?>

Düğündeki duman gösterisinde ağır yaralanan çocuk 7 operasyonla sağlığına kavuştu

Düğünde gelin ve damadın danslarında sahne şovu için kullanılan duman gösterisi esnasında sıvı azotun üzerine dökülmesi sonucu ağır yaralanan 8 yaşındaki Elif Simay Tiftik, Bilkent Şehir Hastanesinde geçirdiği 7 operasyon sonucu sağlığına kavuştu.

Sağlık - 6 gün önce

Ankara

Tiftik ailesi, Nevşehir'in Avanos ilçesinde bir akrabalarının düğününe katıldı. Gelin ve damadın ilk danslarında sahne efektinde kullanılan sıvı azotun üzerine dökülmesi sonucunda 8 yaşındaki Elif Simay Tiftik yaralandı. Elif Simay, 18 gün kaldığı hastanede 7 ayrı operasyon geçirdi.

????

Düğünde yaşadıklarını anlatan Elif Simay Tiftik, "Buhara elimi uzatıyordum, abi dökerken bir anda fışkırmaya başladı. Annemlerin yanına giderken her yerime değdi, elbiseler üstüme yapıştı. Şu an iyiyim. Bir daha düğüne gitmeyeceğim. Bir tane daha çocuk vardı o buharın önünde duruyordu ama ona gelmedi." dedi.

Anne Necla Tiftik de yaşananları şöyle aktardı:

"Nevşehir'den geliyoruz. Arkadaşın düğününde çocuğun başına talihsiz bir olay geldi. Bir sıvının üstüne gelmesiyle yanma olayı oldu. 17 gündür buradayız. Çok zor şeyler yaşadık. Doktorlar çok güzel ilgilendiler, teşekkür ederim. Biz bir anda çocuğun üzerindekileri çıkardık ama panikle çıkaramadık. Su döktük, ne olduğunu bir anda bilemedik. Ateş olmadığı için sıvının yaktığını bilemedik, neden yandığını bilemedik. Sonra hemen acile gittik. Avanos ilçesinden Nevşehir'e oradan da Ankara'ya geldik."

"Sıvı azotun temasında meydana gelen hasar bir donma hasarıdır"

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Tedavi Yanık Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Sabri Demir, çocukların genelde sıcak sıvılarla haşlanarak yandıklarını belirterek, "Bu çocuğumuz sıvı azotun üzerine dökülmesi sonucu yanmıştı. Onun tedavisini yaptık. Yaklaşık 18 gündür merkezimizde yatıyordu. Bugün de tedavisinin neredeyse sonuna geldik. 7 defa ameliyathanede uyutarak işlem yaptık." dedi.

Sıvı azotun çok eski bir kimyasal madde olduğunu ifade eden Demir, tıpta, gıda endüstrisinde ve dondurulmuş gıdaların nakliyesinde bu maddenin sıklıkla kullanıldığını aktardı.

Doç. Dr. Demir, sıvı azotun son zamanlarda sahne gösterilerinde de kullanıldığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Sahnelerde bir kabın içine ya da yere dökerek yapay bir duman meydana getirilir. Burada da sanırım öyle bir ambiyans yaratılmak istenmiş. Kaba dökülmüş arkasından da çocuğun üzerine dökülmüş. Çocuğun vücudunu yakma değil de aslında dondurmuş. Sıvı azotun çıplak ele veya vücuda temasında meydana gelen hasar bir donma hasarıdır. Kimyasal olarak bu normalde özel tanklarda ve kaplarda saklanır. Bununla iş gören kişilerin de özel eldivenler ve koruyucu ekipmanlarla buna temas etmesi lazım."

"Vücudunun yüzde 12'sinde donma hasarı meydana geldi"

Demir, sıvı azot kullanımında koruyucu tedbirlerin mutlaka alınması gerektiğini vurgulayarak, "Sıvı azotun cilde teması sonucu orası donar ve hasar meydana gelir. Temas olayı aslında sık görülür. Bu işle uğraşan, laboratuvarda çalışan kişilerde eldivenlere rağmen yine donar. Eksi 196 derece gibi çok yüksek bir soğuk derecesinden bahsediyoruz. Çocuğun üzerine döküldüğünde de elbisesine rağmen orayı dondurmuş. Buz ile temas etmiş gibi oluyor. Meydana gelen hasar aslında donan bölgenin genişliğiyle ilişkilidir. Bu çocuğumuzda vücudunun yüzde 12'si donmuştu." dedi.

Doç. Dr. Sabri Demir, tedavinin ardından Elif Simay'ın vücudundaki hasarın giderildiğini ifade ederek, "Donuk hasarı meydana gelmişti orayı da tedavi ettik. Çocukların olduğu bir ortamda bunu kullanmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Sahnelerde kullanılacaksa, emniyet tedbirleri alınarak insanlardan uzak bir şekilde kullanılması lazım." uyarısında bulundu.

Demir, kimyasal maddelerin yol açabileceği donma olayıyla karşılaşılması halinde ise yapılması gerekenlere ilişkin şu uyarıları yaptı:

"Normal yanıklarda soğutmayı öneriyoruz ancak bu bir donma olayı olduğu için bunlarda ilk önce çocuk veya yetişkin fark etmez hastanın üzerindeki elbiseleri, takıları çıkarılmalı ve ılık suyun altında 37-40 derece bir suyun altında tutularak veya bir kabın içerisinde o sıcaklıkta bir su konularak orası ısıtılmaya çalışılmalıdır. Çok ciddi sonuçlanabilir hasar meydana gelebilir. En kısa zamanda ise en yakın hastaneye götürülmelidir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü Rus gazeteci Solovyov, devlet televizyonunda Azerbaycan'ı özel askeri operasyonla tehdit etti

2025-08-11 22:23 - Özel Haber

İstanbul'da yaz Kur'an kurslarına 250 binden fazla öğrenci katıldı

2025-08-15 13:38 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Kulak enfeksiyonu olanlara "havuza girmeyin" uyarısı

2025-08-12 15:18 - Sağlık

Düğündeki duman gösterisinde ağır yaralanan çocuk 7 operasyonla sağlığına kavuştu

2025-08-18 11:42 - Sağlık

Ziraat Katılım, HAVELSAN ile milli teknolojiye ODAK'landı

2025-08-14 11:37 - Teknoloji

Yeşilay ilaçların kötüye kullanımıyla ilgili çalıştay düzenledi

2025-08-11 15:08 - Sağlık

16 ildeki 'yasa dışı bahis ve nitelikli dolandırıcılık' operasyonlarında yakalanan 29 zanlı tutuklandı

2025-08-13 08:53 - Asayiş

TEKNOFEST Mavi Vatan ziyaretçi kayıtları başladı

2025-08-15 11:07 - Teknoloji

UEFA Konferans Ligi 3. eleme turunda rövanş heyecanı başlayacak

2025-08-13 00:27 - Spor

15 Temmuz şehidi Ömer Halisdemir'in kızı teğmen oldu

2025-08-15 17:48 - Gündem

İlgili Haberler

Boğazına kaçan kemikten aort damarı delinen hasta, 7 ameliyatla sağlığına kavuştu

12:08 - Sağlık

DSÖ: Sudan'da Temmuz 2024'ten bu yana kolera nedeniyle 2 bin 741'den fazla ölüm bildi

16:27 - Sağlık

Sedef romatizmasında erken tanı eklem hasarını önlüyor

14:03 - Sağlık

Dijital ekrana maruz kalanlara "göz yorgunluğu sendromu" uyarısı

11:27 - Sağlık

Çocuklardaki dil ve konuşma bozuklukları terapiyle düzeliyor

12:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kahramanmaraş'ta 4,0 büyüklüğünde deprem

06:43 - Gündem

Tunus'taki ABD Büyükelçiliği önünde Gazze'deki 'açlık' protesto edildi

03:43 - Dünya

İsrailliler, Gazze kentini işgal kararına karşı esir takası anlaşması talebiyle protesto düzenledi

01:18 - Dünya

ECB Başkanı Lagarde, Avrupa işgücü piyasasının son dönemde şokları beklenmedik şekilde iyi atlattığını söyledi

01:16 - Ekonomi

Lübnan, ülkenin güneyinde İsrail'in tampon bölge kurma niyetinin 'resmi olarak' bildirildiği iddialarını reddetti

01:16 - Dünya