?>

Kocaeli İtfaiyesinin yangınlara müdahale süresi personel ve ekipman desteğiyle kısaldı

Kocaeli İtfaiyesi, artan müfreze sayısı ile yenilenen araç ve ekipman sayesinde geçen yıl yangınlara "daha hızlı" müdahale etti.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Kocaeli

Türk imalat sanayisinin yüzde 15'ini barındıran ve büyük kimya tesislerine ev sahipliği yapan Kocaeli'de itfaiye ekipleri, yangınlara karşı 7/24 esasına göre çalışıyor.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ömer İslamoğlu, AA muhabirine, 5'i gönüllü 23 müfreze ve 569 itfaiye personeliyle yangın güvenliğini sağladıklarını söyledi.

Geçen yıl 10 bin 502 olaya müdahale ettiklerini bildiren İslamoğlu, bunların 3 bin 222'sinin yangın olduğunu kaydetti.

Yine geçen sene 1346 insan, 3 bin 23 hayvan kurtardıklarını, 504 trafik kazasına müdahale ettiklerini, 353 su tahliyesi yaptıklarını ve kapı açma, güvenlik amaçlı bekleme gibi 2 bin 54 diğer itfaiye hizmeti verdiklerini anlatan İslamoğlu, günde ortalama 29 olayla karşılaştıklarını, Anadolu ile kıyaslandığında bunun yüksek bir sayı olduğunu belirtti.

Olay yerine hızlı ulaşmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan İslamoğlu, "2021'de kentsel alanlardaki yangınlara 8 dakikada ulaşıyorduk. 2022'de bu süre 7 dakika 32 saniyeye geriledi. Müfreze sayımızı artırmamız, araç ve ekipmanlarımızı yenilememiz sayesinde müdahale süresini 2023'te 7 dakika 16 saniyeye kadar düşürdük. Bu dünya standartlarına baktığımızda şehir yangınları için çok iyi bir performans." diye konuştu.

"Sanayi yangınlarına karşı bilgimiz, tecrübemiz çok iyi"

İslamoğlu, Kocaeli'nin, Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgelerinin yer aldığı bir kent olduğuna işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Kocaeli'de 14 organize sanayi bölgemiz var. Bunun dışında toplama baktığımızda 3 bin 699 sanayi tesisi mevcut. Kimya sektörü, LPG tankları, dolum tesislerinin olduğu bir kentte yaşıyoruz. 2023'te bu tarz 109 yangına müdahale ettik, bunların 30'u çok büyük yangın. Kocaeli İtfaiyesi olarak sanayi yangınlarına karşı bilgimiz, tecrübemiz çok iyi. Gelişmiş araç ve ekipmanlara sahibiz. Araçlarımızdaki söndürme sistemlerimiz çok iyi. Kendimizi sürekli yenileyerek bu tarz yangınlara hızlı ve doğru şekilde müdahale ederek kısa sürede söndürmeye çalışmaktayız. Kocaeli İtfaiyesi olarak köpük kulelerimiz var. Aynı zamanda termal kamera ve termal dron kullanıyoruz. Her türlü sanayi olayına müdahale edecek şekilde kapasitemizi artırmaya, kendimizi yenilemeye devam ediyoruz."

Yangınların genelde insanların güvenlik tedbirlerine uymamasından kaynaklandığına dikkati çeken İslamoğlu, "Çalışanların eğitimi çok önemli. Dikkat edilirse bu yangınlar daha az sıklıkta çıkıyor. Genelde insan faktöründen kaynaklanan yangınlar yaşıyoruz." dedi.

İslamoğlu, Kocaeli İtfaiyesinin sadece müdahale değil, aynı zamanda önleme ve eğitim konularında da aktif rol üstlendiğine değinerek, Önleme ve Eğitim Şube Müdürlüğünün sanayi tesislerinin açılış aşamasında yangın emniyet tedbirlerini denetleyerek uygunluk raporları verdiğini ifade etti.

Fotoğraf: Şahin Oktay/AA

Kocaeli İtfaiyesinin geleceğe yönelik projeleri arasında ise yeni müfrezelerin açılması, Gebze'deki itfaiye binasının yenilenmesi, kimyasal olaylara müdahale konusunda eğitim merkezi oluşturulması ve gençlerin bilinçlenmesi için tematik park ve itfaiye müzesi açılmasının olduğunu anlatan İslamoğlu, gelecek dönemde 5 yeni müfreze açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TVF'den Kahramanmaraş'taki depremden etkilenen Ayşe Sudem'e anlamlı hediye

2024-01-22 16:27 - Çevre-Hayat

İstanbul'da Narkogüç-47 Operasyonu'nda yakalanan 49 şüpheliden 43'ü tutuklandı

2024-01-26 18:48 - Asayiş

Avro Bölgesi'ndeki şirketlerin kredi talebi 2023'ün son çeyreğinde de azaldı

2024-01-23 14:33 - Ekonomi

Türk astronot Gezeravcı'nın uzaydaki ilk deneyi uzayda tarım çalışmalarına yön verecek

2024-01-23 17:22 - Teknoloji

İlk Türk astronot Gezeravcı'nın da yer aldığı Ax-3 ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu'na k

2024-01-20 13:52 - Teknoloji

Microsoft, oyun biriminden yaklaşık 1900 çalışanını işten çıkaracak

2024-01-25 21:13 - Dünya

Afganistan-Pakistan sınırının kapanması Afgan tüccarları milyonlarca dolar zarara uğratıyor

2024-01-24 13:08 - Dünya

Gazze'de öldürülen İsrailli askerin cenazesinde olay çıktı

2024-01-24 23:33 - Dünya

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin orta kesimi ile kuzeyinde saldırılarını sürdürüyor

2024-01-22 16:47 - Dünya

KOBİ'lerin siparişe dayalı AR-GE projelerine TÜBİTAK'tan destek

2024-01-24 13:57 - Teknoloji

İlgili Haberler

Ankara'daki Karagöl Tabiat Parkı sonbahar renklerine büründü

19:53 - Çevre-Hayat

İzmir'deki Ovacık Yaylası, sonbahar renklerine büründü

18:12 - Çevre-Hayat

Cumhuriyet'in ilk kuşakları 29 Ekim'leri o günkü heyecanla hatırlıyor

15:58 - Çevre-Hayat

Sinop'ta "fesleğen mantarı" yöre halkına gelir kapısı oluyor

15:07 - Çevre-Hayat

Muradiye Şelalesi sonbaharın renklerine bürünen doğasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

14:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

AB'de yeni otomobil satışları eylülde yüzde 10 yükseldi

09:47 - Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

09:15 - Ekonomi

Yeniyetmələrdə nikotin asılılığı və onun həlli yolları -Psikolog M. Almara Ağaqızı, Azerbaycan'dan yazdı-

08:12 - En Son Yazılar

Bir medeniyet hareketi: Ahilik ve Bacıyan-ı Rum (3) -Hikmet Kara yazdı-

08:01 - En Son Yazılar

İzmir'in Bergama ilçesinde sağanak, hayatı olumsuz etkiledi

07:58 - Gündem