?>

Kızıldeniz'deki kriz, Türkiye'ye Orta Koridor'un geliştirilmesinde liderlik fırsatı g

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Şerafettin Aras, Kızıldeniz'deki sorunun, Asya ile Kuzey Avrupa arasındaki ticaretin sürdürülebilirliği için Orta Koridor'u eskisinden daha da kritik bir konuma getirdiğini söyledi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Aras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın önde gelen deniz yolu şirketlerinin, konteyner trafiğinin üçte birinin gerçekleştiği Kızıldeniz'den geçişlerini durduklarını söyledi.

Güvenlik sorunları devam ederse oluşacak zorunlu güzergah değişikliklerine işaret eden Aras, bu durumun Akdeniz ve Karadeniz'e deniz yoluyla taşıma süresini 15-20 gün, Avrupa'ya taşıma süresini de 15 gün uzatacağı bilgisini verdi.

Çin'in yeni yılına denk gelen dönemde ise Panama Kanalı'nın yoğunluğunun uzun transit sürelerle beraber kısa vadede fiyat artışlarına sebep olacağını ifade eden Aras, "Asya ile Kuzey Avrupa arasındaki her gidiş dönüş için 1 milyon dolara kadar ekstra yakıt maliyetine yol açacağı hesaplanıyor. 2023 yılında dünya ticaretinde yaşanan yüzde 5'lik daralma, ticaretin daha maliyet-etkin rotalar ihtiyacı olduğunu ortaya koydu." dedi.

Yaşanan gelişmeleri Türkiye açısından değerlendiren Aras, gelişmelerin "uluslararası koridor savaşlarını da yeni boyutlara taşıdığını" söyledi.

Çin'in, Avrasya ve Afrika'daki kara yolu, demir yolu ve diğer altyapı projelerinin yatırım tutarının 1 trilyon dolara ulaştığını anlatan Aras, bu ülkenin stratejik dış politika girişimi olarak nitelediği Kuşak ve Yol projesine dikkati çekti. Aras, "Avrupa ve ötesine yönelik 40-45 günlük ticaret sürelerini azaltıp ticaret mallarına yeni pazarlar yaratmak amacıyla yürüttüğü bu projede Çin, 150 ülke ve 30 uluslararası kuruluş ile 200’ün üzerinde anlaşma imzalayarak önemli bir ekonomik etki alanı yaratmış bulunuyor." ifadesini kullandı.

Aras, Kovid-19 salgını sonrası süreçte küresel tedarik zincirinde Çin'e olan bağımlılığı kırma amacıyla başlatılan dönüşüm çerçevesinde, yeni tedarik zinciri stratejileri ve ulaşım projelerinin gündeme geldiğini hatırlattı.

Söz konusu tüm gelişmeleri değerlendiren Aras, şunları kaydetti:

"Bölgemizde süregelen koridor savaşlarında Türkiye'den başlayarak Kafkasya'ya, buradan da Hazar Denizi üzerinden Türkmenistan ve Kazakistan'a ve Çin'e ulaşan Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor (Orta Koridor) projesi, dünya lojistik gündemine 2000'li yılların başlarında girmeye başlayan 'Modern İpek Yolu' kavramının etkin bir güzergahı olarak ciddi bir potansiyel ile öne çıkmaktadır. Kızıldeniz'de yaşanan sorun, Asya ile Kuzey Avrupa arasındaki ticaretin sürdürülebilirliği için Orta Koridor'u eskisinden daha da kritik bir konuma getirdi. Bu Koridor'un sahip olduğu potansiyeli Avrupa-Asya ticareti başta olmak üzere, dünya ticaretine tamamıyla sunabilmesi için acilen hayata geçirilmesi gereken iyileştirme çalışmaları ve yatırımlarda, Türkiye olarak bölgedeki lojistik gücümüzle lider rol üstlenmeliyiz."

Son dönemde Yemen'deki Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

​​​​​​​Husilerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye atarken, Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin peş peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizi"nin başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Besi ve süt hayvanlarında ayak yaralarını iyileştiren yerli jel piyasaya çıktı

2024-01-06 14:02 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu, 2 YHT hattında 2 yılda "seyahat rekoru" kırıldığını bildirdi

2024-01-07 14:33 - Gündem

Bakan Bayraktar, kritik madenlerde tüm ülkelerle işbirliğine hazır olduklarını bildirdi

2024-01-09 14:42 - Ekonomi

İngiltere'de Anti Boykot Yasa Tasarısı, protestoların gölgesinde kabul edildi

2024-01-11 00:33 - Dünya

Trabzonspor, Abdullah Avcı ile geçit vermiyor

2024-01-08 11:42 - Spor

Fenerbahçe'den 7 gollük galibiyet

2024-01-10 22:13 - Spor

İsrail, 94 günde Gazze Şeridi'nde 69 bin konutu tamamen yıktı

2024-01-09 06:43 - Dünya

15 soruda yerel seçim

2024-01-06 12:13 - Siyaset

Berlin’de araç konvoyu ile Gazze’deki katliam protesto edildi

2024-01-07 18:47 - Dünya

Samsunspor, Süper Lig'de yarın Trabzonspor'a konuk olacak

2024-01-10 10:10 - Spor

İlgili Haberler

Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdindeki menkul kıymetlerin değeri 26,33 trilyon lirayla rekor kırdı

16:58 - Ekonomi

Yılın 7 ayında hava yoluyla 134,9 milyon yolcu seyahat etti

16:22 - Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan: Sahte kimlikle üretilen 44 e-imza iptal edildi

16:08 - Ekonomi

İngiltere Merkez Bankası politika faizini yüzde 4'e indirdi

15:13 - Ekonomi

Türk boğazlarından yılın ilk yarısında yaklaşık 41 bin gemi geçti

14:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, Aliyev ile Paşinyan'ın Beyaz Saray'da "barış anlaşması" imzalayacaklarını

02:17 - Dünya

Trump'tan Ukrayna ile ateşkes konusunda Putin'e sitem: Bu durum ona kalmış

00:32 - Dünya

UEFA Konferans Ligi'nde 3. eleme turunda ilk maçlar sona erdi

00:27 - Spor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff'la görüştü

23:58 - Dünya

İrlanda’da farklı kazanan Beşiktaş, turun kapısını araladı

23:52 - Spor