?>

İsrailli analistler: Netanyahu, Trump planını bozabilir veya seçimlerde kullanabilir

İsrailli analistler, Başbakan Netanyahu'nun, ABD Başkanı Trump'ın Gazze'yle ilgili duyurduğu planı, seçimlerde kullanmak için uygulamak ile "Gazze'den çekilme maddesi" nedeniyle bozma seçenekleri arasında tercih yapabileceğini öngörüyor.

Dünya - 5 saat önce

Kudüs

ABD Başkanı Donald Trump, dün Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, 20 maddeden oluşan "Gazze Çatışmasını Sonlandıracak Kapsamlı Plan" adlı önerisini açıkladı.

????

Netanyahu da Trump'ın Gazze planını desteklediğini dile gererek, söz konusu planın "savaş hedeflerini gerçekleştirdiğini" ifade etti.

Hamas yöneticilerinden Mahmud Merdavi ise El-Aksa televizyonuna yaptığı açıklamada, Trump tarafından açıklanan Gazze planının, İsrail'in düşüncesine yakın olduğunu belirtti.

Trump'ın planındaki maddelerin muğlak, boşluklarla dolu ve güvence içermediğini vurgulayan Merdavi, planın amacının da Filistin Devleti'nin tanınmasına dönük uluslararası desteği bastırmak olduğunu söyledi.

Merdavi, Hamas'ın, Trump'ın önerisini inceleyeceğini ve bunu Filistinli gruplarla görüşeceğini kaydederek, "Direniş silahları kimseye doğrultulmadı, tek hedefi özgürlük ve bağımsızlıktır." dedi.

Netanyahu planı engelleyecek mi?

Haaretz gazetesi yazarlarından Jonathan Lis, bugün yayımlanan makalesini "Netanyahu, Trump'ın Gazze'de ateşkese dair iddialı planını nasıl engelleyebilir?" başlığıyla kaleme aldı.

Lis, şu anda sorulması gereken temel soru olarak bugüne kadar hükümetinin düşmesini engellemek için Gazze'de savaşın durdurulmasına karşı çıkan Netanyahu'nun Gazze'den çekilme ve savaşı durdurmayı kabul edip etmeyeceğinin dillendirilmesi gerektiğini belirterek, şunları yazdı:

"Müzakerelere yakın kaynaklar, Gazze'de savaşın başladığı günden beri Netanyahu'nun müzakereleri engellemek için aynı adımları tekrarlamaktan çekinmediğini söylüyor. Bu bağlamda İsrail tarafı, kabul edilmesi mümkün olmayan talepleri öne sürerek Hamas'la mutabakatı geciktirdi."

Netanyahu'nun şu anda da aynı adımları tekrarlayabileceğine değinen Lis, "Ancak Netanyahu'nun şu anda böylesine dramatik bir anlaşmaya hazır olup olmadığını bilmek için henüz çok erken." ifadelerini kullandı.

Gelecek yıl İsrail'de yapılması planlanan genel seçimlere de vurgu yapan Lis, "Gazze'deki rehinelerin esareti sürerken seçim kampanyası Netanyahu için ciddi bir yük olur. Nitekim esirlerle ilgili takas anlaşmasını destekleyen büyük bir kesim söz konusu." değerlendirmesinde bulundu.

İsrailli esirlerin Hamas elinde tutulduğu halde gerçekleşecek seçimlerde Netanyahu'nun siyasi olarak zayıflayacağına işaret eden Lis, İsrailli aşırı sağcı partilerin de gelecek aylarda hükümeti düşürme gerekçeleri arayışına girebileceğini vurguladı.

Lis, Beyaz Saray'ın İsrail Başbakanı Netanyahu'nun üzerinde kuracağı baskının içerdeki aşırı sağcı bakanların baskılarına karşı ne kadar etkili olabileceğini görmek için zamana ihtiyaç olduğunu aktardı.

Netanyahu ikilemle karşı karşıya

Yediot Ahronot gazetesi analisti Itamar Eichner ise, “Planda en gerçekçi vaat tüm rehinelerin, canlı ya da ölü, serbest bırakılmasıdır. Hamas kabul ederse bu önemli bir kazanım sayılır.” dedi.

İsmi açıklanmayan bir İsrailli yetkiliye dayandırılan haberde, “Eğer plan tüm rehinelerin dönüşünü sağlarsa, bazı rahatsız edici unsurlarına rağmen dikkate değer olur.” ifadeleri yer aldı.

İsrail’in yalnızlığına değinen Eichner, “Netanyahu bir ikilemle karşı karşıya. İsrail’in yalnızlığı arttıkça, ABD’nin desteklediği planı kabul etmekten başka seçeneği kalmadı.” değerlendirmesinde bulundu.

Eichner, “Netanyahu sağdan gelen sert eleştiriler karşısında nasıl ayakta kalacak? Rehineler dönerse, bu Başbakan üzerindeki baskıyı azaltabilir ve onu hızla seçimlere giderek aşırı sağcı bakanlarla yüzleşmeye yöneltebilir.” ifadelerini kullandı.

Netanyahu’ya yakın isimlerin ise Trump’ın planını “stratejik devrim” olarak tanımladığı, “İsrail’in diplomatik yalnızlıktan çıkarken Hamas’ın bölgesel izolasyona sürüklendiğini” söyledikleri aktarıldı.

Aynı kaynaklara göre plan, ölü ya da diri tüm rehinelerin eşzamanlı serbest bırakılmasını garanti ederken, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını sürdürmesine de imkan tanıyor.

Netanyahu çıkmazın farkında

Maariv gazetesi yazarı Anna Barsky ise, Netanyahu’nun içinde bulunduğu çıkmaza dikkat çekerek, “İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar (Ben-Gvir )ve (İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel) Smotrich’in bulunduğu mevcut hükümet yapısında anlaşmaya onay vermek kolay değil.” yorumunu yaptı.

Barsky, Netanyahu’nun son günlerde bu iki isimle defalarca görüştüğünü belirterek, “Mevcut formül İsrail’in taleplerinin çoğunu karşılıyor.” ifadesini kullandı.

Aşırı partilerin tavrına ilişkin ise “Kuralları bozmakta acele etmiyorlar, zaten Hamas’ın reddedeceğini düşünüyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Barsky, Netanyahu’nun siyasi açıdan iyimser olmasının bir diğer nedenini de “Toplumda savaşın sürmesindense bitirilmesi yönünde bir eğilim var. Netanyahu, biraz çaba ile savaşın sonunu bir başarı olarak pazarlayabileceğine inanıyor.” sözleriyle açıkladı.

Analize göre Netanyahu, yaklaşan seçim kampanyasında, “İsrail’i yalnızlıktan çıkardım, bir anlaşmaya vardım ve rehineleri geri getirdim.” söylemini öne çıkarmayı planlıyor.

Barsky ayrıca, İsrail’in Doha’dan özür dilemesiyle ilgili olarak, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman’ın ülkesini “kırmızı çizgi” olarak tanımladığını, “Katar olmadan ve Hamas yöneticilerine Katar’ın baskısı olmadan tek bir taş bile yerinden oynatılmaz.” dediğini aktardı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trump'ın Gazze planına dünyadan tepkiler

2025-09-30 00:22 - Dünya

Gagavuz halkı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a müteşekkir!

2025-09-29 18:58 - Özel Haber

KKTC'nin seçmen sayısı 218 bin 313 oldu

2025-09-30 01:42 - Dünya

Mısır ve Katar, Trump'ın Gazze Planını Hamas'a iletti

2025-09-30 01:37 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'de akan kanın durması için Sayın Trump'ın gösterdiği çabayı ve liderliği takdir ediyorum

2025-09-30 02:58 - Siyaset

Trump'ın Gazze girişimlerine ilişkin ortak açıklama

2025-09-30 01:47 - Gündem

Milli boksörler Avrupa Şampiyonası'ndan altın madalyayla dönmek istiyor

2025-09-30 14:38 - Spor

Trabzon'da balıkçılar tarafından insansız deniz aracı bulundu

2025-09-30 14:43 - Çevre-Hayat

Gazze’ye destek için Kudüs'e yürüyüş başlatan İranlı aktivist Kocaeli'ye ulaştı

2025-09-30 14:22 - Çevre-Hayat

11. Dünya Helal Zirvesi 26-29 Kasım'da İstanbul'da düzenlenecek

2025-09-25 10:47 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

İlgili Haberler

Küresel Sumud Filosu'nun Gazze'ye ulaşmasına 175 deniz mili kaldı

23:57 - Dünya

İsrail ordusu, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine baskın düzenledi

23:28 - Dünya

BM, İsrail'in Gazze'de ağır bombardımana devam ettiğini bildirdi

21:57 - Dünya

Katar: Trump'ın Gazze planındaki bazı konular açıklık ve müzakere gerektiriyor

21:53 - Dünya

ABD Başkanı Trump, hükümetin muhtemelen kapanacağını söyledi

20:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon ilk galibiyetini aldı

00:37 - Spor

Devler Ligi'nin ikinci haftası 9 maçla başladı

00:28 - Spor

Küresel Sumud Filosu'nun Gazze'ye ulaşmasına 175 deniz mili kaldı

23:57 - Dünya

İsrail ordusu, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine baskın düzenledi

23:28 - Dünya

Bakan Bayraktar, kış öncesi elektrik ve doğal gaz fiyatlarında artış planlanmadığını belirtti

23:23 - Siyaset