?>

KKTC'den Rum yönetimine "federasyon zeminindeki müzakereler sona erdi" yanıtı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'e gönderdiği yanıt mektubunda, Kıbrıs konusunda federasyon zeminindeki müzakerelerin sona erdiğini belirtti.

Dünya - 3 yıl önce

Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'e gönderdiği yanıt mektubunda, Kıbrıs konusunda federasyon zeminindeki müzakerelerin sona erdiğini, yeni resmi bir sürecin başlayabilmesi için tarafların egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Ofisi, Tatar'ın Anastasiadis'e 20 Haziran'da cevap olarak gönderdiği mektuba ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanımız mektubunda, Rum liderin hem olası yeni resmi bir sürece dair ifade ettiklerine, aynı zamanda başarısızlığı defaatle kanıtlanmış sözde güven yaratıcı önlem önerilerine ilişkin ortaya koyduklarına yanıt vermiştir. Cumhurbaşkanımız, Anastasiadis'in müzakere sürecine sanki ara verilmiş ve kalındığı yerden devam edilecekmiş kurgusuna cevaben, federasyon zeminindeki müzakerelerin sona erdiğini, federasyon zemininin tüketildiğini ve yeni resmi bir sürecin başlayabilmesi için müktesep egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüzün teyit edilmesi gerektiğini açıkça ifade etmiştir." ifadeleri yer aldı.

Tatar'ın, Kıbrıs konusunun 59 yıldır çözümsüz kalmasının sebebinin Kıbrıslı Türklerin müktesep haklarının inkar edilmesi olduğunu vurguladığı belirtilen açıklamada, mevcut gerçekliğin Kıbrıs Türk halkının aynı Kıbrıslı Rumlar gibi bu meşru haklarını kullanabilmesini gerekli kıldığının altı çizildi.

Türk tarafı, iş birliği önerisini yakında sunacak

Anastasiadis'in sözde önerilerine ilişkin Tatar'ın, bu önerilerin geçmişte de sürekli olarak masaya getirildiğini ifade ettiğine değinilen açıklamada, "Bunların başarıya ulaşamamasının yegâne sebebinin ise müktesep egemenlik hakkımızı ihlal etmek suretiyle Rum tarafının kendi otoritesini ülkemize yayma hedefi olduğunu söylemiştir. Cumhurbaşkanımız, tarafımızca yok ve batıl olan sözde önerilerin tüketilmiş zeminin bir parçası olduğunu, dolayısıyla statükonun devamına hizmet eden federasyon zemini gibi bunların da tüketildiğini aktarmıştır. Cumhurbaşkanımız Rum lidere, güven yaratma konusunda samimiyse halkımıza on yıllardır aktif bir şekilde uygulamakta oldukları izolasyon politikasından vazgeçmesi gerektirdiğini söylemiş, bu politikanın iki taraf arasındaki güven eksikliğinin en temel sebebi olduğunun altını çizmiştir." ifadeleri yer aldı.

Cumhurbaşkanı Tatar'ın Kıbrıs Türk tarafının yakında iki taraf arasında somut iş birliği alanlarına dair kapsamlı bir öneri sunacağı, bu önerilerin iki tarafın eşitliğini gözeteceği ve oluşturulacak iş birliği ilişkisinden iki tarafın fayda sağlayacağı da açıklamada yer aldı.

Rum lideri Anastasiadis mayıs sonlarında Cumhurbaşkanı Tatar'a bir mektup göndermişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bankacılık sektörü kredi hacmi yükseldi

2022-06-16 14:34 - Ekonomi

Beşiktaş'tan Gedson Fernandes paylaşımı

2022-06-17 22:21 - Spor

İzmir merkezli 16 ildeki FETÖ operasyonunda 31 gözaltı

2022-06-21 10:45 - Gündem

Rusya, Kaliningrad'a mal geçişini kısıtlayan Litvanya'ya protesto notası verdi

2022-06-20 15:55 - Dünya

Elon Musk, Cumhuriyetçi başkan adayı olarak DeSantis'i destekleyebileceğini söyledi

2022-06-16 18:53 - Dünya

DBP'li Aydeniz ile HDP'li Önlü hakkındaki fezlekeler Cumhurbaşkanlığına gönderildi

2022-06-16 19:45 - Siyaset

Kooperatifleşen kadınlar portakal kurusuyla aile bütçelerine katkı sağlıyor

2022-06-21 16:45 - Çevre-Hayat

KKTC'den Rum yönetimine "federasyon zeminindeki müzakereler sona erdi" yanıtı

2022-06-21 17:04 - Dünya

Almanya'da milli SİHA Bayraktar TB2'ye övgü

2022-06-17 20:41 - Teknoloji

Fitch, petrol fiyatları öngörüsünü yükseltti

2022-06-14 19:20 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ukrayna ve Kanada, güvenlik ve savunma alanlarında anlaşmalar imzaladı

18:28 - Dünya

ABD Başkan Yardımcısı Vance, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın bitmesi konusunda iyimserliğini koruyor

18:17 - Dünya

İspanya'da devam eden orman yangınlarında 407 bin hektardan fazla alan kül oldu

17:42 - Dünya

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Suriye ve Lübnan konusunu ele aldı

16:57 - Dünya

İsrail Yemen'in başkenti Sana'ya hava saldırısı düzenledi

16:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamında İstanbul Boğazı'ndan geçen gemileri selamladı

19:59 - Siyaset

TCG Anadolu TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamındaki İstanbul Boğazı geçişini tamamladı

19:58 - Gündem

Kocaeli'de ağaçlık ve makilik alanda çıkan yangın söndürüldü

18:38 - Gündem

Togg Münih’teki IAA Mobility 2025’te yerini alacak

18:33 - Ekonomi

Ukrayna ve Kanada, güvenlik ve savunma alanlarında anlaşmalar imzaladı

18:28 - Dünya