?>

'Kıbrıs'ta çözümün çerçevesi için referandum gündeme gelebilir'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Kıbrıs müzakerelerinde çözümün çerçevesini çizecek konuların sonuca bağlanması için 2017'nin yaz aylarında referandum gündeme gelebilir." dedi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

LEFKOŞA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İsviçre'nin Cenevre kentinde 9-12 Ocak'ta yapılacak Kıbrıs müzakerelerinde çözümün çerçevesini çizecek konuların sonuca bağlanması ve herhangi bir yol kazasına uğranmaması halinde, 2017'nin yaz aylarında referandumun gündeme gelebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliğinin (KTGB) düzenlediği "Medya-Cumhurbaşkanı Buluşması" etkinliğinde Kıbrıs sorununa ilişkin son gelişmeler hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi.

Zirvede halledilmesi gerekli olan zorunlu konuların ele alınacağını dile getiren Akıncı, Cenevre'de müzakere başlıklarından toprak, yönetim ve mülkiyete dayalı konuların sonuca bağlanması durumunda haritaların ortaya konulacağını, ardından da garanti ve güvenlik konularına odaklanılacağını ifade etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) beş daimi üyesinin zirveye katılarak masada bulunması yönünde bir karar olmadığına ve buna da gerek olmadığına işaret eden Akıncı, Cenevre'de masada Kıbrıs Türk ve Rum tarafının olacağını, daha sonra da garantör üç ülke Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin dahil olacağını söyledi.

"Yeni duruma imza atacak olan 'Birleşik Federal Kıbrıs' olacak"

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta olası bir çözümde yeni duruma imza atacak olanın bugünkü "Kıbrıs Cumhuriyeti" değil, yeni oluşacak "Birleşik Federal Kıbrıs" olacağını belirterek, Cenevre öncesi müzakereciler düzeyinde görüşmelerin devam ettiğini, 4 Ocak’ta Rum lider Nikos Anastasiadis ile bir araya geleceğini sözlerine ekledi.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Taraflar, 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürütülen müzakerelerden, Rum yönetiminin beklenen adımları atmaması nedeniyle sonuçsuz ayrılmıştı.

Taraflar, 1 Aralık'ta aldıkları kararla İsviçre'nin Cenevre kentinde 9 Ocak'ta bir araya gelme, 11 Ocak'ta kendi haritalarını sunma ve 12 Ocak'ta da garantör ülkelerin katılacağı uluslararası konferansta bir araya gelme konusunda anlaşmıştı.

Muhabir: Murat Demirci

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hesabını boşalttıktan sonra otel odasında ölü bulundu

2016-12-21 18:52 - Asayiş

PKK propagandası yapanların evlerinde FETÖ dökümanları bulundu

2016-12-24 22:37 - Gündem

Sosyal medyadan teröre destek veren bin 656 kişi tutuklandı

2016-12-24 14:47 - Asayiş

Bolu Dağı'nda kar yağışı ve yoğun sis

2016-12-21 17:52 - Gündem

Halep'te kaybettiği babasına ve kardeşine kavuştu

2016-12-24 14:17 - Dünya

Kılıçdaroğlu'nun eski başdanışmanı Gürsul tutuklandı

2016-12-22 22:17 - Asayiş

Esed rejiminin Türkmendağı'na saldırısı geri püskürtüldü

2016-12-24 15:57 - Dünya

'Kıbrıs'ta çözümün çerçevesi için referandum gündeme gelebilir'

2016-12-26 23:32 - Dünya

'Saldırılar istikrar ve güven iklimini zedelemeye yönelik'

2016-12-23 18:02 - Gündem

Anayasa maddelerinin görüşmelerine geçilmesi kabul edildi

2016-12-24 21:22 - Gündem

İlgili Haberler

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella, Gazze'deki halkın açlık çekmesine tepki gösterdi

20:53 - Dünya

ABD'nin tavrını eleştiren Hamas yetkilileri, ateşkes anlaşmasını reddetmediklerini açıkladı

17:33 - Dünya

Euro-Med: Uluslararası toplum, İsrail'in "insanlık dışı yardım mekanizmasını" durdurm

16:53 - Dünya

Ukrayna İHA'larının Rusya'da askeri üsleri hedef aldığı bildirildi

16:48 - Dünya

Fildişili gençler, Türkçe öğrenerek hem hayata hazırlanıyor hem de Türkiye'yi yakından tanıyor

16:37 - Dünya

Günün Manşetleri

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella, Gazze'deki halkın açlık çekmesine tepki gösterdi

20:53 - Dünya

İstanbul'da "Her adım Gazze ve Kudüs için" yürüyüşü düzenlendi

20:47 - Gündem

ÇAYKUR 1. sürgün yaş çay alımlarını sürdürüyor

19:13 - Ekonomi

Anadolu Yıldızı 2025 Müşterek Arama Kurtarma Tatbikatı yarın başlayacak

19:03 - Gündem

407 mahalle ve köyde muhtar, ihtiyar heyeti seçimi tamamlandı

17:48 - Gündem