Kesintisiz iletişim için geçen yıl yaklaşık 21,8 milyar lira harcandı

Türkiye'nin sayısal dönüşümde öncü olabilmesi ve bu dönüşümün ülke refahına yansıtılabilmesi amacıyla kesintisiz iletişim için geçen yıl işletmeciler tarafından yapılan yatırımların tutarı, 21,8 milyar liraya ulaştı.

Teknoloji - 4 yıl önce

Ankara
AA muhabirinin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan "Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Pazar Verileri Raporu"ndan yaptığı derlemeye göre, istikrarlı bir büyüme trendine sahip sektördeki gelişmeler, hem işletmecilerin elde ettikleri gelirlere hem de yapılan yatırım ve artan abone sayılarına yansıyor.
Elektronik haberleşme sektöründeki işletmeciler geçen yılın sonu itibarıyla yaklaşık 92,4 milyar lira net satışa ulaştı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 19,8 artışa tekabül ediyor.
Türkiye'nin sayısal dönüşümde öncü konumda olabilmesi ve bu dönüşümün ülke refahına yönelik kullanılabilmesi amacıyla elektronik haberleşme sektöründeki yatırımlara özel önem veriliyor. Geçen yıl işletmeciler tarafından yapılan yatırımların toplam tutarı, bir önceki yıla göre yüzde 30,6 artarak 21,8 milyar liraya ulaştı.
Türk Telekom ve mobil operatörlerin yatırımları ise aynı dönemde yüzde 15 yükselerek yaklaşık 15 milyar lira oldu. Bunların dışında kalan işletmecilerin yatırım tutarları yaklaşık 6,8 milyar lira olarak hesaplandı.

"Mobil abone sayısı 86,3 milyona ulaştı"

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızlı bir gelişim gösteren mobil teknolojilere abonelerin ilgisi sürüyor.
Geçen yılın sonu itibarıyla mobil abone sayısı 86,3 milyona ulaştı. 4,5G hizmetine abone olanların sayısı ise hizmetin başladığı Nisan 2016'dan itibaren büyük bir hızla artarak 2021 sonunda 80,2 milyona yaklaştı.
4,5G'nin yayılımıyla 3G abone sayısı 4 milyon civarına indi. Mobil teknolojiler, bireylerin haberleşmesinin yanı sıra makinelerin birbiriyle haberleşmesi için de kullanılıyor ve makineler arası iletişim (M2M) olarak ifade edilen bu hizmet, Türkiye'de de giderek büyüyen bir yapıya sahip. 2011'de sadece 1,1 milyon olan M2M abone sayısı 2021 sonu itibarıyla 7,4 milyona ulaştı.
Türkiye'nin 5G'ye yerli ve milli imkanlarla geçen ilk ülkelerden olması hedefi çerçevesinde, çok daha yüksek hızlar ve daha düşük gecikme sürelerine sahip 5G teknolojisiyle mobil teknolojiler, endüstriyel alanda ve hizmet sektörlerinde daha fazla kullanılır hale gelecek. Bu durum, ülkenin ekonomik gelişimine, verimlilik artışı sağlayarak önemli faydalar getirecek.
2016'da başlayan 4,5G hizmetinin çok daha hızlı mobil internetle vatandaşları tanıştırması ve altyapıya yapılan yatırımlarla fibere ulaşımın daha kolay hale gelmesi neticesinde hem mobil hem sabit geniş bant abone sayısı artışını sürdürdü. 2021 yılı sonunda toplam geniş bant abone sayısı 88,2 milyona ulaştı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bayram izni kaldırılan Suriyeliler, gönüllü geri dönüşe teşvik edilecek

2022-04-29 12:56 - Gündem

AB, Kovid-19'a yakalanan nüfusunun yüzde 80'e vardığını tahmin ediyor

2022-04-27 18:10 - Dünya

Rus saldırılarıyla harabe olan İrpin'de normale dönme çalışmaları sürüyor

2022-04-29 12:41 - Dünya

Elon Musk'ın servetinin 5'te biriyle Twitter'ı satın almak için yaptığı anlaşma ses getirdi

2022-04-26 14:22 - Medya

Tazeliğini mayasındaki nohutla koruyan lezzet: Kahrat ekmeği

2022-04-28 11:54 - Çevre-Hayat

Çanakkale Kara Savaşları'nın yıl dönümünde Lone Pine Anıtı’nda anma töreni düzenlendi

2022-04-25 13:10 - Gündem

Bakan Soylu, Şırnak'ta komando, polis ve güvenlik korucularıyla iftar yaptı

2022-05-01 22:29 - İslam-Hayat - Safer 1448

Bakan Kirişci kırsal kalkınma projelerine verilecek hibe desteklerini açıkladı

2022-04-28 16:04 - Ekonomi

Kesintisiz iletişim için geçen yıl yaklaşık 21,8 milyar lira harcandı

2022-05-02 11:21 - Teknoloji

Kocaeli'nin ekşi mayalı 'teneke ekmeği' kırsalda yaşatılıyor

2022-04-27 12:14 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Bakan Kacır: TÜBİTAK tarafından yeni çağrı açılıyor

23:13 - Teknoloji

Güney Kore'de Google ve Apple'a "telekomünikasyon kurallarını ihlal" suçlaması

17:42 - Teknoloji

İngiltere ve Galler'de mahkemelere Meta gözlüklerle giriş yasaklandı

14:57 - Teknoloji

ASELSAN'ın ASELBUOY sistemleri İHA'lara denizaltı savunmasında yetenek kazandırıyor

12:47 - Teknoloji

Vietnam, 2030'a kadar 10 bin yapay zeka uzmanı yetiştirmeyi hedefliyor

12:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset