?>

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Erensoy: Sevdiklerimizi kaybetmek istemiyorsak mutlaka aşı yaptırmalıyız

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Erensoy, Kovid-19 aşılamasının yapılmaması halinde ağır hasta ve vefat sayısının tekrar yükselebileceğini belirterek, "Sevdiklerimizi kaybetmek istemiyorsak mutlaka aşı yaptırmalıyız." dedi.

Sağlık - 4 yıl önce

İZMİR 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Başkanlığını da yürüten Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Selda Erensoy, yaptığı açıklamada, tüm dünyanın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede aşılamaya yöneldiğini vurguladı.

Türkiye'de uygulanan kısıtlamalar ve alınan tedbirlerle vaka ve ölüm sayılarında azalmaların yaşandığına işaret eden Erensoy, "Ancak virüs hala hızlı bir şekilde dolaşıyor.

Açılma olursa vaka rakamlarında yine hızlı bir yükselme olacaktır. Dolayısıyla bir bağışıklama sağlamamız gerekiyor. Bunun için aşılama çok önemli." dedi.

Erensoy, dünyanın birçok hastalıktan aşılar sayesinde kurtulduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

"Kovid-19 salgını ile mücadelede, aşı çalışmalarının açıklanan sonuçlarına göre aşılanmayanların hastalık geçirme olasılığının aşı olanlara göre anlamlı oranda yüksek olduğunu görüyoruz.

Aşı, gönüllülerde ya Kovid-19 hastalığını engelliyor ya da hafif veya bulgusuz geçirmelerini sağlıyor ancak virüs bulaşmasını engelleyememe ihtimali olduğundan, aşılansak bile korunmaya mutlaka devam etmeliyiz.

Virüsün etkilerinden korunmak için maske, mesafe, hijyen kurallarına devam edilmesi, taze hava ile havalandırılmayan ortamlardan mutlaka kaçınılması gerekir. Eğer aşılama olmazsa, şu anda baskılamayla gördüğümüz vakaların azalmasına bağlı azalan ağır hasta sayıları da tekrar yükselecektir.

Ağır hasta sayısı ve ölüm sayında tekrar yüksek bir pik görme riskimizin olduğunu söylemek istiyorum."

Aşılamanın etkisinin ne kadar süreceği konusunda net bir veri olmadığını kaydeden Erensoy, bilim insanlarının bu süreyi en azından yaklaşık 5-6 ay olarak öngördüğünü belirterek, "Faz 3 çalışmaların daha ayrıntılı sayılarla açıklanmasının ardından ve daha uzun süreli izlem sonucunda etkinliklerinin boyutu ve süresi hakkında daha net bilgilere sahip olacağız." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe galibiyet serisini sürdürdü

2021-01-11 21:59 - Gündem

Türkiye'nin 2020 İsim Haritası: 'Yusuf' ve 'Zeynep' ilk sırada

2021-01-10 15:16 - Gündem

İspanya Dışişleri Bakanı Laya'dan AB ve Türkiye arasında pozitif gündeme odaklanılması çağrısı

2021-01-08 23:06 - Dünya

Beşiktaş deplasmanda berabere kaldı

2021-01-11 00:16 - Spor

FBI Kongre baskınının ardından 70 binden fazla ihbar aldığını açıkladı

2021-01-12 14:26 - Dünya

İki günlük yağış İstanbul'un barajlarına yüzde 2 katkı yaptı

2021-01-11 16:36 - Gündem

Mimar Sinan'ın Kocaeli'deki eseri yeniden ibadete açılacağı günü bekliyor

2021-01-10 15:44 - Gündem

Emine Erdoğan: Mutfak atıklarımız çöp değil, doğal gübre olsun

2021-01-14 16:46 - Gündem

Bolu'da yabani hayvanlar için doğaya yem bırakıldı

2021-01-14 16:51 - Gündem

Kayısı çekirdeği kahvesinde seri üretim hazırlığı

2021-01-08 18:51 - Ekonomi

İlgili Haberler

Uzmanından yaprakları maydanoza benzetilen zehirli baldıran otu konusunda uyarı

12:48 - Sağlık

Nakil için okulunu donduran oğlunun ciğeriyle hayata tutunan baba, çifte bayram yaşadı

12:43 - Sağlık

Uşak'ta sağlık çalışanları her ay 2 bin hastanın evine misafir oluyor

12:23 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, "Sağlıklı Yaşlanma" programını hayata geçiriyor

12:18 - Sağlık

Kalbi 6 kez duran genç hasta 6 gün sonra "ikinci hayatı"na uyandı

13:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD'de Ulusal Muhafız birlikleri, sınır protestolarını bastırma göreviyle Los Angeles'a ulaştı

22:23 - Dünya

Diyarbakır'da 4 kişinin öldüğü yangına ilişkin 2 şüpheli tutuklandı

21:43 - Asayiş

İzmir'de ev ve iş yerlerine sıçrayan yangın kontrol altına alındı

20:33 - Asayiş

Antalya'da iki motosiklet ile otomobilin çarpışması sonucu 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

19:32 - Asayiş

Türk Kızılay, Pakistan ve Kırgızistan'da ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıttı

19:02 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446