?>

KKTC Başbakanı Tatar'dan Mısır, Yunanistan, GKRY, Fransa ve BAE'nin ortak bildirisine tepk

KKTC Başbakanı Tatar, Mısır, Yunanistan, GKRY, Fransa ve BAE'nin ortak bildirisine ilişkin "Kimileri, Türkiye bölgedeki çıkar hesaplarını bozdukça düşmanlık dozunu artırmaktadır ama bunun ne kendilerine ne de bölgeye bir faydası yoktur." dedi.

Dünya - 5 yıl önce

Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Mısır, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ortak bildirisine ilişkin "Kimileri, Türkiye bölgedeki çıkar hesaplarını bozdukça düşmanlık dozunu artırmaktadır ama bunun ne kendilerine ne de bölgeye bir faydası yoktur." ifadesini kullandı.

Tatar, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır, BAE, Yunanistan, GKRY ve Fransa'nın dün Doğu Akdeniz ve Libya konusunda yayımladıkları ortak bildiriye tepki gösterdi.

Söz konusu ülkelerin ortak bildiri yayımlayarak Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarını eleştirmelerinin, gerçekçilik ve iş birliği anlayışından uzak, çağ dışı ve düşmanca bir yaklaşım olduğunu belirten Tatar, "Tüm dünya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele ederken bazı güçlerle onların bölgemizdeki uzantıları, Kıbrıs Türk halkı ile Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki haklarını gasp etme planlarını sinsi bir şekilde ileri götürmeye çalışıyor." ifadesini kullandı.

Tatar, Doğu Akdeniz'le hiçbir alakası bulunmayan Fransa ile BAE'nin Yunanistan, GKRY ve Mısır'la bir araya gelerek Türkiye ve KKTC aleyhtarı ortak bildiri yayınlamalarının kötü niyetli planlarının bir unsuru olduğunu vurguladı.

"Kıbrıs Türkü'nün Doğu Akdeniz'de Rumlar kadar hakkı vardır"

"Kimileri, Türkiye bölgedeki çıkar hesaplarını bozdukça düşmanlık dozunu artırmaktadır ama bunun ne kendilerine ne de bölgeye bir faydası yoktur." değerlendirmesinde bulunan Tatar, yapılması gerekenin iş birliği yoluna gidilmesi ve Kıbrıs Türkü ile Türkiye'nin bölgedeki haklarının göz ardı edilmemesi olduğunu ifade etti.

Tatar, şunları kaydetti:

"Yunanistan ve GKRY'nin Doğu Akdeniz konusunda yapmaları gereken, Türkiye ve KKTC ile art niyetsiz diyaloğa girmeleridir. Şu bilinmelidir ki; Kıbrıs Türkü'nün Doğu Akdeniz'de Rumlar kadar hakkı vardır ve bunu göz ardı eden yaklaşımlara asla boyun eğilmeyecek, Anavatan Türkiye'nin desteğiyle haklı yolumuzda yürümeye devam edeceğiz."

Libya'daki taraflara "ateşkes" çağrısı yapılmıştı

Ortak yayımlanan bildiride, Mısır, BAE, Yunanistan, GKRY ve Fransa, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin sivil can kayıplarına yol açan saldırılarına değinmeden "Libya'daki taraflara ateşkes çağrısı" yapılmıştı.

Söz konusu ülkeler arasında siyasi istişarelerin yoğunlaştırılmasının önemine işaret edilen bildiride, "Doğu Akdeniz'de gerilimin tırmanmasından ve sürekli provokatif eylemlerden derin kaygı duyulduğu" ifade edilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Soma şehitleri facianın 6'ncı yılında dualarla anılacak

2020-05-12 15:41 - Genel

Toyota’nın en büyük hibrit SUV’u Highlander Avrupa’ya geliyor

2020-05-11 14:13 - Genel

Küresel piyasalar veri odaklı seyrediyor

2020-05-07 12:32 - Ekonomi

Berber ve kuaförler randevulu çalışacak

2020-05-05 18:29 - Ekonomi

ABD'nin biyometrik veritabanını Amazon muhafaza edecek

2020-05-08 02:12 - Dünya

Anneler Günü'nü evlatlarından ayrı geçirecekler

2020-05-09 15:57 - Çevre-Hayat

Savunma sanayisindeki millileşmede önemli adım

2020-05-08 21:32 - Gündem

NBA sezonu iki şehirde tamamlanabilir

2020-05-09 16:06 - Spor

KKTC Başbakanı Tatar'dan Mısır, Yunanistan, GKRY, Fransa ve BAE'nin ortak bildirisine tepk

2020-05-12 17:17 - Dünya

Premier Lig kulüpleri ilk kez 'sezonun sonlandırılması' konusunu tartıştı

2020-05-12 01:02 - Spor

İlgili Haberler

Özgürlük Filosu Koalisyonu: İsrail ordusu Madleen gemisine müdahale etti, gemiyle irtibat kesildi

03:42 - Dünya

İsrail ordusu, Madleen gemisine müdahale etti, gemiyle irtibat kesildi

03:23 - Dünya

Madleen gemisindeki aktivist Acar, İsrail ordusunun gemiye beyaz renkli bir sıvı döktüğünü söyledi

03:18 - Dünya

Trump'tan Los Angeles'taki olaylar karşısında 'düzeni sağlamak için sert olacağız' mesajı

00:23 - Dünya

ABD'de Ulusal Muhafız birlikleri, sınır protestolarını bastırma göreviyle Los Angeles'a ulaştı

22:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Özgürlük Filosu Koalisyonu: İsrail ordusu Madleen gemisine müdahale etti, gemiyle irtibat kesildi

03:42 - Dünya

İsrail ordusu, Madleen gemisine müdahale etti, gemiyle irtibat kesildi

03:23 - Dünya

Madleen gemisindeki aktivist Acar, İsrail ordusunun gemiye beyaz renkli bir sıvı döktüğünü söyledi

03:18 - Dünya

UEFA Uluslar Ligi'nde İspanya'yı penaltılarla 5-3 yenen Portekiz şampiyon oldu

01:02 - Spor

Trump'tan Los Angeles'taki olaylar karşısında 'düzeni sağlamak için sert olacağız' mesajı

00:23 - Dünya