?>

KOBİ'lerin siparişe dayalı AR-GE projelerine TÜBİTAK'tan destek

TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığınca çıkılan çağrılar kapsamında başvurular 4 Mart'a kadar alınacak.

Teknoloji - 2 yıl önce

Ankara

TÜBİTAK, "Sipariş AR-GE Programı" kapsamındaki çağrılarla hızla ürüne dönüşebilecek ve yüksek ticarileşme potansiyeline sahip KOBİ'lerin AR-GE projelerine destek sağlayacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından yürütülen "Siparişe Dayalı AR-GE Projeleri İçin KOBİ Destekleme Programı" kapsamında, "Sipariş AR-GE" ve "Girişimcilik Destek Programı (BiGG) Ortaklı Sipariş AR-GE" başlıklarıyla çağrı açıldı.

Söz konusu çağrılar için bu yıl üç dönemde başvuru alınacak. Birinci dönem başvuruları "https://eteydeb.tubitak.gov.tr" üzerinden alınmaya başlanan çağrıların son başvuru tarihi 4 Mart olarak belirlendi.

Türkiye'nin işbirliği odaklı AR-GE alanındaki potansiyelini artırmak amacıyla başlatılan çağrılarla, müşteri kuruluşun gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanan çözüm önerilerinin, KOBİ'ler tarafından AR-GE faaliyetlerine dönüştürülerek ticarileşebilir çıktılara ulaşılması hedefleniyor.

TÜBİTAK ve müşteri kuruluş, bu süreçte eş finansman yoluyla KOBİ'lerin gereksinim odaklı AR-GE faaliyetlerini gerçekleştirmelerini sağlıyor.

Çağrı kapsamındaki proje başvuruları TEYDEB Proje Değerlendirme İzleme Sistemi (PRODİS) üzerinden alınacak.

Yeşil dönüşüm projelerine öncelik

Çağrılarda Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı'na uyum kapsamındaki öncelikli AR-GE ve yenilik konularında sunulan projelere değerlendirme aşamasında öncelik verilecek.

Sipariş AR-GE çağrıları kapsamında hızla ürüne dönüşebilecek ve yüksek ticarileşme potansiyeline sahip AR-GE projeleri desteklenecek.

Ülkedeki sanayi kuruluşlarının büyük kısmını oluşturan KOBİ'lerin potansiyel müşterisi olan, yenilikçi ürünleri, süreçleri geliştireceği müşteri kuruluş ortaklı AR-GE projelerinin desteklenmesi hem işbirliklerini artıracak hem de AR-GE destekleri için ayrılan kamu kaynaklarının daha etkin kullanımını sağlayabilecek. Bu sürecin ülkenin sürdürülebilir kalkınmasına da katkıda bulunması bekleniyor.

BiGG Ortaklı Sipariş AR-GE Çağrısı ile müşteri gereksinimlerini karşılayan çözüm önerilerinin, bu desteği almış girişimci KOBİ'ler tarafından AR-GE yoluyla ticarileşebilir çıktılara dönüştürülmesi hedefleniyor.

Çağrıya sunulacak projelerde AR-GE çalışmalarının tedarikçi kuruluş tarafından yapılması, proje çıktısı ürünün müşteri veya tedarikçi kuruluşlar tarafından pazara sunularak ticarileştirilmesi beklenecek. Müşteri kuruluş, tedarikçi kuruluşun AR-GE maliyetlerine eş finansman desteği sağlayacak.

Projelerde üst limit 5 milyon lira

Projeler sayesinde sanayi kuruluşları arasında işbirliklerinin artması ve AR-GE çıktılarının daha çabuk ticari ürünlere dönüşmesi öngörülüyor.

Ayrıca çağrının, müşteri kuruluş içinden ikincil firmaların doğmasını özendirmesi bekleniyor.

Bilginin paylaşılması, yayılması, ürünleştirilmesi süreçlerine doğrudan katkı sağlama yönleriyle çağrının, ulusal yenilik sisteminin etkinliğini artırması planlanıyor.

Çağrılar kapsamındaki projelerin bütçesinde üst sınır 5 milyon lira olarak belirlendi. Proje süresi en fazla 24 ay olacak. TÜBİTAK, personelden seyahate, danışmanlıktan hizmet alımına kadar çeşitli giderlerin karşılanmasına destek sağlayacak. Bu kapsamda BiGG ve teknogirişim sermayesi almış tedarikçi kuruluşlar için üst limit 200 bin lira olacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çaykur Rizespor, yarın deplasmanda Alanyaspor ile karşılaşacak

2024-01-19 12:28 - Spor

Antalya'da sahile vurmuş 2 ceset daha bulundu

2024-01-22 13:38 - Asayiş

Havza OSB'de 100 kişi istihdam edilecek 50 milyon liralık yatırım için yer tahsisi

2024-01-20 11:08 - Ekonomi

İlk Türk astronot Gezeravcı'nın da yer aldığı Ax-3 ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu'na k

2024-01-20 13:52 - Teknoloji

Güney Marmara'nın kaplıcaları yarıyıl tatilinde öğrenciler ve aileleriyle dolacak

2024-01-19 11:47 - Çevre-Hayat

KOBİ'lerin siparişe dayalı AR-GE projelerine TÜBİTAK'tan destek

2024-01-24 13:57 - Teknoloji

Karla kaplanan Küre Dağları havadan görüntülendi

2024-01-23 16:33 - Çevre-Hayat

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında toplandı

2024-01-22 11:28 - Ekonomi

Kolombiya'dan, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı 'soykırım' davasına destek

2024-01-22 21:32 - Dünya

KVKK "Seçim Faaliyetlerinde Kişisel Verilerin Korunması Rehberi" yayımladı

2024-01-24 12:48 - Gündem

İlgili Haberler

IV. Uluslararası Dünya ÇAKOP Sempozyumu İstanbul'da düzenlendi

14:38 - Teknoloji

Milli İHA'ların yeni gözü ASELFLIR-600 performansını sergiledi

14:07 - Teknoloji

Gaziantep'te "Yapay Zeka Çağında Habercilik" kampı sona erdi

14:02 - Teknoloji

Gümüşhane Üniversitesi kampüsü dijital ortama taşındı

13:32 - Teknoloji

Tekirdağ'da üzüm atığından yüksek değerli tek hücre yağı üretildi

12:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri 21 Aralık'a kadar aralıksız devam edecek

11:18 - Siyaset

Fenerbahçe ile Konyaspor Süper Lig'de yarın 49. randevuda

11:12 - Spor

Hindistan'da hava kirliliğinin "şiddetli" seviyeye ulaşması nedeniyle harekete geçild

11:02 - Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres, Sudan'da BM barış gücü tesisine yönelik saldırıyı kınadı

10:42 - Dünya

Fenerbahçe, Süper Lig'de yarın Konyaspor'u ağırlayacak

10:02 - Spor