KADEM mülteci kadın ve çocuklar için koşacak

KADEM Genel Başkanı Yılmaz, "İstanbul Maratonu'nda bu sene, 4 yıldır çalışmakta olduğumuz mülteci kadınlar ve çocuklar için koşacağız. Türkiye'de 3,5 milyona yakın mülteci var. Bu mültecilerin yüzde 80'i kadınlar ve çocuklardan ibaret." dedi.

Çevre-Hayat - 9 yıl önce

İSTANBUL

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, 12 Kasım'da yapılacak Vodafone 39. İstanbul Maratonu'nda "mülteci kadınlar ve çocuklar" için koşacaklarını belirtti.
İstanbul Maratonu'nda 13 şirket Darüşşafaka yararına koşacak İstanbul Maratonu'na 125 bin kişi katılacak Halk koşusu için kayıtlar başladı
KADEM tarafından "Kadınlar Göç Yolunda" projesi kapsamında hazırlanan "Ayrılık" belgesel filmi ve söyleşisi Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde başlayan Maraton ve Spor Fuarı'nda gerçekleşti.
Söyleşide konuşan Aydın, Vodafone 39. İstanbul Maratonu'na "Ortak Geçmiş Ortak Gelecek" sloganıyla katılan KADEM'in temasının "mülteci kadın ve çocuklar" olacağını söyledi. Maratona ilk katıldıklarında kadınlar ve kadına şiddete karşı mücadele için koştuklarını ifade eden Yılmaz, geçen yıl da 15 Temmuz şehitlerini anmak için koştuklarını vurguladı. Yılmaz, şunları kaydetti:
"Vodafone 39. İstanbul Maratonu'nda bu sene 4 yıldır çalışmakta olduğumuz mülteci kadınlar ve çocuklar için koşacağız. Türkiye'de 3,5 milyona yakın mülteci var. Bu mültecilerin yüzde 80'i kadınlar ve çocuklardan ibaret. 6 yıldır savaşın çıktığı ve Suriye'den 5 milyon insanın, yakın ülkelere göçerken yollarda kaybettiği veya başka şekillerle illegal örgütlerin eline geçmiş 9 bin çocuk var. Bu 9 bin çocuğun nerede olduğunu ve kimlerle neler yaptığını bilmiyoruz. Bunlar savaştan yola çıkan ve yola çıktıktan sonra bir şekilde kaybolan çocuklar. Pazar günü maratonda bu çocuklarımız için koşacağız."
Aydın, KADEM'in İstanbul, Gaziantep ve Hatay kamplarında ve kamp dışında yaşayan 8 mülteci kadının hikayesinin anlatıldığı "Ayrılık Belgesel Film" gösteriminin de bugün yapılacağını dile getirdi.
Spor İstanbul Genel Müdürü İsmail Özbayraktar, Suriyeli çocuklarla empati kurulmasının önemine işaret ederek, KADEM'in yaptığı hizmetlerin de bu noktada çok değerli olduğunu aktardı.
Özbayraktar, "Spor İstanbul ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, bu tarz kurum ve kuruluşlara, sivil toplum kuruluşlarına destek olmaya çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadar çorbada bizim de tuzumuz olsun istiyoruz. Bu söyleşiyi de çok değerli buluyorum." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından İstanbul, Gaziantep ve Hatay kamplarından ve kamp dışında yaşayan 8 mülteci kadının hikayesinin anlatıldığı "Ayrılık" belgesel film gösterimi yapıldı.
Programın sonunda Aydın, Suriyeli mülteci çocuklar ve kadınlarla beraber hatıra fotoğrafı çektirdi.
KADEM tarafından "Kadınlar Göç Yolunda" projesi kapsamında hazırlanan "Ayrılık" belgesel filmi, mülteci kadınların hikayeleri üzerinden savaşın kadınlar üzerindeki yıkıcı etkilerini ve mağduriyetleri ortaya koymayı ve tek bir mülteci kadın profilinin olmadığını kamuoyuna anlatmayı hedefliyor. Belgeselde Hene İbo, (Fransızca öğretmeni), Nur Handan (matematik öğretmeni), Sumaya Khadare (ressam) ve ismini vermek istemeyen Esma bebeğin annesinin hikayesi yer alıyor.

Muhabir: Lale Bildirici

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yaşam süresini uzatan egzersiz

2017-11-06 15:02 - Sağlık

IOC'dan 4 Rus sporcuya ömür boyu men cezası

2017-11-10 05:32 - Spor

Kocaeli’de ByLock'tan 4 kişi tutuklandı

2017-11-04 04:02 - Asayiş

Yaşlı kadının hayali gerçek oldu

2017-11-04 05:32 - Çevre-Hayat

Türkiye ile ABD arasındaki saat farkı artıyor

2017-11-04 13:12 - Genel

Akhisarspor, Alanyaspor'u konuk edecek

2017-11-04 13:32 - Spor

4 yeni Terör İhtisas Mahkemesi kuruldu

2017-11-04 14:02 - Gündem

Yaşlı adam evlilik tuzağına düşmedi

2017-11-05 18:02 - Asayiş

Türkiye uzayda da büyüyor

2017-11-04 14:48 - Ekonomi

Silah arkadaşlarından şehide vefa

2017-11-05 19:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Gökyüzü meraklıları Perseid meteor yağmurunu izledi

22:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da güneş tutulması büyük ilgiyle izlendi

22:43 - Çevre-Hayat

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset