Kobani soruşturmasının 3 bin 530 sayfalık iddianamesi, 300 ek klasörüyle mahkemeye teslim edildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Kobani soruşturması kapsamında hazırlanan 3 bin 530 sayfa, 6 ciltten oluşan iddianame ile 300 ek klasör, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine teslim edildi.

Gündem - 6 yıl önce

Ankara
Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile eski bazı HDP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 108 şüpheli hakkındaki soruşturma tamamlandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçlarını Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianame, 30 Aralık'ta Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 27'si tutuklu, 6'sı adli kontrollü, 75'i yakalamalı 108 şüphelinin bulunduğu iddianame ve ek klasörlerin fiziki hali ise bugün mahkeme kalemine teslim edildi.
Alınan bilgiye göre, 2 bin 676 mağdur müştekinin bulunduğu iddianame 3 bin 530 sayfa ve 6 ciltten oluşuyor. Delil ve savunmaların da yer aldığı 300 ek klasör de iddianameyle birlikte gönderildi.

- Suçlamalar

İddianamede yer alan şüpheliler, "azmettirici" sıfatıyla olay tarihinde ülke genelinde işlenen eylemlerden sorumlu tutuluyor.
Bu kapsamda şüpheliler, birer kez "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", 37'şer kez "nitelikli adam öldürme", 29'ar kez "öldürmeye teşebbüs," 3 bin 777'şer kez "mala zarar verme", 25'er kez "alıkoyma", 395'er kez "hırsızlık", 15'er kez "yağma", 308'er kez "iş yeri ve konut dokunulmazlığı ihlali", 13'er kez "Türk bayrağını yakma", 7'şer kez "Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet" ile suçlanıyor.
Türk Ceza Kanunu'na göre söz konusu suçlardan "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ile "nitelikli adam öldürme" suçları işleyenler için "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" uygulanıyor.

Soruşturmanın geçmişi

Suriye'deki iç savaşı fırsat bilen terör örgütü DEAŞ'ın, Kobani'ye (Ayn el-Arap) saldırması üzerine Ekim 2014'te HDP yönetimi ile terör örgütü PKK elebaşları, sokağa çıkma çağrısında bulundu.
Bunun üzerine aralarında İstanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakır'ın da olduğu 35 il ve 96 ilçede yasa dışı gösteriler başladı. Terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması, kolluk güçlerinin yanı sıra sivilleri de hedef aldı.
Olaylarda 37 kişi hayatını kaybetti, 761 kişi yaralandı, 197 okul yakıldı, 269 kamu binası tahrip edildi, 1731 ev ve iş yeri yağmalandı, 1230 araç ise kullanılamaz hale getirildi.
Kolluk kuvvetlerinin müdahalesinin ardından olayların failleri yakalanarak haklarında adli işlem başlatıldı.
Saldırıların yaşandığı il ve ilçelerde adli süreç devam ederken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da sokaklarda terör estirenleri azmettirenlere yönelik soruşturma başlattı.
Bu kapsamda 35 il ve 96 ilçedeki soruşturma dosyaları ile delilleri toplayan savcılık, 25 Eylül'de operasyon için düğmeye bastı ve Ankara merkezli 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Eş zamanlı operasyonda, Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün ve Emine Ayna'nın da aralarında bulunduğu 20 kişi adreslerinde gözaltına alındı.
Operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilenler arasında, terör örgütü PKK'nın sözde dağ kadrosundan Cemil Bayık, Ali Haydar Kaytan, Rıza Altun, Duran Kalkan, Murat Karayılan, Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Sabri Ok, Salih Müslüm Muhammed ile kadın yapılanmasında yer alan Azime Yılmaz ve Hacire Ateş de bulunuyor.
Ayrıca olay tarihinde HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi olan HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, dönemin MYK üyelerinden Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç ile Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Van Milletvekili Sezai Temelli ve İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü hakkında ise fezleke düzenleneceği bildirildi.
Öte yandan iddianamenin kabul edilmesi halinde duruşmaların Sincan Ceza İnfaz Kurumların Yerleşkesi'ndeki salonlarda görülmesi bekleniyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk SİHA'larının başarısından etkilenen İngiltere yeni bir SİHA programı başlatacak

2020-12-30 02:31 - Dünya

ABD'nin Nashville kentindeki patlamanın şüphelisinin intihar bombacısı olduğu ortaya çıktı

2020-12-28 11:21 - Dünya

Kobani soruşturmasının 3 bin 530 sayfalık iddianamesi, 300 ek klasörüyle mahkemeye teslim edildi

2020-12-31 19:21 - Gündem

Kovid-19 aşılarının numuneleri en az 2 hafta analiz edilecek

2020-12-30 21:28 - Gündem

Türkiye'de son 24 saatte 15 bin 692 kişinin testi pozitif çıktı, 254 kişi hayatını kaybetti

2020-12-30 22:41 - Sağlık

Kurak bir yıl geçiren Edirne'de son yağışlar rahat nefes aldırdı

2020-12-29 13:01 - Gündem

Ticaret Bakanlığı 110 personel alacak

2020-12-29 13:16 - Ekonomi

Türkiye Finans Genel Müdür Vekili Akşam ile “Bankacılık Söyleşileri“:

2020-12-29 14:02 - Genel

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 338 bini aştı

2020-12-26 21:16 - Dünya

Ticareti yasak olan 2 bin 500'ü aşkın nadir canlı türleri korumaya alındı

2020-12-31 01:17 - Gündem

İlgili Haberler

Riskli yapı tespitinde izlenecek yol ve dikkat edilmesi gerekenler

11:17 - Gündem

Uluslararası Sıfır Atık ve Sürdürülebilirlik Yarışması kataloğu yayımlandı

11:03 - Gündem

Alihan Kuriş çıkar amaçlı suç örgütüne yönelik operasyonda 30 gözaltı

10:12 - Gündem

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan "Küçük trans çocuklara örnek olacağız" paylaşımları için suç duyurusu

21:42 - Gündem

Günün Manşetleri

TCMB Başkanı Karahan: 2026 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 28 olarak yukarı yönlü güncelledik

11:42 - Ekonomi

Fransa'da rekor seviyedeki sıcaklar nedeniyle 50 vilayette turuncu alarma geçildi

11:38 - Dünya

Demir yolu taşımacılığına yönelik yılın ilk yarısında 91 denetim yapıldı

11:33 - Ekonomi

ABD Savunma Bakanı Hegseth "Küba'ya yönelik askeri operasyon" mesajı verdi

11:28 - Dünya

ABD'li senatörler, USS Abraham Lincoln gemisindeki koşulların incelenmesini istedi

11:22 - Dünya