?>

Kendi kendine meme muayenesi aile hekimlerince öğretiliyor

İSTAHED Bilim Komisyonu Üyesi Altuntaş,'Ülkemizde aile hekimlerince 20 yaşından büyük tüm kadınlara kendi kendine meme muayenesini nasıl yapacakları bilgisi verilmektedir.'dedi.

Sağlık - 6 yıl önce

İstanbul

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu Üyesi Sibel Baktır Altuntaş, Türkiye'de aile hekimlerince 20 yaşından büyük tüm kadınlara kendi kendine meme muayenesini nasıl yapacağının öğretildiğini belirtti.

Altuntaş, Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınlarda tüm kanserlerin yüzde 23'ünü, kansere bağlı ölüm nedenlerinin yüzde 14'ünü oluşturan meme kanserinin, tarama testleri ile erken dönemde yakalandığını ve tedavi edilebildiğini anlattı.

Meme kanserinin erken dönemde genellikle belirti vermediğine değinen Altuntaş, şu bilgileri verdi:

"Meme kanseri erken dönemde genellikle belirti vermez. Hiçbir belirtinin olmadığı erken evrede meme kanseri tedavi şansının en yüksek olduğu dönemdir. Bu yüzden erken tanı ile erken evrede meme kanseri teşhisi koymak çok önemlidir. Erken evrede tedavi şansının en yüksek olduğu dönemde meme kanseri tanısı koymak için kullanılan tarama yöntemleri, kendi kendine meme muayenesi, klinik meme muayenesi ve mamografidir. Kendi kendine meme muayenesi kadınların belli aralıklarla sistematik bir şekilde memelerini muayene etmeleridir. Amerikan Kanser Derneği 20 yaşından sonra her kadının ayda bir kere kendi kendine meme muayenesi yapmasını önermektedir. Ülkemizde aile hekimlerince 20 yaşından büyük tüm kadınlara kendi kendine meme muayenesini nasıl yapacakları bilgisi verilip, öğretilmektedir."

Altuntaş, Türkiye'de tarama mamografisinin 40-69 yaş arası tüm kadınlara 2 yılda bir yapılmasına karar verildiğini aktarırken, sadece kanser erken tanısı için gerekli testleri ve muayeneleri yapmak için kurulan KETEM'lerin ücretsiz olarak meme, rahim ağzı ve kolon kanseri taramaları yaptığını hatırlattı.

Erken tanının tedavi ve iyileşme şansını artırdığının altını çizen Altuntaş, şunları kaydetti:

"Ülkemizde toplum tabanlı meme kanseri taramasının kadınların yüzde 70'ine ulaşması, kansere bağlı ölümlerin oranını düşürmeye yardımcı olacaktır. Unutulmamalıdır ki erken tanı hayat kurtarıcıdır. Meme kanseri tanısını erken dönemde alan bir kadın, tedavi şansı olan bir kadındır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın' sloganıyla düzenlenecek

2019-10-01 20:12 - Spor

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'ndan İBB'ye tepki

2019-10-04 16:32 - Gündem

Devlet desteğiyle işinin patronu oldu

2019-10-07 15:47 - Çevre-Hayat

Pamuk diyarı Şanlıurfa'da yüksek rekolte sevinci

2019-10-07 15:57 - Ekonomi

Sergen Yalçın'dan Beşiktaş iddialarına yanıt

2019-10-01 22:47 - Spor

Arçelik'ten kahve makinesi kampanyası

2019-10-02 14:33 - Genel

Trabzonspor sahadan bir puanla ayrıldı

2019-10-04 03:02 - Spor

Tek hayali oğlunun ayağa kalkabilmesi

2019-10-06 15:37 - Çevre-Hayat

Doğu Anadolu'da sağanak ve kuvvetli rüzgar uyarısı

2019-10-06 16:02 - Gündem

AYMOD, 30 binin üzerinde sektör profesyonelini ağırladı

2019-10-06 16:22 - Genel

İlgili Haberler

Nemli havalarda artan küf mantarı ağır hastalıklara yol açabiliyor

13:33 - Sağlık

İnternetten satılan "sahte kremler" deri hastalıklarını tetikleyebilir uyarısı

11:48 - Sağlık

Düğündeki duman gösterisinde ağır yaralanan çocuk 7 operasyonla sağlığına kavuştu

11:42 - Sağlık

Ücretsiz kanser taramaları için SMS ile bilgilendirme dönemi başladı

13:27 - Sağlık

Sıcaklıklardaki 10 derecelik artış uyku kalitesini yüzde 20 düşürüyor

11:52 - Sağlık

Günün Manşetleri

BM: 2024, en fazla insani yardım çalışanının öldürüldüğü yıl olarak kayıtlara geçti

08:13 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı, 6 binden fazla öğrencinin vizesini iptal ettiğini doğruladı

07:57 - Dünya

Putin-Trump buluşmasının trajik sonucu: Ruslar Alaska’yı Conilere bıraktı! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

07:55 - En Son Yazılar

Trump, Putin ile Zelenskiy'i bir araya getirecek zirve için hazırlıklara başladığını açıkladı

01:43 - Dünya

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney tutuklandı

00:43 - Gündem