?>

KKTC Dışişleri'nden Rum kesiminde papazların askeri tatbikata katılmasına tepki

KKTC Dışişleri Bakanlığı: "Bugüne kadar Ada'daki Türk varlığına karşı düşmanlık duygularını canlı tutmak için elinden geleni yapan Rum Ortodoks Kilisesinin böylesi kışkırtıcı bir faaliyet içinde yer alması şaşırtıcı değildir."

Dünya - 3 yıl önce

Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) papazların atış talimi yapmasına ilişkin, "Bugüne kadar Ada'daki Türk varlığına karşı düşmanlık duygularını canlı tutmak için elinden geleni yapan Rum Ortodoks Kilisesinin böylesi kışkırtıcı bir faaliyet içinde yer alması şaşırtıcı değildir. En iyi atış yapan papazlara ödül verilmesine kadar varan bu atış talimini en güçlü şekilde kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

KKTC Dışişleri Bakanlığı, Rum tarafında, papazların katılımıyla düzenlenen askeri tatbikat hakkında yazılı açıklama yaptı.

Rum kesiminin son dönemde silahlanma faaliyetlerine hız verdiği ve bazı ülkelerle tatbikatlarını sıklaştırdığının önceden duyurulduğu hatırlatılan açıklamada, bu kez Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) ile Rum Ortodoks Kilisesi iş birliği ile papazlara silah eğitimi verildiğinin basına yansıdığı belirtildi.

Açıklamada, "Bugüne kadar Ada'daki Türk varlığına karşı düşmanlık duygularını canlı tutmak için elinden geleni yapan Rum Ortodoks Kilisesinin böylesi kışkırtıcı bir faaliyet içinde yer alması şaşırtıcı değildir. En iyi atış yapan papazlara ödül verilmesine kadar varan bu atış talimini en güçlü şekilde kınıyoruz." denildi.

Rum Ortodoks Kilisesinin geçmişte de RMMO ile benzer tatbikatlara müdahil olduğuna değinilen açıklamada, kilisenin, RMMO'ya mali kaynak aktardığının da basına yansıdığı vurgulandı.

"Kıbrıs Rum liderliği ve Rum Ortodoks Kilisesinin esas amacını ortaya koymuştur"

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Tüm dünyanın şahit olduğu bu düşmanca faaliyet, Kıbrıs Rum liderliği ve Rum Ortodoks Kilisesinin esas amacını ortaya koymuştur. Bu görüntüler karşısında, adada bir anlaşmaya varılmasını desteklediklerini iddia eden uluslararası aktörlerin hala sessizliğini koruyor olması ise manidardır. Tüm uyarılarımıza rağmen GKRY'nin silahlanma ve askeri faaliyetlerine devam etmesi, Kıbrıs Türk halkının kendi egemen devletini ve ana vatan Türkiye'nin garantörlüğünü kırmızı çizgi olarak belirlemesinde ne kadar haklı olduğunu göstermektedir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gökova Körfezi'nde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2022-02-11 19:59 - Gündem

Belçika'da salgın tedbirleri gevşetiliyor

2022-02-11 21:10 - Dünya

ABD'de enflasyon ocakta beklentileri aştı

2022-02-10 17:15 - Dünya

Kangal köpeği ve koyunu aynı merkezde yetiştiriliyor

2022-02-14 15:43 - Çevre-Hayat

Kanada Başbakanı Trudeau Acil Durumlar Yasası'nı uygulamaya koydu

2022-02-15 03:04 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanlığında Halil Falyalı cinayeti görüşüldü

2022-02-09 16:09 - Dünya

Türk müteahhitler yıla yurt dışında 214,4 milyon dolarlık iş üstlenerek başladı

2022-02-15 12:07 - Ekonomi

İngiltere'de terör tehdidi seviyesi düşürüldü

2022-02-09 22:33 - Dünya

İstanbul Havalimanı ikinci kez "Yılın Havalimanı" ödülüne layık görüldü

2022-02-11 12:34 - Gündem

Dijital dünyayla tanışan yaşlıların hayatı kolaylaşıyor

2022-02-13 12:29 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Texas'ta 109 kişinin ölümüne neden olan sellerde, 160'tan fazla kişinin kayıp olduğu bildirildi

01:13 - Dünya

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump'ın federal iş gücünü azaltma planının önünü açtı

00:32 - Dünya

Kenya'daki protestolarda ölenlerin sayısı 31'e yükseldi

23:42 - Dünya

Tunus'ta Nahda lideri Gannuşi'ye “devlet güvenliğine komplo” davasında 14 yıl hapis cezası

23:28 - Dünya

Trump'ın, Pentagon'un Ukrayna'ya silah sevkiyatını durdurma kararından habersiz olduğ

23:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Bazı bakanlık ve kurumlara 2 bin 659 kadro ihdas edildi

01:23 - Gündem

İklim Kanunu Resmi Gazete'de

01:18 - Gündem

Texas'ta 109 kişinin ölümüne neden olan sellerde, 160'tan fazla kişinin kayıp olduğu bildirildi

01:13 - Dünya

RTÜK Başkanı Şahin'den Sözcü TV, Halk TV ve Tele1'e verilen cezalara ilişkin açıklama

00:43 - Medya

Dışişleri Bakanı Fidan, Milli Savunma Bakanı Güler ile Pakistan'ı ziyaret edecek

00:38 - Siyaset