Kendi kendine oluşabilen DNA zincirleri geliştirildi

Bilim adamları, sentetik DNA hücrelerinin kendi kendine gelişip, önceden belirlenmiş bir düzende zincirler oluşturmasını sağlayan yöntem geliştirdi.

Genel - 9 yıl önce

ANKARA (AA) - ABD'nin Harvard Üniversitesi Wyss Enstitüsünden araştırmacı Peng Yin ve ekibi, "Öncül Değişme Tepkisi" (PER) adını verdikleri işlemler dizisiyle farklı işlevleri yerine getiren iki moleküler aygıtı gelişim halinde birleştirmeyi başardı. Araştırmacılar bir yanda kendi kendini inşa eden, DNA-origamisine benzer bir mekanizma ile diğer yanda çevresel sinyalleri algılayan, kaydeden ve mantıksal olarak değerlendiren DNA nano-yapılarını bir araya getirdi.
Sentetik biyologlar ve nano-biyologlar uzun yıllardır canlı hücresinin yapı taşı olan DNA'yı sentetik olarak yeniden kurgulayarak, ilaç salgılayan hücreler gibi nano-üreticiler ya da vücuttaki yanma veya ortamdaki zehirli madde gibi çevresel uyarıcıları algılayarak farklı tepkiler veren moleküler mekanizmalar geliştirebiliyordu.
Nano ölçekteki bu mekanizmaları geliştirmek için A,T, C ve G olarak adlandırılan nükleotit bazlarının binlercesinin sıralandığı DNA dizileri oluşturulması gerekiyordu. Ancak bu tek zincirli dizilerin kendi kendine gelişmesini ve belirli bir moleküler tasarıma uygun olarak birleşerek entegre yapılar ve farklı işlevlere sahip aygıtlar meydana getirmesini sağlayacak bir yöntem bugüne kadar geliştirilmemişti.
Eski yöntemlerle ancak sabit bir kısa dizinin özdeş kopyaları üretilebiliyordu fakat bu sentetik dizilerin belirli bir düzen içinde daha büyük terkipler oluşturmak üzere birleştirilmesi dışardan müdahale olmadan mümkün değildi.
Araştırmanın lideri Peng, "PER dizilerinin özerk gelişim ve programlanabilirlik özellikleri, yeni nesil moleküler cihaz ve uygulamaların üretilmesini sağlayarak, hali hazırda çok sayıda hareketli bileşenin üretildiği farklı tasarım çabaları arasındaki boşluğu doldurabilir." ifadelerini kullandı.
Araştırmanın sonuçları, "Nature Chemistry" dergisinde yayımlandı.
Muhabir: Emre Aytekin
Haftanın Öne Çıkanları

Yaşam süresini uzatan egzersiz

2017-11-06 15:02 - Sağlık

KADEM mülteci kadın ve çocuklar için koşacak

2017-11-10 19:03 - Çevre-Hayat

'Teröristler için yaptırılan köprü' ile 5 köprü onarıldı

2017-11-08 16:16 - Genel

İran'daki eski ABD Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlendi

2017-11-04 20:07 - Dünya

Sultan 5. Mehmed Reşad ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu bitti

2017-11-04 20:49 - Genel

Taksici görüntülediği kelebeğe memleketinin ismini verdi

2017-11-10 21:03 - Çevre-Hayat

TİKA'dan Bangladeş'teki sel felaketi mağdurlarına yardım

2017-11-04 21:17 - Gündem

Saadet Partisinden Arakan raporu: 30 bin Müslüman katledildi

2017-11-07 16:02 - Çevre-Hayat

'Güvenli bir siber ortam olmadan e-ticaret mümkün değil'

2017-11-08 17:32 - Teknoloji

Sahte WhatsApp 1 milyondan fazla indirildi! - Teknoloji Haberleri

2017-11-04 21:22 - Teknoloji

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 265'e çıktı

08:13 - Dünya

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor