"Temmuzun ortasında 45 derece sıcaklığın yanında 45 derece de ocağın sıcaklığı var. 90 derece sıcağın içerisinde çalışıyoruz. Günde 20-30 litre su içiyoruz, içmesek dayanamayız. Ekmek parası, artık alıştık bu işe. Sıcaklardan şikayet edenler gelip bizi görsünler."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde 10 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

2024-07-17 14:12 - Gündem

Putin’den “Rusya’daki kripto para madenciliği elektrik açığına yol açabilir” uyarısı

2024-07-17 14:48 - Dünya

Küresel doğal gaz piyasalarında "kırılgan" görünüm hakim

2024-07-18 11:37 - Ekonomi

Türkiye, Paris 2024'te 102 sporcuyla madalya mücadelesi verecek

2024-07-22 11:12 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC'de

2024-07-20 10:03 - Gündem

AB'den Filistin Yönetimi'ne 400 milyon avroluk mali destek

2024-07-19 16:17 - Dünya

Şekilli peteklerle sattığı coğrafi işaretli meşe balının tanıtımına katkı sunuyor

2024-07-15 16:28 - Çevre-Hayat

Fındık rekoltesinde bu yıl yüzde 14 artış bekleniyor

2024-07-18 12:58 - Ekonomi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Putin'in Avrupa'da bölünme yaratmakta başarısız olduğunu

2024-07-18 14:57 - Dünya

İsrail'in yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı okula saldırısında iki kişi öldü

2024-07-18 21:58 - Dünya

İlgili Haberler

Sahiplendiği karga "Kömür" en yakın dostu oldu

12:52 - Çevre-Hayat

Pelin öğretmen 11 yıldır "çocuklarım" dediği kedileri besliyor

12:47 - Çevre-Hayat

Antalya'da gençliğinde eline aldığı berber makasını 57 yıldır bırakmıyor

12:42 - Çevre-Hayat

Fethiye'de Kuş Cenneti'nin sakinleri, fotoğrafçılara renkli kareler sunuyor

12:37 - Çevre-Hayat

Hakkari semaları yamaç paraşütüyle renkleniyor

12:17 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İletişim Başkanı Duran'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20 Zirvesi'ndeki konuşmasına ili

16:02 - Gündem

Sedanur öğretmenin Ağrı kırsalındaki tek öğrencisiyle sevgi dolu eğitim yolculuğu

15:48 - Gündem

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye ekonomisini dolar bazında 6,5 kat büyüttük

15:42 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Demir yolu ağını 2028'de 17 bin 500 kilometreye çıkaracağ

15:37 - Ekonomi

Emine Erdoğan, Güney Afrika'da Uluslararası Maarif Okulu'nu ziyaret etti

15:22 - Gündem