?>

Kocaeli'de meslek liselilerin ürettiği elektronik deney setleri ülke sınırlarını aştı

Kocaeli'nin Derince ilçesinde meslek lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından geliştirilen elektronik deney setleri, ülke genelindeki okullara gönderilmesinin yanı sıra ihraç edilmeye başlandı.

Teknoloji - 2 yıl önce

Kocaeli

Salgın döneminde temizlik malzemeleri üretimiyle adını duyuran Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, mesleki eğitimde kullanılan "Proses Otomasyonu ve Elektro-pnömatik Eğitim Seti" üretiminde de başarılı çalışmalara imza attı.

Parça durdurma, step motor kontrollü robotik kol, parça kontrol ve değerlendirme istasyonları gibi birçok ünitenin bir araya gelmesiyle oluşan setleri üreten öğretmen ve öğrenciler, çalışan becerilerini geliştirmeye ve yenilikçi çözümler sunmaya odaklı, 286 bin 491 lira değerindeki bu setleri bugüne kadar yurt genelinde yaklaşık 40 okula gönderdi.

Temel ve ileri seviye operatör paneli uygulamaları, dolaylı adresleme, ardışık kontroller, tekli ve çoklu adım dizisi kontrolü, hata bulma ayıklama, arıza bulma ve giderme, haberleşme ayarları ve uygulamaları gibi birçok teknik uygulamaya imkan sağlayan setler, Bulgaristan'daki alüminyum fabrikasının çalışmayı beğenmesi üzerine ihraç edildi.

Tüm Avrupa ülkelerine ihracat yapmayı istiyorlar

Okul Müdürü Selman Utkan, AA muhabirine, ürettikleri setlerin Bulgaristan'daki büyük bir alüminyum fabrikasında kullanılmasından mutluluk duyduklarını söyledi.

Öğrencilerine yurt dışında staj imkanı sağlamak için fabrikalara gerçekleştirdikleri ziyaretler sırasında deney setlerini tanıttıklarını anlatan Utkan, bu kapsamda ihracata devam edeceklerini aktardı.

Utkan, Romanya'dan da elektrik malzemeleri satan firmayla anlaşma yaptıklarına değinerek, "Orada açacağı showroomda ürünlerimizi sergileyecek. Romanya'daki meslek liseleri ürünlerimizi görecek. Böylece Romanya'daki meslek liselerine deney setlerimizi satmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Başta Almanya ve İspanya olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine ürünlerini ihraç etmek istediklerini belirten Utkan, geçen sene yurt dışına 60 öğrenci gönderdiklerini, halihazırda da 25 öğrencinin stajına devam ettiğini anlattı.

Utkan, öğrencilerin staj kapsamında 3 ayda bir değişim yaptığına işaret ederek, "Romanya'da 4 öğrencimiz çalıştıkları fabrikalarda çok beğenildi. Stajdan sonra o fabrikalarda çalışmaya başladılar. Deney setlerini sattığımız alüminyum fabrikasında da şu an 2 öğrencimiz staj yapıyor. Onları da işe almayı düşünüyorlar." dedi.

"58 farklı set üretebiliyoruz"

Elektrik elektronik teknolojisi öğretmeni Bülent Karayazı ise atölyede 58 farklı eğitim seti ürettikleri bilgisini paylaştı.

Ülkedeki tüm okulların bu eğitim setlerine ulaşmasını amaçladıklarını vurgulayan Karayazı, ayda 100 set üretme kapasitesine sahip olduklarını kaydetti.

Karayazı, ihraç edilen eğitim setlerinin yalnızca işçilerin becerilerini geliştirmekle kalmayacağına, aynı zamanda mühendislere karşılaştıkları zorluklara yenilikçi çözümler bulma konusunda yardımcı olacağına dikkati çekti.

Setlerin uygulamalı deney yapma fırsatı sunduğunu dile getiren Karayazı, bu sayede öğrencilerin pratik problem çözme becerileri edindiğini ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD'nin Florida eyaletinde Çinlilerin tarım arazisi satın alması yasaklanıyor

2023-05-09 19:23 - Dünya

Bakan Nebati: Döviz kurlarının ralli yapmasını gerektirecek bir altyapı yok

2023-05-05 15:08 - Ekonomi

Google yeni yapay zeka atılımlarını paylaştı

2023-05-10 22:53 - Teknoloji

Depremden etkilenen Hatay'da sandıkların kurulacağı konteynerler hazır

2023-05-08 16:22 - Gündem

Kocaeli'de meslek liselilerin ürettiği elektronik deney setleri ülke sınırlarını aştı

2023-05-11 12:23 - Teknoloji

Kerküklü "seyyar berber" aracıyla sokak sokak gezerek hizmet sunuyor

2023-05-05 14:27 - Çevre-Hayat

Zelenskiy: Rus Saldırganlık Suçlarının Kovuşturulması Merkezi, bu yaz çalışmalarına başlayacak

2023-05-09 19:27 - Dünya

TPAO Adıyaman'da 2 bin 230 ailenin kalacağı konteyner kent oluşturuyor

2023-05-08 12:07 - Gündem

Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rusya'nın Zelenskiy'i ortadan kaldırmayı deneyebileceğini söyled

2023-05-10 11:07 - Dünya

ABD'de başkan adayı Kennedy Jr, John F. Kennedy suikastında CIA'in dahli olduğunu iddia et

2023-05-08 21:38 - Dünya

İlgili Haberler

GAZAP ve HAYALET uçak bombaları ilk kez IDEF 2025'te sergilendi

15:48 - Teknoloji

Türk zırhlısı AŞKAR-II'nin ilk kullanıcısı KKTC oldu

14:18 - Teknoloji

IDEF 2025'in alan güvenliğini ASELSAN üstlendi

13:33 - Teknoloji

ASELSAN ürünlerine yapay zeka desteği

11:07 - Teknoloji

Sarsılmaz, IDEF 2025'te deneyim alanlarını ziyaretçilere sundu

10:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Yurt geneli, hafta boyunca "tropikal gece"nin etkisinde olacak

15:58 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeşil Vatan'ı korumak için gece gündüz teyakkuz halindeyiz

15:47 - Gündem

Hatay İskenderun'da şehit olan iki asker son yolculuklarına uğurlandı

15:13 - Gündem

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in duyurduğu "insani ara" hiçbir şey ifade e

15:07 - Dünya

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Karşılaşılan şoklara rağmen enflasyon düşmeye devam ediyor

14:37 - Ekonomi