?>

'Kestane Türkiye'ye veda ediyor'

Bursa'daki kestane üreticilerinden Ekrem Kara, "Bu yıl fiyatlar iyi ama rekolte yok. Kestane, Türkiye'ye veda ediyor. İklim değişikliği ve gal arısı sorunuyla ilgilenilmezse ileriye doğru daha büyük sorunlar da olabilir." dedi.

Ekonomi - 8 yıl önce

BURSA(AA) - İçerdiği vitamin ve minerallerle kış mevsiminin sağlık deposu olarak bilinen kestane, bu sene vaktinde yeterli yağış alamaması nedeniyle küçük kalırken geçen yıl en yüksek 8 lira olan toptan fiyatı 15 liraya kadar çıktı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'nde yer alan "tarihi Osmanlı köyü" Cumalıkızık Mahallesi'nde vatandaşların geçim kaynağı kestanenin hasadında sona gelindi.

Sırık yardımıyla kestanelerin ağaçtan düşürmesiyle başlayan hasat, kestanelerin ağaç diplerinden toplanıp bir bölgeye biriktirildikten sonra üzerinin "yumak" denilen ve dikenli kabukların çürüyerek meyveden daha kolay ayrılmasını sağlayan eğrelti otu ve dallarla kaplanması işlemiyle devam ediyor.

Yaklaşık 25 gün sonra yumaklardan çıkarılarak temizlenen kestaneler, boyutlarına ayrılıyor ve satışa hazır hale geliyor.

"Rekoltede yüzde 40 azalma var"

Cumalıkızık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Emin Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kestanenin kaplandığı otların altından çıkarıldığını, kabuğundan da çıkarıldıktan sonra satışa hazır olacağını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Hem 3 ay yağış olmaması hem de gal arısı kestanede zarara yol açtı. Yağışlar olmadığı için kestane ufak ve özürlü. Kuraklık nedeniyle kurtlandı. Kurtlu olunca da işe yaramaz hale geliyor. Tüketici, bundan faydalanamıyor. Zaten kurtlu olanlar seçilip ayrılıyor. Bu yüzden rekolte düşük. Dolayısıyla fiyatlar 10-15 lira arasında. Fiyatlar geçen yıl 5-8 lira arasındaydı. Bu yıl ikiye katladı. Geçen seneye göre rekoltede yüzde 40 azalma var."

"Kestane, Türkiye'ye veda ediyor"

Kestane üreticisi Ekrem Kara da hasadın normal şartlarda eylülün 10'unda başladığını, bu sene mevsim şartları nedeniyle eylül sonuna kaldığını anlattı.

İklim değişikliklerinin kestanede çok büyük zarara yol açtığını aktaran Kara, "Yağışların geç gelmesi, kestanede tozlamayı engelledi. Yazın geç bitmesi de sıcaklıktan dolayı hasadı erteledi. Bu sebepler, kestanenin ufak olmasına ve kurtlanmasına yol açtı. Kestanede bu yıl çok büyük sorun var." ifadelerini kullandı.

Kara, hasadın ardından kestanenin satış aşamasına geldiğini vurgulayarak, "Bu yıl fiyatlar iyi ama rekolte yok. Kestane, Türkiye'ye veda ediyor. İklim değişikliği ve gal arısı sorunuyla ilgilenilmezse ileriye doğru daha büyük sorunlar da olabilir. Bu sorunları çiftçi, üretici anladı. Pazarda görünce tüketici de sorun olduğunu anlayacak." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Öncüpınar Sınır Kapısı yeniden açıldı

2017-10-28 13:32 - Gündem

Taş kitabeler Trabzon tarihine ışık tutuyor

2017-10-28 15:32 - Kültür Sanat

6 bin yıllık kafatasının sahibi tsunami kurbanı olabilir

2017-10-26 15:49 - Genel

Şırnak'ta 5 PKK'lı terörist güvenlik güçlerine teslim oldu

2017-10-30 19:19 - Genel

FETÖ seçim öncesi ABD milletvekillerine bağışta bulunmuş

2017-10-30 17:42 - Dünya

Şişli’de korkutan patlama: 2 yaralı

2017-10-28 06:02 - Asayiş

158 sosyal medya hesabı hakkında yasal işlem yapıldı

2017-10-30 17:42 - Medya

Trabzon merkezli 12 ildeki FETÖ Operasyonu'nda gözaltı sayısı 45'e yükseldi

2017-10-26 23:32 - Asayiş

Konyaspor sahasında Osmanlıspor'u mağlup etti

2017-10-29 22:32 - Spor

Google, halk ozanı Aşık Veysel'e özel doodle yaptı |Aşık Veysel kimdir?

2017-10-25 12:02 - Teknoloji

İlgili Haberler

Türkiye'nin 5 yılda en fazla eczacılık ürünü sattığı ülke Güney Kore oldu

15:22 - Ekonomi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Sıfır Atık Projesi'nin 8. yılını kutladı

14:38 - Ekonomi

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı yüzde 30'un altına indi

13:38 - Ekonomi

Trakya'daki barajların ortalama doluluk oranı yüzde 26'ya geriledi

13:07 - Ekonomi

TAV Havalimanları'ndan sürdürülebilirlik için 3 yılda yaklaşık 2,5 milyar avro yatırım

12:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez ile telefonla görüştü

20:42 - Siyaset

Hizbullah lideri Kasım: Meydanı terk etmeyeceğiz ve silahı bırakmayacağız

20:32 - Dünya

Suriye: Ülkemiz daha güçlü bir varlığa, diplomasimiz daha açık ve dengeli bir yapıya sahip

20:28 - Dünya

İsveç ve Berlin'de İsrail'in Gazze işgali protesto edildi

19:48 - Dünya

Gaziantep FK ile Samsunspor berabere kaldı

19:38 - Spor