?>

Kazakistan'la 5 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in baş başa görüşmeleri ve katıldıkları Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nın ardından iki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı.

Gündem - 7 yıl önce

ANKARA

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, baş başa görüşmeleri ve katıldıkları Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey (YDSK) Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına "Sayın Cumhurbaşkanı, değerli Aksakalım" diyerek, başlayan Erdoğan, Türkiye ve Kazakistan arasındaki YDSK Toplantısı'nın üçüncüsü vesilesiyle bir araya geldikleri Nazarbayev ve heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

"Türk dünyasının Aksakalı'na bir kez daha sizlerin huzurunda hoş geldiniz diyorum." ifadesini kullanan Erdoğan YSDK'nın ikincisinin 2015'te Kazakistan'da düzenlendiğini anımsattı.

Erdoğan, Nazarbayev ile Kırgızistan'daki Türk Konseyi 6. Zirvesi dolayısıyla 3 Eylül'de bir araya geldiklerini hatırlatarak, bugün gerçekleştirilen baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinde ikili gündemlerindeki tüm konuları samimi şekilde değerlendirme imkanı bulduklarını kaydetti.

Son derece kapsamlı ve verimli istişareler yaptıklarını aktaran Erdoğan, ziyaret vesilesiyle iki ülke arasında 5 belgenin de akdedildiğini bildirdi.

"FETÖ ile mücadele konusunda fikri alışveriş yaptık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Ankara'da toplanan Türkiye-Kazakistan Yatırım Forumu kapsamında toplam portföyü 2 milyar dolara yaklaşan 20'den fazla belgenin, iki ülkenin ilgili kurumları ve özel sektör firmaları arasında imzalandığını vurguladı.

"Görüşmelerimizde FETÖ ile mücadele konusunda bir fikri alışverişi yaptık." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu örgütün ülkemiz, milletimiz ve varlık gösterdiği tüm ülkeler için oluşturduğu tehdidi tüm boyutlarıyla ortaya koyduk ve ilgili arkadaşlarımızı görevlendirdik. Bugün ayrıca ekonomi, ticaret, savunma, kültür ve eğitim başta olmak üzere ikili gündemimizde yer alan diğer meseleleri de tüm vecheleriyle ele alma fırsatımız oldu."

İki ülke ilişkilerinin her alanda mükemmel düzeye ulaşması için önümüzdeki dönemde çabaların daha da yoğunlaştıracağına işaret eden Erdoğan, "Kazakistan ile ikili iş birliğimizin yanında, Türk Konseyi'nin çalışmalarına da katkıda bulunma hususunda mutabakatımızı bir kez daha teyit ettik." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ata yurdu Kazakistan'dan gelerek kendilerini şereflendiren Nazarbayev ve heyetine şahsı ve heyeti adına şükranlarını ifade ederek, "Derin ve köklü geçmişimizden güç alan Türkiye-Kazakistan ilişkilerini geleceğe daha da güçlenerek taşıyacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

İki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı

Ortak basın toplantısı öncesinde Erdoğan ve Nazarbayev'in huzurunda iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreni yapıldı.

Buna göre iki ülke hükümetleri arasında "Askeri İş Birliği Anlaşması" ve "Askeri Alanda Gizlilik Dereceli Bilgilerin Karşılıklı Korunması Anlaşması" Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Kazakistan Savunma Bakanı Nurlan Ermekbayev tarafından imzalandı.

"Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı 2018-2020 Eylem Planı"na ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Zhenis Kassymbek imza koydu.

İki ülke hükümetleri arasındaki "Kültür Merkezlerinin Kuruluşu ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma" Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Arystanbek Mukmahemidiuly tarafından imza altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kazakistan Tarım Bakanlığı Arasında "Tarımsal İş Birliği Mutabakat Zaptı"nı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ile Kazakistan Tarım Bakan Yardımcısı Yerlan Nysanbayev imzaladı.

Muhabir: Enes Kaplan, İlkay Güder

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail'den Filistinli aktivistlerin 'sembolik köyü'ne kuşatma

2018-09-11 19:02 - Dünya

ABD'nin UNRWA baskısının perde arkası

2018-09-13 17:52 - Dünya

Skripal’i zehirlemekle suçlanan Ruslar ortaya çıktı

2018-09-13 18:32 - Dünya

Lütfullah Göktaş, Vatikan Büyükelçiğine atandı

2018-09-13 20:47 - Gündem

Terörist Mihraç Ural ağır yaralandı

2018-09-06 21:47 - Dünya

Woodward'un Trump hakkındaki kitabından rekor satış

2018-09-13 01:32 - Dünya

Nikaha 'bisikletten gelin arabası' ile gittiler

2018-09-09 18:32 - Çevre-Hayat

Yetiştirdiği meyveleri 'göz hakkı sepeti' ile ikram ediyor

2018-09-10 16:32 - Çevre-Hayat

Hamas İsrail ablukasının sonlanmasını istiyor

2018-09-11 12:02 - Dünya

Kazakistan'la 5 anlaşma imzalandı

2018-09-13 20:52 - Gündem

İlgili Haberler

Kütahya'da 4,5 büyüklüğünde deprem

02:27 - Gündem

Bakan Şimşek: (Terörsüz Türkiye süreci) Allah'ın izniyle başarıya ulaşacağız

22:43 - Gündem

Ankara'da kaybolduktan sonra Mersin'de cesedi bulunan servis şoförünün faillerine Suriye'de operasyon

21:33 - Gündem

Kilis ve Hatay'da Küresel Sumud Filosu'na destek

21:12 - Gündem

Çorum'da arazide çıkan yangın söndürüldü

20:57 - Gündem

Günün Manşetleri

Kütahya'da 4,5 büyüklüğünde deprem

02:27 - Gündem

İsrail basınına göre ordu Küresel Sumud Filosu’na müdahale için hazırlık yapıyor

01:02 - Medya

ABD'nin Michigan eyaletinde kilisede düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişi öldü, 8 kişi yaralandı

00:23 - Dünya

Beşiktaş ile Kocaelispor, Süper Lig'de 41. maça çıkacak

00:17 - Spor

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Federasyon defterinin bizim için kapandığını BM'ye ilettik

00:02 - Dünya