?>

Kiraz ihracatında hedef 300 milyon dolar

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Uçak "76 bin ton kiraz ihracatımızı, 100 bin tona çıkarmayı planlıyoruz. 162 milyon dolarlık gelirimizi de 250-300 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Ekonomi - 6 yıl önce

Afyonkarahisar

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, kiraz ihracatında 2019 yılı hedeflerine ilişkin, "76 bin ton kiraz ihracatımızı, 100 bin tona çıkarmayı planlıyoruz. 162 milyon dolarlık gelirimizi de 250-300 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Uçak, AA muhabirine, Türkiye'nin kiraz ihracatını artırmak için üreticilerle sürekli bir araya gelerek toplantılar yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin 2018 yılında yaş meyve sebze ihracatının 2 milyar 300 milyon dolar olduğunu belirten Uçak, şöyle devam etti:

"Bu rakamda kirazın payı da 162 milyon dolardır. Bizim 76 bin ton civarında kiraz ihracatımız var. Biz burada kirazı özellikle Çin'e de pazarlamaya çalışıyoruz. Sadece 162 milyon dolarda kalmaya değil, biraz daha artırmaya gayret ediyoruz. İnşallah bundan sonra Çin'e de girmeyi planlıyoruz. Bu konuyu Tarım ve Orman Bakanımızla da sürekli istişare ediyoruz. Çin'de kirazın çok değerli ve kıymetli, ikramlık bir ürün olduğunu biliyoruz. İnşallah, Çin pazarına gireceğiz. 76 bin ton kiraz ihracatımızı, 100 bin tona çıkarmayı planlıyoruz. 162 milyon dolarlık gelirimizi de 250-300 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Tabii ki bu hava şartlarına da bağlı bir durum."

"İhracatımızı daha iyi yerlere getireceğiz"

Uçak, Türkiye'nin ağırlık olarak kiraz ihracatı yaptığı ülkelerin Almanya, Rusya, Norveç, Hollanda ve Danimarka olduğuna dikkati çekti.

İhracatta mevcut ülkelerin üzerine çıkmayı hedeflediklerine değinen Uçak, "Girmediğimiz pazar, gitmediğimiz ülke bırakmamaya çalışıyoruz. Bu da sadece kiraz ihracatı değil, bütün meyve sebze ihracatı için geçerli aslında. Türkiye için tarım gerçekten çok önemli. Biz de çok önemsiyoruz. İnşallah ihracatımızı daha iyi yerlere getireceğiz." diye konuştu.

Kiraz üreticilerinin ihracatçıların baştacı olduğunu vurgulayan Uçak, 2019 yılında kiraz ihracatında üreticinin kazançlı çıkacağını ümit ettiklerini anlattı.

Uçak, kiraz üreticisi ve yüksek rekolte ürün olmasa ihracatın da olmayacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kiraz üreticimiz gerçekten büyük emek sarf ediyor, alın teri döküyor. Biz de isteriz ki üreticimiz alın terinin karşılığını misli misli alsın. Bizim de zaten uğraşmamızın nedenlerinden biri bu. Üreticilerimizle iyi ürün yetiştirtmek ve iyi paralara pazarlayabilmek. Herkes kazansın istiyoruz. Sadece bir sektör değil, üreticimiz de ihracatçımız da kazansın. Yine bu arada bir sürü kalemler var. Ambalajcısı, nakliyecisi gibi. Gerçekten tarım dediğiniz zaman birçok insan bu sektörden sebepleniyor, ekmek yiyor. Çocuğunun ihtiyacını, yiyeceğini tarımdan sağlıyor. Yani tarım deyip geçmeyelim, sektörümüzü önemsiyoruz. İnşallah, tarımı iyi yerlere getireceğiz. Tarım denildiği zaman üstü açık bir fabrika. Dua edeceğiz. Allah inşallah, Türkiye'mizin, üreticimizin ve ihracatçımızın yüzüne bakacak. İyi bir yıl olacak inşallah."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Denizden buzdolabı çıktı

2019-04-19 19:36 - Gündem

81 İlde eş zamanlı trafik denetimi

2019-04-17 12:15 - Asayiş

TANAP'tan Avrupa'ya gaz temininde son aşamaya gelindi

2019-04-17 14:17 - Ekonomi

'Yavaş'ın işçinin tercihine saygı duyacağına inanıyoruz'

2019-04-17 17:52 - Gündem

Kuşadası’nda 54 kaçak göçmen yakalandı

2019-04-21 01:17 - Asayiş

Emine Erdoğan’a "Changemaker" ödülü 

2019-04-17 22:00 - Dünya

Pakistan’da sel faciası: 49 ölü, 176 yaralı

2019-04-18 15:32 - Dünya

Time, 2019’un en etkili 100 insanı listesini yayınladı

2019-04-18 17:35 - Dünya

Turkcell, girişimcileri 4,8 milyon TL fonla buluşturdu

2019-04-19 14:00 - Genel

AK Parti İzmir İl Başkanlığına Kerem Ali Sürekli atandı

2019-04-17 02:52 - Siyaset

İlgili Haberler

"Finansal Okuryazarlık, Finans Diplomasisi ve Güvenlik" dersi Zonguldak BEUN'da başla

21:42 - Ekonomi

Paris'ten yola çıkan Orient Express, yılın ikinci seferi için İstanbul'a geldi

20:47 - Ekonomi

4. Sigorta Sektörü İşbirliği Fuarı ve Kongresi kapılarını ziyaretçilere açtı

20:42 - Ekonomi

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:51 - Ekonomi

Sabiha Gökçen Havalimanı yılın 8 ayını rekorlarla kapattı

17:32 - Ekonomi

Günün Manşetleri

TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni yasama yılı dolayısıyla resepsiyon verdi

22:23 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, İtalyan mevkidaşı Tajani ile Gazze'deki ateşkes planını görüştü

22:07 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Camiler ve Din Görevlileri Haftası mesajı

22:02 - Gündem

Beyaz Saray: Hamas'ın Gazze planını kabul etmesini umuyoruz

21:53 - Dünya

"Finansal Okuryazarlık, Finans Diplomasisi ve Güvenlik" dersi Zonguldak BEUN'da başla

21:42 - Ekonomi