KKTC Başbakanı Üstel, ADF'de Kıbrıs Türkü'nün yaşadıklarını dünyaya anlattıklarını söyledi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF), ülkesi açısından çok önemli ve kendileri için dünyaya açılan kapı olduğunu, Kıbrıs konusunu anlatma fırsatı bulduklarını söyledi.

Dünya - 4 ay önce

Üstel, 5. Antalya Diplomasi Forumu'na katılmak üzere geldiği Antalya'da AA muhabirinin sorularını cevapladı.
ADF'ye 5. kez katıldıklarını belirten Üstel, her katılımda dünyanın değişik ülkelerinin gerek başkanları, gerek başkan yardımcıları gerekse bakan ve diplomatlarıyla bir arada bulunma şansı elde ettiklerini dile getirdi.
Üstel, ADF'nin KKTC açısından çok önemli ve kendileri için dünyaya açılan kapı olduğunu vurgulayarak, forumda Kıbrıs konusunu anlatma fırsatı bulduklarının altını çizdi.
Kıbrıs Türkü'nün 1974 Barış Harekatı ile barışa kavuştuğuna işaret eden Üstel, "O günden bugüne kadar Rum hükümetinin baskılarıyla dünya bize ambargo uyguladı, izolasyon uyguladı ve her alanda bizi engelliyorlar. Bir tek bizim ana vatanımız, Türkiye'nin bize açtığı yollardan, açtığı kapılardan dünyaya ulaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
Üstel, yaşadıkları problemleri ADF'de anlattıklarına ve yıllardır dünyaya duyurmaya çalıştıklarına dikkati çekerek, "Maalesef bizi, ana vatanımız Türkiye'den başka anlayan bir ülke olmadı ve o doğrultuda anlamaları için buradan (ADF'de) bu fırsatı değerlendirip bu gerçekleri anlatıyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs konusuna değinmesinin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Üstel, bu konudaki destekleri için teşekkür etti.
Üstel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) her fırsatta Kıbrıs Türkü'nü yok etmek için elinden gelen her şeyi yaptığını belirterek, Türkiye dışında dünyada kendilerine yönelik duyarsızlığın olduğunu dile getirdi.
GKRY'nin Orta Doğu'daki savaşlar sonrası Ada'yı "savaş adası"na çevirdiğine dikkati çeken Üstel, şöyle devam etti:
"Amerika orada, İngiliz orada, Fransız orada, Alman orada, İspanyol orada ve Hindistan da orada ve oradan KKTC'ye gözdağı vermeye çalışıyor ve bu gözdağı verilirken de birtakım savunma gösterileri yapılırken savunma silahlarını sergileyerek ve oraya getirilen Yunanistan'dan uçakları kullanarak Kıbrıs Türk tarafına gözdağı vermeye çalışıyor ama unutuyor ki KKTC halkının arkasında Türkiye var ve aynı şekilde karşılık veriyoruz.
Bizim de F-16'larımız Ercan Havalimanı'nda konaklıyor, savaş gemilerimiz limanlarda konaklıyor, savunma sistemlerimiz ve diğer savunma sistemleri hepsi faaliyet içerisinde ve Rum'un en ufak bir hareketi olduğu zaman hemen müdahale ve sessiz kalamayacağımızı da orada bulunan gerek barış kuvvetlerimiz gerekse güvenlik kuvvetlerimiz ve gerekse burada Genelkurmay Başkanımız ve Savunma Bakanımızın direktifleri doğrultusunda hareket ediyorlar."
Üstel, Türkiye'nin sağladığı güvenlik ve savunma sistemleriyle rahat ve huzur içinde yaşadıklarını vurguladı.
KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatına Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğiyle girdiklerini ve "gözlemci üye" statüsünü kazandıklarını belirten Üstel, Türk dünyasında, her platformda Türkiye'nin desteğiyle yer aldıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bilim insanlarından "bilinçsiz kan sulandırıcı ilaç kullanmayın" uyarısı

2026-04-12 14:27 - Sağlık

Antalya "Diplomasi Forumu" için hazır

2026-04-16 13:28 - Siyaset

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 72 bin 549'a yükseldi

2026-04-18 13:33 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, PAB 152'nci Genel Kurul Başkanlığına seçildi

2026-04-16 11:26 - Siyaset

Ticaret Bakanlığı kurumun adıyla yapılan sahte yatırım tekliflerine karşı uyardı

2026-04-15 17:02 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan, Botsvana Uluslararası İlişkiler Bakanı Butale ile görüştü

2026-04-13 16:03 - Siyaset

Hizbullah'tan Lübnan hükümetine İsrail ile doğrudan müzakereleri reddetme çağrısı

2026-04-13 21:59 - Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer, sosyal medya şirketlerine çocuk güvenliği için baskıyı artırıyor

2026-04-16 12:33 - Dünya

Pakistan Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları ve teknik ekipten oluşan bir birlik Suudi Arabistan’a

2026-04-11 14:37 - Dünya

Enes Ünal'ın takımı Bournemouth'ta Iraola dönemi sona eriyor

2026-04-17 18:38 - Spor

İlgili Haberler

Belçika'da ülke geneli sıcak hava alarmı verildi

10:32 - Dünya

İsrail ordusu Beytüllahim'de Filistinlilere ait üç katlı binayı yıktı

10:22 - Dünya

Çin'in başkenti Pekin'de şiddetli yağışlar nedeniyle turistik alanlar kapatıldı

10:18 - Dünya

Pentagon'un raporunda, Yemen'deki hava saldırılarında 153 sivilin öldürüldüğü bildirildi

09:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Günün Manşetleri

ODAK: Lozan'ın Gölgesinde - Batı Trakya Türklerinin Bir Asırlık Hak Mücadelesi

10:57 - Gündem

Tavuk eti üretimi haziranda yıllık bazda yüzde 14,7 arttı

10:52 - Ekonomi

Bakan Işıkhan: Son 2 yılda 15 farklı sigorta prim teşviki uyguladık

10:47 - Gündem

TÜİK haziran ayı dış ticaret endekslerini açıkladı

10:42 - Ekonomi

Lozan'ın Gölgesinde: Batı Trakya Türklerinin Bir Asırlık Hak Mücadelesi

10:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor