Hizbullah'tan Lübnan hükümetine İsrail ile doğrudan müzakereleri reddetme çağrısı

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, Lübnan hükümetine İsrail ile doğrudan müzakereleri "iptal etme" çağrısı yaptı.

Dünya - 4 ay önce

Kasım, canlı yayında yaptığı açıklamada, sözlerine Hristiyanların dini bayramını tebrik ederek başladı.
Hizbullah Lideri Kasım, "Lübnan, Büyük İsrail projesinin hedefi konumunda ve biz ülkemizin egemenliğine inanıyoruz. Kimse bize nasıl yönetileceğimizi dayatamaz." dedi.
"Lübnan ordusu, kendisinden istenen şeyi, yani halkla savaşmayı yerine getirmeyecektir." diyen Kasım, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ı baskı altına alarak İsrail'in isteklerini yerine getirmek için bir araç olarak kullanılmasının gerekçesi olamayacağını savundu.
Kasım, "İsrail'in hedefleri açık; 'Büyük İsrail' projesini gerçekleştirmek için Lübnan'ın gücünü ve direnişi yok etmek. İsrail, Lübnan'a saldırmak için kapsamlı bir plan hazırladı." ifadesini kullandı.
ABD-İsrail saldırılarına direndiklerini söyleyen Kasım, "Diplomasi bir arpa boyu yol alamadı ve İsrail, Lübnan'a yönelik saldırılarını ABD'nin desteğiyle sürdürdü. Bu düşmanın hiçbir insani, ahlaki yanı yok." diye konuştu.
Kasım, "Teslim olmayacağız. Saldırılara karşı koyacağız ve Lübnanlı yetkililerle işbirliği yapacağız." şeklinde konuştu.
Kasım 2024'te varılan ateşkes anlaşmasının uygulanması gerektiğine işaret eden Kasım, "Saldırılar durmalı, İsrail geri çekilmeli, tutsaklar serbest bırakılmalı ve yeninden inşa başlamalı. Egemenliğe ulaşmanın ve Lübnan'ı kurtarmanın yolu, ateşkes anlaşmasının şartlarını uygulamaktan geçer." ifadelerini kullandı.
Hizbullah Genel Sekreteri Kasım, Lübnan hükümetine ABD-İsrail'in isteklerine boyun eğmeme çağrısı yaptı.
Kasım, "İsrail ile doğrudan müzakereleri reddediyoruz, bunlar sonuçsuz kalacaktır ve Lübnan'ın iç uzlaşmasını gerektirmektedir. Hükümete tarihi bir tavır alma ve müzakereleri iptal etme çağrısında bulunuyoruz." diye konuştu.
İsrail ile doğrudan müzakerelerin Lübnan'ı güçsüzleştireceğini savunan Kasım, "İsrail açıkça müzakerelerin Hizbullah'ın silahsızlandırılması ve kendisiyle barış için olduğunu belirtiyor. Gelin birlikte saldırılara karşı koyalım, sonra geleceği tartışabiliriz."ifadelerini kullandı.
Kasım, "Mevcut savaş, İsrail'in kuzeyinin güvenliğini sağlamak için değil, Lübnan'ı yok etmek için veriliyor. İsrail-ABD düşmanı bize saldırdığı için savaşıyoruz." dedi.
Kasım, İsrail'in Kasım 2024'teri ateşkes anlaşmasının hiçbir maddesini uygulamadığını belirterek, İsrail ordusunun yalnızca Hizbullah'ı değil tüm Lübnan'ı hedef aldığını söyledi.
İran ile dayanışmaya işaret eden Kasım, "Düşman İsrail'e karşı başkalarıyla ortak bir duruş sergiliyoruz ve bu onurlu bir duruştur." ifadesini kullandı.
Kasım, "büyük fedakarlıklarla zafer kazandıklarını" belirterek, İsrail'e saldırıları sürdüreceklerini söyledi.
ABD ve İsrail'in Lübnan'da ordu ile Hizbullah arasında anlaşmazlık çıkarmak istediğini söyleyen Kasım, "Lübnan hükümeti, direnişçileri suçlu ilan etme kararından vazgeçmelidir; bu kararda ısrar etmek her şeyi altüst eder." şeklinde konuştu.
Hizbullah Genel Sekreteri Kasım, hükümete İsrail ile ateşkes için İran ile işbirliği yapma çağrısı yaptı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bilim insanlarından "bilinçsiz kan sulandırıcı ilaç kullanmayın" uyarısı

2026-04-12 14:27 - Sağlık

Stattan Ekrana: Dijital Oyun ve E-Spor Kulüplerin Kasasını Nasıl Tutuyor?

2026-04-09 18:26 - İnsan-Hayat

THY'de yönetimde görev değişikliği

2026-04-09 19:46 - Ekonomi

Mimarlığın zirve ismi: Mimar Sinan

2026-04-09 15:58 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kamu ihalelerine ilişkin yönetmelikler ve tebliğlerde değişikliğe gidildi

2026-04-09 12:58 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan, Botsvana Uluslararası İlişkiler Bakanı Butale ile görüştü

2026-04-13 16:03 - Siyaset

Fransa'da akaryakıt fiyatlarındaki artış karşısında tarım sektörüne 20 milyon avro destek

2026-04-10 12:07 - Dünya

Hizbullah'tan Lübnan hükümetine İsrail ile doğrudan müzakereleri reddetme çağrısı

2026-04-13 21:59 - Dünya

Rusya ve Türkiye, meteoroloji alanında işbirliğini derinleştiriyor

2026-04-09 19:32 - Özel Haber

Pakistan Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları ve teknik ekipten oluşan bir birlik Suudi Arabistan’a

2026-04-11 14:37 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail ordusu Beytüllahim'de Filistinlilere ait üç katlı binayı yıktı

10:22 - Dünya

Çin'in başkenti Pekin'de şiddetli yağışlar nedeniyle turistik alanlar kapatıldı

10:18 - Dünya

Pentagon'un raporunda, Yemen'deki hava saldırılarında 153 sivilin öldürüldüğü bildirildi

09:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalmayacak" bir suç

04:52 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail ordusu Beytüllahim'de Filistinlilere ait üç katlı binayı yıktı

10:22 - Dünya

Çin'in başkenti Pekin'de şiddetli yağışlar nedeniyle turistik alanlar kapatıldı

10:18 - Dünya

Borsa güne yatay seyirle başladı

10:13 - Ekonomi

Pentagon'un raporunda, Yemen'deki hava saldırılarında 153 sivilin öldürüldüğü bildirildi

09:43 - Dünya

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara yönelik 7 ayda 8,9 milyar lira ek tahakkuk ve ceza

09:27 - Ekonomi